Čadež:Investitori iz S.Arabije dolaze u Beograd Tanjug

Objavljeno: 30.01.2017. 17:58 Izmenjeno: 30.01.2017. 17:58

Privredna komora Srbije potpisala je danas u Rijadu memorandum o saradnji sa Savetom saudijskih privrednih komora za unapređenje ekonomske saradnje, a predsednik PKS Marko Čadež je najavio da će u aprilu ili maju delegacija investitora iz Saudijske Arabije posetiti Beograd.

Čadež je kazao da je, takođe, dogovoreno organizovanje trilateralnog poslovnog foruma koji će okupiti značajne privrednike Saudijske Arabije, BiH i Srbije.

„Potpisanim memorandumom PKS je ušla u zvaničnu komunikaciju sa privrednom zajednicom Saudijske Arabije“, rekao je Čadež koji je u dvodnevnoj poseti Saudijskoj Arabiji.

Čadež je istakao da je organizovanje trilateralnog foruma veoma značajno za poslovne kontakte sa Saudijskom Arabijom, s obzirom da ta zemlja kroz poslovne forume najčešće i sarađuje sa drugim ekonomijama.

„Imali smo danas priliku da predstavimo samo neke od mogućnosti, ne samo za njihove kompanije da investiraju kod nas, već i da nađu pravog partnera. Da ponudimo dobre i kvalitetne proizvode i usluge iz različitih sektora – građevinske industrije i građevinskih materijala, sektora agrobiznisa i prehrambenih proizvoda, sektora turizma i drugim“, naveo je Čadež.

Predsednik PKS kaže da je rekacija njihovih privrednika bila veoma dobra.

„Čim smo završili prvi deo ovog foruma, došla je inicijativa sa njihove strane da već u aprilu ili početkom maja velika delegacija invetitotra iz Saudijske Arabije dođe u Srbiju i Beograd i vidi gde su njihove šanse. Mi ih pozivamo da zajedno sa nama učestvuju u uspehu i da zajedno pravimo nove poslove i osnivamo nove kompanije“, naveo je Čadež.

On je rekao da je imao priliku da čcuje šta su to strateški ciljevi privrede Saudijske Arabije u narednih 15 godina.

„Čini mi se da tu ima dosta stvari na kojma možemo zajedno da radimo i očekujemo zajedničke projekte. Jedan konkretan dogovor je već danas potvrđen, a to je formiranje zajedničke firme koja, pre svega, uspostavlja saradnju između IT kompanija u Srbiji i Saudijskoj Arabiji“, kazao je Čadež.

Prema njegovim rečima, cilj je da se povežu IT kompanije dve zemlje kako bi mogle da stvaraju nove proizvode, usluge i rešenja u tom sektoru.

U Rijadu je danas održan poslovni forum na kome je, pored srpskih privrednika, učestvovalo i više od 20 saudijskih kompanija, na kome je Čadež predstavio potencijal za saradnju dve zemlje.

Predstavnici srpskih kompanija u oblasti informacionih tehnologija, mašinske, elektro industrije i sektora zdravstva, zajedno sa firmama iz BiH, na poslovnom forumu su razmotrili mogućnosti za dalje jačanje privredne saradnje sa predstavnicima poslovne zajednice Saudijske Arabije.

Učesnicima foruma su prezentovane i specifičnosti tržišta i plan razvoja Vlade Saudijske Arabije „Vizija 2030“, u čijem fokusu su sektor turizma – zdravstveni, lovni, banjski, kao i mogućnost usavršavanja arapskih stručnjaka u zdravstvenim ustanovama u Srbiji, energetika, metalska industrija, poljoprivreda, hemijska industrija i IT.

Ministar trgovine, turizma i telekomunikacija Rasim Ljajić i ministar spoljne trgovine i ekonomskih odnosa BiH Mirko Šarović predvode političko-privredne delegacije dve zemlje u zvaničnoj dvodnevnoj poseti Saudijskoj Arabiji.

Poseta dve delegacije je realizovana na poziv princa Saudijske Arabije Sultana bin Salmana bin Abdulaziza Al Sauda, koji je ujedno i predsednik Državne komisije za turizam i kulturnu baštinu te zemlje.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Povezane vesti

Vremenski podaci

Nedelja
Vedro

Trenutna temperatura 28°C

Vedro

Ponedeljak
Poslepodnevni pljuskovi

Max: 35°C
Min: 21°C

Poslepodnevni pljuskovi

Vremenska prognoza za 5 dana