Čadež:Beograd je danas prestonica vina-Otvoreni Balkan daje rezultate tanjug

Objavljeno: 01.09.2022. 10:07 Izmenjeno: 01.09.2022. 11:40

Prema njegovim rečima, sajam će od 16 sati biti otvoren i za sve građane i ljubitelje vina.

Beograd je danas prestonica vina, kazao je predsednik Privredne komore Srbije Marko Čadež i ocenio da je „Vinska vizija otvorenog Balkana“ više od običnog sajma i da predstavlja simbol ujedinjenja politike, ekonomije i privrede zemalja regiona.

On je naveo da se na sajmu u naredna četiri dana predstavlja oko 400 izlagača vina i oko 40 destilerija iz 22 zemlje sveta, kao i da su među njima prisutni i prestižni uvoznici i distributeri iz Austrije i Amerike.

„Ovaj Sajam otvara nove mogućnosti za naše vinske proizvođače i percipira Srbiju kao vinsku zemlju, ali i čitav region kao vinsko područje. Sajam je mnogo više od vina, jer predstavlja i gastronomiju i turizam“, kazao je Čadež za RTS.

Poručio je da je Sajam vina organizovan u rekordnom roku zahvaljujući dobroj saradnji lidera zemalja članica Otvorenog Balkana, koji će danas i otvoriti ovu manifestaciju.

Smatra da je ovaj sajam prilika koju proizvođači vina u regionu ne mogu lako da dobiju i da pruža mogućnost da se pozicioniraju i postanu vidljivi na svetskom tržištu.

Naveo je da će u okviru sajma biti organizovani i B2B susreti, putem kojih će se sklapati novi poslovni ugovori i razmenjivati iskustva.

Takođe, dodao je da je organizovan i takmičarski deo, gde će domaća vina ocenjivati najpoznatiji međunarodni stručnjaci i somelijeri.

Predsednik privredne komore je rekao i da je Sajam vina u Beogradu dokaz da se regionalna saradnja zasniva na međusobnom poverenju, kao i da inicijativa Otvoreni Balkan daje pozitivne rezultate.

Istakao je da će lideri Srbije, Severne Makedonije i Albanije, Aleksandar Vučić, Dmitar Kovačevski i Edi Rama sutra učestvovati na Samitu OB gde će biti potpisan Sporazum o prehrambenoj sigurnosti, koji će građanima zemalja članica Inicijative obezbediti stabilnost u toj oblasti u vreme svetske ekonomske krize.

„Inicijativa Otvoreni Balkan došla je upravo od samih lidera, koji svoju saradnju temelje na međusobnom poverenju i podršci i nije nametnuta ni od koga, već je jedna vrsta saradnje među ljudima sa ovih prostora. Ova saradnja nastavlja da se širi i očekujemo i ostale ekonomije regiona da se priključe u okviru Inoicijative“, rekao je Čadež.

Predstavnici najpoznatijih svetskih vinarija u svetu na sajmu

Najpoznatije vinarije na svetu poslale su svoje predstavnike na sajam vina „Vinska vizija Otvorenog Balkana“, koji se otvara u Beogradu u okviru regionalne incijative Otvoreni Balkana.

Svoje predstavnike na sajmu imaju najpoznatije vinarije kao što su Masciarelli, Haut Brion, Patal de Rose, C hateau d“ Esclans, Saint Mic hael Eppan, Adega de Pegoes, Tenuta Santome, La Monde, Lodovico Antinori, Ščurek, Marjan Simčić, Kozlović, Movia, Burja, Gašper, Freixenet, C hateau Lagaliniere, devil“s Rock, Domaine du C heval Blanc, Cantina ertani, Santa Margherita i druge.

Prvi međunarodni sajam vina „Vinska vizija Otvorenog Balkana“, pod pokroviteljstvom vlada Srbije, Severne Makedonije i Albanije u okviru inicijative Otvoreni Balkan, biće otvoren danas u prisustvu predsednika Srbije Aleksandra Vučića i premijera Albanije i Severne Makedonije Edija Rame i Dimitra Kovačevskog.

Svečano otvaranje sajma, koji traje do 4. septembra, planirano je u 13.00 časova u Hali 1 Beogradskog sajma.

Učestvuje ukupno skoro 400 izlagača i prizvođača vina iz više od 20 zemalja. Najviše njih će biti iz zemalja regiona, pre svega Srbije, Severne Makedonije, Albanije, ali i iz celog sveta, Južne i Severne Amerike, Afrike i centralne Evrope.

:Na Sajmu vina u Beogradu kompanije zakazale 420 sastanaka

Više od 350 kompanija iz 39 zemalja zakazalo je 420 poslovnih sastanaka u okviru Prvog međunarodnog sajma vina, „Vinska vizija Otvorenog Balkana“ koji počinje danas i traje do 4. septembra, rekao je predsednik Privredne komore Srbije (PKS) Marko Čadež.

On je ocenio da ove brojke jasno pokazuju koliko je interesovanje za sajam posebno u poslovnom segmentu umrežavanja proizvođača iz regiona i velikih kupaca iz inostranstva, saopštila je PKS.

“ Na sajam smo doveli više od 100 velikih kupaca iz čak 30 zemalja koji će se sastati sa izlagačima i upoznati sa ponudom najkvalitetnijih vina i rakija iz regiona. Među kupcima je najviše distributera i uvoznika, a tu su i predstavnici HORECA sektora, maloprodajni lanci i veletrgovci iz Srbije i regiona koji su zainteresovani da prošire svoj prodajni asortiman kad su vina u pitanju“, rekao je Čadež za RTS.

Naglasio je da je prednost u tome što se sastanci zakazuju unapred, putem specijalne platforme koja omogućava da se pretraže profili svih učesnika i izaberu potencijalni partneri u skladu sa sopstvenim potrebama i interesima i da se na brz i jednostavan način pronađu kupci, dobavljači, uspostave poslovni kontakti, ugovori saradnja i partnerstvo.

„Veliki je uspeh što smo doveli neke od najznačajnijih kupaca iz ovog sektora, poput austrijskog Wein & Co koji je broj jedan trgovac vinama u Austriji i koji se bavi prodajom najkvalitetnijih evropskih vina ili američki Opici Wines and Spirits osnovan davne 1913. godine. To je porodična kompanija koja se već četvrtu generaciju bavi uvozom premium vina, a njihov dolazak na Sajam vina, govori o njihovom interesovanju za vina iz našeg regiona“, rekao je Čadež.

Među kupcima je i Novel Wines, kao predstavnik jedne od najjačih kompanija koja se bavi uvozom i distribucijom vina u Veliku Britaniju i uvozi vina iz 37 zemalja, a zainteresovani su da prošire asortiman svoje ponude i pronađu nove dobavljače upravo tokom Sajma vina u Beogradu.

Ova prva zajednička regionalna manifestacija „Otvorenog Balkana“ okupila je oko 400 izlagača, među kojima je i 40 destilerija, iz 22 zemlje iz regiona, EU, ali i Australije, Argentine, Južne Afrike, SAD.

Iz tri države Otvorenog Balkana na sajmu je prisutno 235 vinarija, a otvaranju će prisustvovati predsednik Srbije Aleksandar Vučić i predsednici vlada Severne Makedonije i Albanije, Dimitar Kovačevski i Edi Rama.

Sutra, 2. septembpra biće održan Samit lidera Otvorenog Balkana, a Čadež je istakao da i taj događaj pokazuje da se rodila nova vrsta poverenja između lidera, ono što nismo imali ranije.

Inicijatima Otvoreni Balkan došla je od samih lidera, to privreda ceni i podržava unapređenje saradnje u celom regionu, kao što je i sporazum o obezbeđivanju prehrabmene sigurnosti, dodao je predsednik PKS.

Sajam se održava pod pokroviteljstvom vlada Srbije, Severne Makedonije i Albanije, a u okviru inicijative Otvoreni Balkan.

Manifestacija na jednom okuplja vinarsku elitu, najeminentnije vinare, vinogradare, majstore podruma, enologe, somelijere, distributere i trgovce vinom i promovisaće Balkan kao originalnu turističku i geografsku destinaciju i bogatstvo autohtonih vinskih sorti.

Biće održano i takmičenje, a o pobedniku će odlučivati eminentni međunarodni žiri iz sveta vina.

Sajam će danas od 16 časova biti otvoren i za posetioce koji će tokom manifestacije imati priliku da posete različite tematski definisane izlagačke celine, da se edukuju i budu informisani o istoriji i poreklu vina, procesu proizvodnje, vrstama vina, konzumaciji, ali i da degustiraju i kupe najbol?a vina iz balkanskog regiona i sveta.

Poseban segment manifestacije biće posvećen najpoznatijim gastronomskim specijalitetima iz ovog dela Evrope, a ideja je da se na sajmu Srbija, Severna Makedonija i Albanija, pored vina, posebno predstave i svojom tradicionalnom hranom.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.

Povezane vesti

Vremenski podaci

Utorak
Pretežno vedro

Trenutna temperatura 32°C

Pretežno vedro

Sreda
Sunčano

Max: 34°C
Min: 22°C

Sunčano

Vremenska prognoza za 5 dana