Čadež: Saradnjom do boljih rezultata

Objavljeno: 06.03.2016. 10:12 Izmenjeno: 06.03.2016. 10:12

Za pokretanje privatnog posla Vlada je za 2016. izdvojila 16,06 milijardi din. Vlada i privredna udruženja treba da rade zajedno jer privreda najbolje zna šta su problemi preduzetnika, izjavio je predsednik Privredne komore Srbije Marko Čadež.

On je za RTS kazao da je sama Godina preduzetništva 2016. postavljena najpre ka uspostavljanju bolje klime za poslovanje. Na tome, kako je kazao, ne treba da radi samo vlada, već i privreda. 

Za pokretanje i razvoj privatnog posla Vlada je za 2016. godinu izdvojila 16,06 milijardi dinara, a četvrtina novca biće bespovratno podeljena. Što se tiče finansijske podrške preduzetništvu, Čadež napominje da je najčešći problem za preduzetnike komplikovana administrativna procedura, a ne nedostatak novca na finansijskim institucijama. Predsednik Privredne komore Srbije ističe da su sredstva koja je Vlada izdvojila za preduzetništvo raspoređena „po životnom ciklusu“ na start apove, sredstva za rast i razvoj, a do 50 posto sredstava je namenjeno za žensko preduzetništo i mlade ljude.

Čadež naglašava značaj transparentnosti kod ovog programa i mogućnost kontrole raspodele sredstava, o čemu će se podaci naći i na internet prezentaciji godine preduzetništva. Takođe, ističe značaj otvorenog programa, koji do sada nije postojao u Srbiji. „Privrednici sami predlažu svoje ideje kako da se dodatno unapredi program za pomoć preduzetništvu“, objašnjava Čadež.

Govoreći o budućim rezultatima godine preduzetništva, Čadež kaže da se uspeh programa meri brojem zaposlenih u sektoru malih i srednjih preduzeća, učešćem tog sektora u BDP-u, kao i održivošću preduzeća. Čadež ne očekuje da će predizborna kampanja omesti godinu preduzetništva. „Očekujem da se radi ovako kako su planovi postavljeni, programi imaju svoj ritam“, kazao je on.

 

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Povezane vesti

Vremenski podaci

Petak
Vedro

Trenutna temperatura 20°C

Vedro

Subota
Malo i umereno oblačno

Max: 30°C
Min: 19°C

Malo i umereno oblačno

Vremenska prognoza za 5 dana