Bugarski premijer zabrinut zbog odnosa EU i Turske Tanjug

Objavljeno: 12.08.2016. 18:01 Izmenjeno: 13.08.2016. 14:28

Bugarski premijer Boojko Borisov pozvao je danas Evropsku uniju da održi dobre odnose sa Turskom, uprkos povećanju napetosti nakon pokušaja puča u julu, zbog opasnosti da njegova zemlja bude prepavljenja migrantima ukoliko dogovor sa Ankarom ne uspe.

„Važno mi je da sačuvamo odnose sa Turskom kako bi izbegli priliv migranata. To pitanje je od vitalnog značaja“ rekao je Bojko za bugarsku TV Nova.

On je dodao da veruje da su njegove evropske kolege „svesne rizika da Bugarska i Grčka mogu biti suočene sa ogromnim problemima“, prenosi AFP.

Odnosi Turske i EU su se pogoršali od 15. jula, kada je izveden neuspeli pokušaj državnog udara na predsednika Redžepa Tajipa Erdogana.

Turska je odbacila kritike EU da čistke koje su usledile nisu u skladu sa normama koje Ankara mora da ispuni kako bi joj bilo odobreno uvođenje bezviznog režima i skraćen proces pristupanja Evropskoj uniji.

„Ako dogovor EU i Turske propadne, svi migranti će ostati u Bugarskoj i Grčkoj, jer su sve ostale zemlje zapadne Evrope zatvorile svoje granice. Bugarska će biti preplavljena“, rekao je Borisov.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.

Povezane vesti

Vremenski podaci

Nedelja
Sumaglica

Trenutna temperatura 5°C

Sumaglica

Ponedeljak
Moguća kiša

Max: 6°C
Min: 4°C

Moguća kiša

Vremenska prognoza za 5 dana