Bugarska: Suspendovana vakcinacija AstraZenekom Tanjug

Objavljeno: 12.03.2021. 11:39 Izmenjeno: 12.03.2021. 11:52

Nakon izveštaja iz nekoliko evropskih zemalja da je vakcinacija preparatom kompanije AstraZeneka suspendovana zbog sumnji da izaziva zgrušavanje krvi i može da utiče na formiranje tromba kod nekih primalaca, bugarske vlasti danas su saopštile da će iz predostrožnosti suspendovati dalju imunizaciju svojih građana vakcinama ove kompanije.

U izveštaju londonskog Gardijana se navodi da je Evropska agencija za lekove (EMA) objavila da ove vakcine mogu da se koriste dok traje istraga o 30 slučajeva tromboze među pet miliona primalaca u nekoliko evropskih zemalja.

„Korist od ove vakcine i dalje je daleko veća od rizika“, navodi se u saopštenju EMA.

Kako je saopšteno iz vlade Bugarske, suspenzija će biti na snazi sve dok EMA ne pošalje zvanični dopis u kojem se otklanja svaka sumnja u bezbednost ove vakcine, preneo je ranije Rojters.

 

SZO procenjuje izveštaje o problemu sa vakcinom AstraZeneka

Svetska zdravstvena organizacija (SZO) saopštila je da procenjuje izveštaje o nekim slučajevima zgrušavanja krvi kod nekih apcijenata u Evropskoj uniji (EU) koji su primili prve doze vakcine AstraZeneka protiv kovid-19, javlja AP.

Agencija navodi da je Savetodavni odbor SZO za bezbednost vakcina potvrdio da pažljivo procenjuje ove izveštaje i da će saopštiti javnosti svoje nalaze i sve promene u svojim daljim preporukama.

SZO je saopštila da je obaveštena o odluci nekoliko zemalja EU da obustave upotrebu AstraZeneka vakcine na osnovu izveštaja o retkom poremećaju kod ljudi koji su primili prve doze iz određene serije i naglasila je da je Evropska agencija za lekove (EMA) utvrdila da su koristi od vakcine veće od rizika i da do sada nijedan slučaj smrti nije izazvan nijednom vakcinom protiv kovid-19.

„Smrti od drugih uzroka će se i dalje dešavati i nakon vakcinacije ali one nisu povezane sa imunizacijom “, navodi se u saopštenju SZO, prenosi agencija.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.

Povezane vesti

Vremenski podaci

Sreda
Slaba kiša

Trenutna temperatura 6°C

Slaba kiša

Četvrtak
Oblačno

Max: 7°C
Min: 4°C

Oblačno

Vremenska prognoza za 5 dana