Broj preminulih od kovida premašio 4 miliona u svetu Tanjug

Objavljeno: 18.06.2021. 09:48 Izmenjeno: 18.06.2021. 11:11

Broj smrtnih slučajeva povezanih sa korona virusom širom sveta premašio je četiri miliona, piše Rojters koji u svom izveštaju navodi i da mnoge zemlje imaju poteškoće sa nabavkom dovoljnih količina vakcina za imunizaciju svoje populacije.

Iako se broj novozaraženih i smrtnih slučajeva smanjio u zemljama poput Sjedinjenih Država i Britanije, nekoliko država je suočeno sa nedostatkom vakcina, jer delta soj korona virusa postaje sve dominantniji širom sveta.

Više od godinu dana je prošlo dok broj preminulih od kovida-19 nije dostigao cifru od dva miliona, da bi sledećih dva miliona bilo registrovano za samo 166 dana, navodi se u Rojtersovoj analizi.

Pet zemalja sa najvećim brojem preminulih od kovida su SAD, Brazil, Indija, Rusija i Meksiko, koje čine oko 50 odsto od svih smrtnih slučajeva u svetu.

Istovremeno, Peru, Mađarska, Bosna i Hercegovina, Češka i Gibraltar, imaju najveće stope smrtnosti u odnosu na veličinu populacije.

Države u Latinskoj Americi suočene su sa najtežim posledicama epidemije od marta ove godine, budući da je 43 od svakih 100 infekcija u svetu prijavljeno u tom regionu, prema Rojtersovoj analizi.

Bolnice u Boliviji, Čileu i Urugvaju, uglavnom imaju pacijente zaražene kovidom-19 koji su starosti između 25 i 40 godina, jer se nastavio trend zaražavanja mladih pacijenata.

U brazilskom gradu Sao Paolu, čak 80 odsto pacijenata na odeljenju intenzivne nege čine pacijenti zaraženi kovidom-19.

Sve veća smrtnost opterećuje i kapacitet krematorijuma u zemljama u razvoju, a grobari u nekoliko zemalja prisiljeni su da proširuju groblja.

Indija i Brazil su države koje svakodnevno prijavljuju najviše smrtnih slučajeva u okviru jednonedeljnog proseka, a prema Rojtersovoj analizi, na Indiju otpada svaki treći smrtni slučaj zabeležen širom sveta svakog dana.

Mnogi zdravstveni stručnjaci, međutim, veruju da je zvaničan broj smrtnih slučajeva potcenjen na globalnom nivou, a Svetska zdravstvena organizacija (WHO) je prošlog meseca procenila da je broj smrtnih slučajeva mnogo veći.

Prošle nedelje, indijska država Bihar je drastično povećala podatke o broju žrtava nakon otkrića na hiljade neprijavljenih slučajeva, što je izazvalo zabrinutost da je ukupan broj smrtnih slučajeva u Indiji znatno veći od zvaničnih podataka.

Dok se siromašnije nacije bore da vakcinišu svoje stanovništvo zbog nestašice vakcina, od bogatijih zemalja se traži da doniraju veće količine vakcina za kontrolu pandemije.

„Primarno pitanje u Severnoj i Južnoj Americi je pristup vakcinama, a ne prihvatanje vakcina,“ izjavila je u sredu direktorka Panameričke zdravstvene organizacije Karisa Etijen, pozivajući zemlje donatore da, što je pre moguće, pošalju vakcine.

Grupa sedam najrazvijenijih zemalja sveta (G7) obavezala se da će obezbediti milijardu vakcina protiv kovida-19 kako bi siromašnim zemljama pomogla da vakcinišu svoje stanovništvo.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.

Povezane vesti

Vremenski podaci

Subota
Slab sneg

Trenutna temperatura 0°C

Slab sneg

Nedelja
Moguć sneg

Max: 2°C
Min: 0°C

Moguć sneg

Vremenska prognoza za 5 dana