Broj pregleda u kovid ambulantama veći za 30 odsto Tanjug

Objavljeno: 12.08.2021. 14:21 Izmenjeno: 12.08.2021. 14:21

U kovid ambulanti Doma zdravlja Palilula od ponedeljka se na pregled javlja 30 odsto pacijenata više u odnosu na prošlu nedelju, kaže za Tanjug dr Milica Ristić i ističe da se kod većine ustanovi prisustvo korona virusa.

Ona je istakla da među pacijentima koji dolaze na pregled u kovid ambulante najviše ima porodica kojima su simptomi počeli da se pojavljuju još dok su bili na putovanju.

„To što je veći broj pacijenata u odnosu na protekli period mogu da povežem sa putovanjima, uglavnom se javljaju cele porodice što ranije nije bio slučaj“, istakla je dr Ristić.

Na pitanje da li se simptomi možda razlikuju u odnosu na raniji period, s obzirom na pojavu delta soja, dr Ristić kaže da su simptomi na koje se pacijenti žale isti kao i ranije, te da najčešće prijavljuju povišenu temperaturu, kašalj, bol u mišićima, opštu sabost i malaksalost.

Ukazuje da se pacijenti sada lekaru javljaju ranije, što je dobro, i to objašnjava visokim temperaturama koje izazivaju pliće disanje, znojenje, pa su, samim tim, ljudi više uplašeni.

Dr Ristić ističe i da je među onima koji se javljaju na preglede, najviše nevakcinisanih, ali da ima i onih koji su primili vakcinu, uglavnom oni koji su cepivo primili u februaru ili martu.

Ona je apelovala na sve da se i dalje čuvaju, ističući da je na prvom mestu vakcinacija, kojom bi se stvorio kolektivni imunitet.

Podseća da je potrebno štititi se i nošenjem zaštitne maske, držanjem distance, izbegavanjem masovnih okupljanja, pranjem ruku…

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.

Povezane vesti

Vremenski podaci

Sreda
Delimično oblačno

Trenutna temperatura 20°C

Delimično oblačno

Četvrtak
Promenljivo oblačno

Max: 26°C
Min: 19°C

Promenljivo oblačno

Vremenska prognoza za 5 dana