Brnabić:Vlada i privreda mogu samo zajedno da ostvare rezultat Tanjug

Objavljeno: 09.03.2022. 13:42 Izmenjeno: 11.03.2022. 12:48

Brnabićeva je čestitala Savezu ekonomista Srbije na još jednom uspešno organizovanom KBF i istakla da je taj forum sa svojim zaključcima važan jer već godinam fukncionišemo u kriznom menadžmentu.

Premijerka Ana Brnabić izjavila je na zatvaranju 29. Kopaonik biznis foruma da se privreda i vlada zajedno suočavaju sa krizom i da samo zajedno mogu da ostvare rezultate.

„Privreda i vlada se zajedno suočavaju sa krizom i samo zajedno možemo da postignemo neke rezultate. I zato uvek pratim zaključke KBF koji su dobre smernice za vladu“, poručila je Brnabićeva na Kopaoniku.

Ne odustajemo od svoje pozicije uprkos užasnim pritiscima

Srbija će, bez obzira na užasne pritiske, braniti svoju poziciju u aktuelnoj međunarodnoj krizi, jer je argumnetovana i oslanja se na međnarodno pravo, pravdu principe, rekla je predsednica Vlade Srbije Ana na Kopaonik biznis forumu odgovarajući na pitanje član Predsedništva Saveza ekonomista Srbije Dragana Ðuričina da li će se Srbija prepozicionirati

Pritisci su užasni, ali koliko god mozemo branićemo je, rekla je Brnabić na panelu „Razgovor sa premijerkom“

Dok smo mi tu Srbija će braniti svoju poziciju jer je naša pozicija argumnetovana i oslanja se na međnarodno pravo, međunarodnu pravdu i međunarodne principe, rekla je ona

Brnabić je podsetila da neki kritikuju neke poteze Srbije, a ne sagledavaju čitavu situaciju i širu sliku koja se pored toga što se tiče postovanja medunarodnog prava tiče i činjenice koliko se ono poštuje u našem slučaju i takodooje koliko mi moramo da čuvamo našu ekonomiju i našu privredu i ono što smo stekli mukotrpnim radom od 2014 godine,

Ta pozicija izuzetno he teška, rekla je predsednica Vlade Srbije.

Mislim da je ono što štiti male zemlje kao Srbija urpavo argumentovana pozicija. Iako je teška, jedino što imate su arguementi, kada izgubite tu poziciju, da nešto kao mala zemlja možete da branite argumentima nalazite se na još nestabilnijem tlu kada ste bili prisutni, ali mogli ste argumentovano da brantie poziciju“, rekla je ona.

Pozicija koju smo zauzeli je pozicija koja brani sve sto smo postigli do sada, rekla je ona.

„Mogu da kažem, znate neko drugi će, biti u situaciji da odlučuje o svemu tome i da vodi vladu, ali odluke su teške morate da branite sopstvene interese i politicke i ekonomske.

To je najteža opcija“, rekla je ona.

Predsednica vlade je naglasila da bi danas bilo lakše da imate rukovodstvo koje će, kada dobije svakodnevne pozive, reći tako je kako kažete.

Naglsila je da ne postoji druga solucija, iako misli da u velikim krizama postoje velike prilike.

Verujem da ukoliko se trudimo i dobro definišemo naše snage i potencijale možemo da sačuvamo našu poziciju i iskoristimo poropušteno vereme, rekla je ona i dodala da je nepopravjivi optimista

To je moja uloga u svemu ovome, rekala je Brnabić.

Zatvoren Kopaonik biznis forum

Posle četiri dana sa 33 panela i 200 panelista, obraćanja više specijalnih gostiju, premijerke Ane Brnabić, guvernera NBS Jorgovanke Tabaković i više ministara, u hotelu Grand na Kopaoniku završen je Kopaonik biznis forum (KBF).

Zatvarajući Forum predsednik organizatora Saveza ekonomista Srbije Aleksandar Vlahović je izneo zaključke skupa i rekao da su rat u Ukrajini, rast cena energenata i prekinuti globalni lanci snabdevanja bili teme ovogodišnjeg skupa, ali sve u svetlu Agende održivog razvoja, kao osnovne teme.

“Suština održivog razvoja i jeste da iznedrite privrednu strukturu koja će biti otporna na eksterne šokove kakav je ovaj u kome živimo. Forum je pokazao potrebu jednog ovakvog godišnjeg okupljanja privredne, političke i akademske elite,“ izjavio je on.

Istakao je da su učesnici u načelu saglasni da je Srbija iz fiskalnog ugla imala dobar ulazak u 2022. ali i da sada živimo u vreme izrazite geopolitičke krize i nadolazeće ekonomske krize, te je preporuka KBF nosiocima ekonomske vlasti da fiskalna politika bude oprezna, štedljiva.

„Takođe i da se stvara veći fiskalni prostor da bi moglo da se interveniše na strani ponude, kao i da monetarna politika mora da nađe ravnotežu između instrumenata za smanjenje inflacije i instrumenata koji treba da podstaknu rast“, rekao je Vlahović.

Naveo je da će Savez ekonomista za tri nedelje izaći sa preciznim zaključcima i preporukama kreatorima ekonomske politike.

Najavio je da će jubilarni 30. Kopaonik biznis forum biti održan na istom mestu od 5. do 8. marta 2023.

Vlahović je rekao da je na Forumu bilo 1.250 učesnika uživo a samo u prva tri dana skup je onlajn pratilo oko 6000 ljudi.

Vlahović je ranije za Tanjug izjavio da postoji veliki strah da nas čeka vreme stagflacije, odnosno sitacija kada će paralelno stagnirati privredne aktivnosti a inflacija biti visoka.

U tom smislu je podsetio da je u januaru inflacija u SAD bila 7,5 odsto, što je najviše u poslednjih 40 godina, da je inflacija u evrozoni već sada na nivou oko pet odsto a kod nas je u januaru bila 8,2 odsto.

„Sve se to dešavalo pre početka rata u Ukrajini i pre svih sankcija koje su nametnute Rusiji. Sankcije i rat u Ukrajini su dodatno pogurali cenu energenata i hrane i kao i bazičnih metala sa kojima se trguje i to će svakako imati uticaj na privrednu aktivnost kod nas“, ocenio je.

Rekao je i da se postavlja pitanje u kojoj će meri geopolitička kriza uticati na odluke investitora koje su već bile donešene za investiranje kod nas.

Kaže da to takođe može da bude dodatni problem i da izazove eventualno povećanje odnosno produbljivanje ekstremnog deficita.

 

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.

Povezane vesti

Vremenski podaci

Četvrtak
Pretežno oblačno

Trenutna temperatura 19°C

Pretežno oblačno

Petak
Malo i umereno oblačno

Max: 22°C
Min: 10°C

Malo i umereno oblačno

Vremenska prognoza za 5 dana