Brnabić: Ulaganja u zdravstvo pomogla u borbi s kovidom

Objavljeno: 21.05.2020. 13:16 Izmenjeno: 22.05.2020. 11:46

Projekat države koji podrazumeva ulaganje milijarde evra u zdravstvenu infrastrukturu pomogao je da se Srbija suoči sa kovidom 19 i da ima najmanju stopu smrtnosti u svetu, ocenila premijerka Srbije Ana Brnabić, tokom posete Kliničkom centru Vojvodine.

foto Tanjug

Premijerka Srbije Ana Brnabić posetila je Klinički centar Vojvodine (KCV), gde je u toku sanacija i rekonstrukcija Klinike za infektivne bolesti.

„Ovi radovi nisu stajali tokom vanrednog stanja i zahvalila bih građevinskim radnicima na uloženim trudu“, rekla je Brnabić, koja je posebno zahvalila medicinskim radnicima KCV za vrhunski profesionalizam, trud i posvećenost tokom vanrednog stanja i borbe sa kovidom 19.

Ogromnu zahvalnost, kaže ona, dugujemo svim zdravstvenim radnicima i njihovima saradnicima u KCV za trud, rad i doprinos u borbi tokom epidemije.

„Naš zdravstveni sistem je pretrpeo ogromne pozitivne promene prethodnih godina zahvaljujući čemu je uspeo da se suoči sa epidemiološkim krizom“, rekla je ona.

Neke od osnovnih kovid bolnica spremno su, rekla je ona, dočekale epidemiju zbog ulaganja prethodnih godina, ističući Klinički centar Niš, Leskovac, bolnicu Dragiša Mišović, Zemun i druge.

Govoreći o neophodnosti investiranja u zdravstvenu infrastrukturu Brnabić je ocenila da je veoma važno da medicinski radnici „ne rade više u objektima koji liče na ona na ratištu“.

„Zbog toga je bilo važno investirati u zdravstvenu infrastrukturu, kako nismo medicinskim radnicima obezbedili uslove rada, kako bi ih zadržali u Srbiji i kako bismo ih vraćali iz inostranstva“, rekla Brnabić.

U toku je sanacija i rekonstrukcija Klinike za infektivne bolesti KCV, kao i bloka C i B.

Predsednik Pokrajinske vlade Igor Mirović rekao je da je Pokrajina u prethodne četiri godine uložila oko deset milijardi dinara u zdravstveni sistem.

„To je mnogo više od onog što je bilo pre toga“, rekao je on.

Podsetio je i da je u toku rekonstrukcija najvećeg doma zdravlja na Limanu.

„Zdravstveni sistem mora imati kontinuitet u ulaganju i to mora biti prioritet svake javne politike“, rekao je Mirović.

 

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.

Povezane vesti

Vremenski podaci

Četvrtak
Pretežno vedro

Trenutna temperatura 32°C

Pretežno vedro

Petak
Sunčano

Max: 34°C
Min: 22°C

Sunčano

Vremenska prognoza za 5 dana