Brnabić:Srbija pouzdan partner EU protiv ilegalnih migracija Tanjug

Objavljeno: 16.06.2018. 13:14 Izmenjeno: 17.06.2018. 10:38

Ilegalne migracije u Evropi jedan su od najvećih izazova za Evropsku uniju i zemlje kandidate kao što je Srbija, koja će biti pouzdan partner Uniji u borbi protiv ilegalnih migracija, rekla je danas predsednica Vlade Ana Brnabić.Kurc i Brnabić o jačanju saradnje Srbije i Austrije

FOTO TANJUG/ Vlada Srbije / bk

U govoru na Forumu ”Evropa Vahau”, koji je otvorio austrijski kancelar Sebastijan Kurc, u okviru panela o bezbednosnim izazovima i borbi protiv ilegalnih migracija, Brnabićeva je istakla da je obaveza svih da se odgovorno suoče sa tim izazovima.

„Upravo zato, verujem da je dobro izabran moto austrijskog predsedavanja Savetom EU – ‘Evropa koja štiti’, kao i fokus na pitanjima bezbednosti i ilegalnih migracija“, naglasila je Brnabićeva.

Od 1. jula ove godine, Austrija će preuzeti predsedavanje Savetom EU.

Premijerka je u obraćanju istakla da sve evropske zemlje treba da pokažu više odlučnosti i spremnost za promene, kako bi se postigli stabilnost i napredak.

“Upravljanje migracijama je zajednička odgovornost svih evropskih zemalja”, rekla je predsednica Vlade.

Brnabić je posebno naglasila da je u tome „ponosna na Srbiju, koja je tokom migrantske krize pokazala da je posvećen i odgovoran partner, pokazujući visok stepen humanosti”.

Najbolji primer za to je da ove godine naše škole pohađa 472 dece migranata u 43 škole u Srbiji, naglasila je ona.

Srbija je istovremeno posvećena zaštiti granica i sprečavanju ulaska ilegalnih migranata u zemlju, pa je od početka ove godine do sredine juna, podneto 39 krivičnih prijava zbog izvršenog krivičnog dela nedozvoljen prelaz državne granice i krijumčarenje ljudi protiv 74 učinioca, a zbog pokušaja krijumčarenja 399 lica, navela je Brnabićeva.

Kada govorimo o zakonskom okviru, istakla je ona, usvojeni su novi Zakon o azilu i privremenoj zaštiti, Zakon o strancima i Zakon o graničnoj kontroli.

”Važno je naglasiti da usvojena je Strategija i Akcioni plan za integrisano upravljanje granicom koja je usaglašena sa konceptom Evropske unije, a izradili smo i prvi Nacrt strategije suprotstavljanja iregularnim migracijama”, rekla je Brnabićeva.

Ona je navela da smo u okviru regionalne saradnje uspostavili mešovite patrole sa državama sa kojima se Srbija graniči – Mađarskom, Crnom Gorom, Bosnom i Hercegovinom, Rumunijom, Makedonijom, Bugarskom, a uskoro se očekuje i otpočinjanje rada mešovitih patrola i sa Hrvatskom.

Brnabićeva je rekla da je Evropi potreban jedinstven pristup za upravljanje migracijama, čiji je fokus, pored bezbednosti, poštovanje humanitarnih standarda i vrednosti.

„Vlada i građani Srbije pokazali su tu humanost na najbolji način u odnosu prema izbeglicama”, istakla je premijerka i navela da je u jeku migrantske krize Srbija bila privremeni dom za više stotina hiljada migranata i pokazala da je zemlja otvorenih građana koji su pokazali visok stepen empatije sa migantima.

Predsednica Vlade je rekla da pitanje ilegalnih migracija mora da se rešava zajednički jer to nije problem samo jedne države ili jednog regiona.

Srbija je pokazala odgovornost i spremnost za saradnju sa svima u regionu u toj oblasti, što potvrđuje snažno opredeljenje za jačanje regionalne saradnje, kazala je ona.

Brnabićeva je zaključila da su regionalna saradnja i jačanje mira i stabilnosti od ključnog značaja za razvoj Zapadnog Balkana i da Vlada Srbije ostaje posvećena tim prioritetima.

Pored premijerke Brnabić, na panelu su učestvovali i premijeri Hrvatske i Crne Gore, Andrej Plenković i Duško Marković i zamenik izvršnog direktora Pogranične agencije Evropske unije FRONTEKS Bernd Korner.

Forum Evropa Vahau ove godine održava se pod sloganom „Radeći manje, a efikasnije!“ („Doing leš more efficiently!“). Cilj je da se razmotre aktuelni politički, bezbednosni i ekonomski izazovi sa kojima se Evropa suočava.

Kurc i Brnabić o jačanju saradnje Srbije i Austrije

Bilateralni odnosi Srbije i Austrije su na veoma visokom nivou, zaključeno je danas u razgovoru austrijskog kancelara Sebastijana Kurca i predsednice Vlade Ane Brnabić, koja je istakla da je Srbija opredeljena za dalje jačanje saradnje, posebno ekonomske.

“Podrška Austrije u procesu evropskih integracija izuzetno je važna za Srbiju“, naglasila je Brnabić u razgovoru u okviru učešća na Forumu Evropa Vahau.

Od 1. jula ove godine, Austrija će preuzeti predsedavanje Savetom EU. „Očekujemo nastavak podrške Austrije u procesu integracije Srbije i Zapadnog Balkana u EU“, istakla je Brnabić.

Predsednica Vlade rekla je da je Srbija posvećena jačanju mira i stabilnosti i daljem intenziviranju regionalne saradnje.

„Saradnja u okviru Berlinskog procesa je naročito značajna za Srbiju, jer obuhvata prioritetne projekte u regionu – ekonomiju, energetiku, infrastrukturu i saradnju mladih“, istakla je Brnabić.

Ona je navela da je Srbija, takođe, zahvalna Austriji na doprinosu stabilnosti na Kosovu i Metohiji, kroz učešće u misijama KFOR i EULEKS.

Brnabić i Kurc razgovarali su i o aktuelnim bezbednosnim pitanjima u vezi sa migracijama.

Premijerka je istakla da su za Srbiju važne nove austrijske investicije, posebno u infrastrukturi, modernizaciji industrije, energetici i obnovljivim izvorima energije.

Austrija je jedan od najznačajnijih ekonomskih partnera Srbije i jedan od najvećih investitora u srpsku privredu. Prošle godine robna razmena iznosila je 997,8 miliona evra, a austrijska ulaganja 251,3 miliona evra.

U 2017. godini Austrija je bila drugi najveći investitor u srpsku privredu. Austrija je takođe važan partner i u projektima zaštite životne sredine i poljoprivrede, posebno u oblastima tretmana otpada i otpadnih voda.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.

Povezane vesti

Vremenski podaci

Subota
Oblačno

Trenutna temperatura 15°C

Oblačno

Nedelja
Mogući pljuskovi

Max: 17°C
Min: 12°C

Mogući pljuskovi

Vremenska prognoza za 5 dana