Brnabić:Put Srbije u EU bio bi brži da EU poštuje dogovore tanjug

Objavljeno: 26.10.2022. 16:51 Izmenjeno: 26.10.2022. 16:51

Albahari tvrdi da Srbija nikada nije bila udaljenija od EU i navodi da se od nje traži da uskladi svoju politiku sa Evropskom unijom.

foto tanjug

 

Mandatarka za sastav nove Vlade Ana Brnabić, odgovarajući  na primedbe poslanika na sednici Skupštine Srbije na kojoj se raspravlja o izboru vlade, kazala je da je bi put Srbije u Evropsku uniju bio brži kada bi se EU pridržavala dogovora.

Odgovarajući na primedbe poslanika Pokreta slobodnih građana Natana Albaharija da se 10 godina sluša jedna ista priča o ulasku Srbije u EU, a da velikog napretka na tom putu nema, Brnabić je kazala da je Srbija svoje obaveze ispunila i ispunjava, ali da se tri godine čeka na otvaranje klastera, uprkos refomama u oblasti vladavine prava koje su urađene.

Albahari tvrdi da Srbija nikada nije bila udaljenija od EU i navodi da se od nje traži da uskladi svoju politiku sa Evropskom unijom.

„Ne može se u EU bez usklađivanja sa najvažnijom evropskom spoljnom politikom od pada Berlinskog zida. Ne može se u Evropu sve pazeći da se ne okrnji radikalsko glasačko telo. Ne može se u Evropu bez poštovanja medijskih sloboda i ljudskih prava, ne može se u Evropu stalno potpirujući verbalne obračune sa našim balkanskim susedima“, rekao je Albahari i naglasio da je ulazak u EU najveći nacionalni interes Srbije.

Brnabić mu je odgovorila da Srbija godinama čeka da se usvoji skrining riport, ali i na osnivanje Zajednice srpskih opština.

„Sigurna sam da bi nas vi uveli brže u Evropsku uniju tako što biste priznali nezavisnost Kosovo i uveli sankcije Rusiji. Kada smo 2014. godine krenuli u pregovore bilo je jasno da nema reči o priznanju takozvanog Kosova, ali evo danas nam kažu da ćemo teško postati članovi ako nema normalizacije odnosa Beograda i Prišstine“, rekla je mandatarka.

Ona je kazala da su se uslovi tokom vremena menjali i osvrnula se na to šta su za koga najvažniji nacionalni interesi.

„Kada pričamo o nacionalnim interesima imamo drugačije shvatanje. Vaš pokret je glasao za prijem Demokratske partije Kosova Hašima Tačija u organizacije liberalnih partija jugoustočne Evrope. Stranka kojoj ja pripadam, nikada to ne bi uradila. Zašto bi podržali nekog kome se sudi i ko je optužen za trgovinu organim, šta oni ima da traže u liberalnim partijama, liberalni su što vade ljudima organe“, rekla je Brnabić.

Poslanik Srpske napredne stranke Vladimir Ðukanović je, govoreći o novoj vladi, kazao da zamera mandatarki što nije istrajla u nameri da se u Srbiji eksploatiše ruda litijuma.

„Moja kritika je usmerenana na to što ste podlegli pritiscima. Zašto niste završili taj posao, ja sam apsolutni pristalica da se litijum eksploatiše i molim buduću ministarku rudarstva da se taj posao završi“, rekao je Ðukanović.

Kaze da je „Bog dao Srbiji litijum, koji je sve potrebniji i da bi to bilo isto kao kada bi se neko bunio da se u Kuvajtu eksploatiše nafta“.

On je ocenio da se iza, kako je rekao, borbe „lažnih ekologa“ da se ne eksploatiše litijum krije namera da se spreči privredni razvoj Srbije.

Ðukanović se obratio i ministarki za zaštitu životne sredine u prošlom mandatu, koja je kandidat za isto mesto i u ovoj vladi, Ireni Vujović, rekavši da je u toj oblasti urađeno mnogo dobrih stvari, ali da ona nije dovoljno o tome govrila u medijima.

„Moja kritika na vaš račun se odnosi na to da više ubuduć o tome govorite. Nastavite da radite te dobre stvari i da na svaku laž koja dolazi od lažnih ekologa odgovori kako bi se te laži dematovale“, rekao je Ðukanović.

On je dodao da buduća vlada mora da se „upristoji“ i da ministri imaju pravo i treba da primaju sve ambasadore, ali da im jasno stavljaju do znanja da su oni gosti u Srbiji, da su investicije njihovih zemalja dobro došle, ali da se ne mešaju u odluke jedne suverene i nezavisne zemlje kakva je Srbija.

Ðukanović je pohvalio premijerku Brnabić, za koju, kako je rekao, zna da je neke diplomate izbacivala iz kabineta kada su joj govorili da Kosovo nije deo Srbije i zamolio je da tako nastavi, ali i da njen primer slede i ministri.

Poslanik Demokratske stranke Miodrag Gavrilović kritikovao je finansijsku politiku vlade i tvrdi da je ta stranka, dok je bila na vlasti, vodila mnogoo uspešniju politiku.

Poslanik Stranke pravde i pomirenja Zaim Redžepović kazao je da očekuje od nove vlade da se bori za ravnomeran razvoj i Sandžaka i Šumadije i Vojvodine i za bolji život svakog građanina Srbije.

Pošto je u govoru iskoristio termin Sandzak, na to je reagovao poslanik Dveri Borko Puškić, koji je od predsednika parlamenta tražio da upozori Redžepovića da Sandžak nije termin koji može da se koristi po Ustavu Srbije.

Na to je reagovao i poslanik SNS Marijan Rističević citirajući stihove pesme „Ðurišiću mlad majore, komandante Crne Gore, Crne Gore i Sandžaka gde pade petokraka“, ističući da se termin Sandžak koristio i ranije i tražeći od predsedavajućeg da ne reaguje na istupe poslanika koji tvrde suprotno.

Poslanik Socijalističke partije Srbije Vladimir Ðukić rekao je da je zadovljstvo da u ime SPS stane na stanovište onih koji podržavaju izbor Vlade i ministara i premijerke.

On se osvrnuo na obrazovanje članova buduće vlade, rekavši da neki od njih imaju završene prestižne svestske univerzitete.

Pohvalio je zdarvstveni sistem koji se pokazao kao vrlo efikasan u borbi sa pandemijom korone i dodao da je poverenje u zdravstvene radnike vraćeno zahvaljujući predsedniku Aleksandru Vučiću i ovoj vlasti.

Poslanica Dveri Tamara Kerković ocenila je da se o siromaštvu, inflaciji, poskupljenjima, moralnoj i socijalnoj bedi, nije čulo ništa od mandatarke, osim da je prosečna plata prešla 600 evra.

Dodala je da niko nije govorio ništa o velikim zaduženjima, minimalcu za koji ne može minimalna potrošačka korpa da se kupi, kao i da je malo pažnje posvećeno korupciji.

Navela je da nije bilo reči ni o domaćoj privredi, kako je rekla, a ni „o mladima koji beže jer se guše u siromaštvu bez perspektive“.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.

Povezane vesti

Vremenski podaci

Ponedeljak
Pretežno oblačno

Trenutna temperatura 5°C

Pretežno oblačno

Utorak
Pretežno sunčano

Max: 12°C
Min: 5°C

Pretežno sunčano

Vremenska prognoza za 5 dana