Brnabić:Problem nasilja ne gurati pod tepih,fokus na edukaciji tanjug

Objavljeno: 13.10.2022. 12:13 Izmenjeno: 13.10.2022. 12:13

Navela je da je samo u prvoj godini rada platforme „Čuvam te“ obukama na platformi pristupilo više od 44.000 korisnika što, dodala je, pokazuje koliko je ova tema važna

foto tanjug

 

U Beogradu se održava konferencija o bezbednosti dece na čijem je otvaranju premijerka Srbije Ana Brnabić poručila da je obaveza države da problem nasilja koji uključuje decu „ne gura pod tepih“ već da se njim „uhvati u koštac“ i upregne sve svoje resurse kako bi se što uspešnije sa njim izborila.

„Fokus svakako mora biti na edukaciji od najranijeg doba i moramo, koliko god to teško bilo i koliko god i mi kao roditelji ne bili dovoljno spremni ili obučeni za to, moramo da pokušamo da naučimo decu da bilo kakav nasilan vid ponašanja nije prihvatljiv“, rekla je Brnabić.

Brnabić je istakla da je važno na sistemski način pružiti podršku deci.

„Vlada Srbije će u budućnosti još više morati da se oslanja na rad i znanja organizacija civilnog društva kako bi vi nas edukovali i kako bismo zajedno videli kako da adekvatnije odgovorimo na ovakve stvari“, rekla je Brnabić.

Podsetila je da je u decembru 2021. godine napravljen protokol o saradnji sedam ministarstva kako bi se zajednički radilo na tome da se napravi platforma koja će biti prva nacionalna platforma za učenike, nastavnike i roditelje sa ciljem da se smanji nasilje nad decom, ali i vršnjačko nasilje i da se uvede veći red u osnovne i srednje škole.

To je, podsetila je, platforma „Čuvam te“ koja, dodala je, na jednom mestu danas integriše sve potrebne aspekte temeljne prevencije i alate za suzbijanje nasilja koje uključuje decu bilo kao žrtve ili kao počinioce nasilja.

Navela je da je samo u prvoj godini rada platforme „Čuvam te“ obukama na platformi pristupilo više od 44.000 korisnika što, dodala je, pokazuje koliko je ova tema važna.

Na otvaranju konferencije govorili su i ministarka za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja Darija Kisić, ambasador Sjedinjenih Američkih Država u Srbiji Kristofer Hil, kao i domaćin konferencije i osnivač Centra za nestalu i zlostavljanu decu Igor Jurić.

Konferencija o “Bezbednost i odgovornost 2022″ organizovana je sa namerom da se stručnjaci u našoj zemlji upoznaju sa primerima dobre prakse i najefikasnijim načinima pružanja pomoći deci koja su pretrpela traumu, odnosno bilo koji vid zlostavljanja, bilo da je reč o vršnjačkom, seksualnom, porodičnom ili bilo kom drugom nasilju.

U okviru konferencije biće održano više panela tokom kojih će govoriti visoko kvalifikovani stručnjaci iz zemlje i sveta, a nakon zvaničnog otvaranja usledila je prva panel diskusija pod nazivom „Unapređenje sistema potrage za nestalom decom: AMBER ALERT sistem alarmiranja javnosti o nestanku dece“.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.

Povezane vesti

Vremenski podaci

Petak
Pretežno oblačno

Trenutna temperatura 3°C

Pretežno oblačno

Subota
Oblačno

Max: 6°C
Min: 3°C

Oblačno

Vremenska prognoza za 5 dana