Brnabić:Odluke će se donositi zajedno sa proizvođacima žita tanjug

Objavljeno: 13.04.2022. 13:25 Izmenjeno: 13.04.2022. 15:39

Naredni susret predstavnika Udruženja žita Srbije i Vlade Srbije planiran je u narednim danima, kada će uz detaljnije i preciznija analize tržišta i informacije moći da se diskutuje o konkretnim načinima rešavanja ovog pitanja, navodi se u saopštenju.

Predsednica Vlade Srbije Ana Brnabić razgovarala je sa predstavnicima Udruženja žita Srbije, a jedna od tema bila je i odluka Vlade o privremenoj zabrani izvoza pšenice, kukuruza i suncokretovog ulja.

Premijerka je predložila da se nastavi analiza trenutne situacije na domaćem tržištu, kada su u pitanju ovi poljoprivredno-prehrambeni proizvodi, nakon čega bi se održao novi sastanak sa predstavnicima Udruženja žita Srbije, saopštila je vladina Kancelarija za saradnju sa medijima.

Brnabić je na sastanku kome su prisustvovali i predstavnici Ministarstva poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede istakla da je važno da je dijalog sa proizvođačima žita uspostavljen i da će sve buduće odluke donositi zajedno.

Kako je predsednica vlade naglasila, država u potpunosti razume situaciju u kojoj su se našli proizvođači, prerađivači i izvoznici žita i da će država učiniti sve i naći način da pomogne i njima, uz obezbeđivanje maksimalne bezbednosti u snabdevanju građana Srbije.

Brnabić: Ne isključujem nijedan scenario za problem nafte

Premijerka Ana Brnabić izjavila je  da ne očekuje u ovom trenutku da Srbija bude uključena u sankcije EU dodajući da se svakog dana razgovara o situaciji sa partnerima u Gaspromu o NIS-u, ali i o drugim scenarijima za rešavanje pitanja nafte u našoj zemlji.

Brnabić je odgovarajući na pitanja novinara nakon otvaranja nove zgrade FON-a u Beogradu kazala da ne isključuje ni scenario po kojem bi se napravio aranžman da Gasprom pređe u ruke azerbejdžnaskog Sokara, ali ni druge scenarije.

„Ne bih isključila taj scenario, kao i druge partnere. Ne bih isključila nijedan scenario. Ono što je najvažnije je da smo izuzeti od sankcija i da će nesmetano nastaviti da teče nafta preko Jadranskog naftovoda. U ovom trenutku ne postoji problem“, kazala je Brnabić.

Ponavlja da se svakodnevno razgovara o različitim opcijama i dodaje da u ovom trenutku ne može da kaže ništa preciznije na tu temu.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.

Povezane vesti

Vremenski podaci

Nedelja
Pretežno vedro

Trenutna temperatura 30°C

Pretežno vedro

Ponedeljak
Pretežno sunčano

Max: 34°C
Min: 20°C

Pretežno sunčano

Vremenska prognoza za 5 dana