Brnabićeva i Pinter o proširenju ekonomske saradnje Tanjug, RTS

Objavljeno: 12.09.2018. 18:17 Izmenjeno: 13.09.2018. 10:11

Predsednica Vlade Srbije Ana Brnabić i ambasador Mađarske Atila Pinter razgovarali su o daljem razvoju bilateralnih odnosa, proširenju ekonomske saradnje i budućim projektima koji su od vitalnog značaja za naše dve zemlje.

Premijerka je poseban akcenat stavila na četiri zajedničke sednice dve vlade, održane u Srbiji i Mađarskoj, koje su rezultirale potpisivanjem više memoranduma i sporazuma i realizacijom značajnih projekata.

Ambasador Pinter zahvalio je Vladi Srbije na sredstvima koje je izdvojila za izgradnju kotlarnice „Nova toplana“ u Senti, koja je sa pratećom infrastrukturnom instalacijom sa čeličnim gasovodom koštala skoro 213 miliona dinara.

U opština Senta, sa većinskim mađarskim stanovništvom, za obnovu srednjoškolskog centra uloženo je 164 miliona dinara, a za Dom zdravlja „Senta“ 33 milona dinara, što je prema oceni ambasadora Pintera jasan pokazatelj brige za život građana koji pripadaju nacionalnim manjinama.

Premijerka se saglasila sa ambasadorom da je neophodno raditi na otvaranju novih graničnih prelaza, kako bi se sprečilo dugotrajno čekanje putnika i robe na prelazima i maksimalno iskoristili kapaciteti saobraćajne infrastrukture.

U tom smislu premijerka je najavila otvaranje novog graničnog prelaza između Srbije i Mađarske u 2019. godini kao i nastavak razgovora o izgradnji zajedničkog železničkog graničnog prelaza čime bi se povećala efikasnost i konkurentnost železničkog saobraćaja, a o čemu će biti reči na sednici dve vlade, koja će biti održana u narednom periodu.

Ovo pitanje je posebno važno i u vezi sa realizacijom projekta brze pruge Beograd–Budimpešta, koji predstavlja prvi prekogranični projekat u okviru mehanizma saradnje „16+1“.

Takođe, bilo je reči i o saradnji na projektu Fruškogorski koridor, odnosno izgradnji auto-puta od Novog Sada do Rume.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.

Povezane vesti

Vremenski podaci

Subota
-

Trenutna temperatura 22°C

-

Nedelja
Pretežno sunčano

Max: 29°C
Min: 19°C

Pretežno sunčano

Vremenska prognoza za 5 dana