Vlada Srbije za bolje uslove i plate u zdravstvu Tanjug

Objavljeno: 15.11.2017. 12:16 Izmenjeno: 15.11.2017. 14:38

Predsednica vlade Ana Brnabić izjavila da država daje sve od sebe da poboljša uslove za rad lekara i medicinskih radnika, odobrava nove specijalizacije, uz povećanje plate zaposlenih u zdravstvu.

Ona je navela da je ove godine odobreno zapošljavanje 4.000 medicinskih radnika, kao i da je predviđeno povećanje od deset odsto u zdravstvu od 1. januara 2018. godine.

Kao problem je istakla to što su u prethodnih skoro deset godina bile zabranjene specijalizacije, pa imamo generacije koje su propuštene i što treba nadoknaditi.

“Dajemo sve od sebe, čula sam više puta ministra zdravlja da će nam trebati četiri do pet godina da nadoknadimo što je neko zabranio specijalizacije. Što je strašno”, rekla je Brnabić odgovarajući na pitanja novinara o merama za sprečavanje odliva medicinskog kadra.

Uz to, dodala je, država ulaže puno sredstava u infrastrukturu u zdravstvu.

“Zavšravamo KC Niš, kao najmoderniji, krenuli smo u tender za KCS u Beogradu, spremamo za KC Vojvodine… Pravimo I fizički bolje uslove da ljudi rade normalno. To je ono što možemo da uradimo u ovom trenutku”, rekla je Brnabić.

Na konstataciju novinara da u novim ustanovama neće imati ko da radi, ako medicinari odlaze, Brnabić je rekla da odliv kadrova nije samo problem Srbije, već i drugih zemalja EU.

“Ne znam šta bi bila konkurentna plata, ne možete da date konkurentnu platu u odnosu na Švajcarsku ili Nemačku, ali ni troškovi života nisu isti u Srbiji i Nemačkoj. Trudimo se da povećamo platnu moć u skladu sa mogućnostima i da im damo bolje uslove za rad”, rekla je Brnabić.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Povezane vesti

Vremenski podaci

Petak
Pretežno oblačno

Trenutna temperatura 7°C

Pretežno oblačno

Subota
Promenljivo oblačno

Max: 16°C
Min: 9°C

Promenljivo oblačno

Vremenska prognoza za 5 dana