Brnabić:Cilj je ekonomija zasnovana na znanju i inovacijama Tanjug

Objavljeno: 24.11.2017. 13:57 Izmenjeno: 25.11.2017. 00:24

Od ekonomije zasnovane na investicijama moramo zakoračiti u ekonomiju zasnovanu na znanju i inovacijama, izjavila predsednica Vlade Srbije Ana Brnabić i dodala da Srbija više nije društvo jeftine radne snage.

„Ekonomija zasovana na inovacijama je ekonomija u kojoj se ne takmičimo po jeftinoj radnoj snazi, subvencijama… nego po tome koliko se oslanjamo na sopstvene resurese“, rekla je Brnabić na konferenciji „Korak u nauku“ koja se po 16. put održava u istrazivačkoj stanici Petnica.

Ona je dodala da nije sigurna da će se taj cilj ostvariti u mandatu ove vlade, ali da ova vlada ima obavezu da to započne kako bi ga sledeća žavršila.

„Ako mi ovo danas ne započnemo onda smo izgubili voz, izgubili smo priključak i nijedna sledeća vlada to neće uspeti da uradi zato što će već biti kasno“, naglasila je Brnabić.

Ona je dodala da je Vlada Srbije tu da podrži mlade, talentovane ljude poput mladih u Petnici kako bi se Srbija što brže modernizovala.

Obrazovanje je, dodaje, prioritet Vlade Srbije jer je ulaganje u obrazovanje ulaganje u budućnost.

Vlada kroz Fond za mlade talente ulaže u talentovane srednjoškolce i studente, rekla je ona i podsetila da je od 2008. godine stipendirano 23.000 učenika i studenata sa 5,6 milijardi dinara.

Na konferenciji „Korak u nauku“ predstavljeni su rezultati istraživačkih projekata 140 polaznika letnjih programa istraživačke stanice Petnica.

Direktor Petnice Vigor Majić podsetio je da je Petnica osnovana pre 35 godina i da je počela sa radom u staroj seoskoj školi, bez učila i naučnih instrumenata.

On je dodao da su prezentovani projekti produkt ideja mladih srednjoškolaca.

„Započeti posao doveli ste do kraja. To je važna i velika stvar“, naglasio je Majić.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.

Povezane vesti

Vremenski podaci

Sreda
-

Trenutna temperatura 22°C

-

Četvrtak
Pretežno sunčano

Max: 29°C
Min: 19°C

Pretežno sunčano

Vremenska prognoza za 5 dana