Brnabić:Austrija važan partner,Srbija stub stabilnosti na Zapadni Balkan Tanjug

Objavljeno: 17.03.2022. 13:00 Izmenjeno: 18.03.2022. 10:53

Brnabić je na zajedničkoj pres konferenciji rekla da je potvrđeno partnerstvo i prijateljstvo Srbije i Austrije, i čvrste veze dve zemlje, politički i ekonomski, budući da je Austrija jedan od najbližih partnera Srbije.

foto Tanjug

 

Premijerka Ana Brnabić poručila je, nakon razgovora sa austrijskim kancelarom Karlom Nehamerom, da je Austrija važan partner Srbiji, i politički i ekonomski i istakla da je tokom sastanka prenela svom kolegi iz Beča da je Srbija stub mira i stabilnosti na Zapadnom Balkanu, koji neće dozvoliti da se bilo kakva nestabilnost prelije na ovaj deo Evrope.

Premijerka je zahvalila Austriji na svoj podršci koju naša zemlja uživa po pitanju evropskih integracija, navodeći bivšeg kancelara Sebastijana Kurca, koji je, kako kaže, lično mnogo učinio za Srbiju i čitav Zapadni Balkan i naše evropske integracije, da tema proširenja bude stalno na agendi EU.

„U Austriji smo uvek imali partnera na koga smo mogli da se oslonimo“, naglasila je Brnabić.

Ekonomski, premijerka je ukazala da je Austrija u ukupnim investicijama drugi najvažniji partner iza Nemačke.

Austrijske kompanije su do sada u Srbiju uložile 2,585 milijardi evra, zapošljavaju više od 22.000 ljudi, dok je u 2021. godini zabeležena robna razmena od 1,36 milijardi evra, što je 28 odsto više nego 2020. godine, navela je ona.

Nivo robne razmene od 2010. do 2020. godine povećan je 1,7 puta, srpski izvoz u Austriju 1,9 puta, a uvoz iz Austrije 1,8 puta.

„To je ohrabrujući trend, dobar za sve građane“, rekla je Brnabić.

Istakla je da je tema razgovora bio i rat na istoku Evrope:

„Otvoreno smo razgovarali. Znam da su mnogi u EU zabrinuti da se nestabilnost ne prelije na Zapadni Balkan. Ja sam jasno istakla da će Srbija na Zapadnom Balkanu nastaviti da vodi ulogu jedne od zemalja koje su stub stabilnosti, da ćemo nastaviti da budemo izvoznik mira i stabilnosti i da nećemo dozvoliti da se nestabilnost ili kriza prelije na ovaj deo Evrope“, poručila je premijerka Srbije.

Dodala je da je od 2014. Srbija mnogo uradila da se promeni, i politički i ekonomski, da bi bila jaka i stabilna država koja može da pritekne u pomoć partnerima i susedima na Zapadnom Balkanu.

„To ne smemo ugroziti, već moramo braniti i branićemo stabilnost, a EU može u potpunosti da računa na Srbiju“, poručila je Brnabić.

Ona je podsetila da kancelar Nehamer nije prvi put u Srbiji, budući da je dolazio kao ministar policije i dodala da već postoji odlična saradnja dve zemlje u borbi protiv kriminala, korupcije i tokom mirgantske krize.

„Verujem da ćemo i na ove izazove naći način da odgovorimo najbolje i sačuvamo evropski i mir i stabilnost“, zaključila je Brnabić.

Nehamer:Zapadni Balkan deo Evrope, da se ubrza put u EU

Austrijski kancelar Karl Nehamer istakao je  u Beogradu da je važno da se EU jasno odredi prema zemljama Zapadnog Balkana i podvuče da one pripadaju Evropi i Uniji, kao i da se ubrza njihov evropski put.

Nehamer je, posle razgovora sa premijerom Anom Brnabić, na zajedničkoj konferenciji za novinare kazao da su odnosi sa Srbijom za Austriju od velikog značaja, jer je Srbija geostrateški i geopolitički važan partner.

„Trenutno smo suočeni sa ratom u Evropi sa kojim niko nije računao. Doživeli smo invaziju na jednu zemlju. Upravo je zbog toga važno da se EU jasno odredi prema zemljama regiona da pripadaju Evropi i Uniji“, podvukao je on.

Nehamer je kazao da su pristupni pregovori uvek komplikovani, dodajući da je tako bilo i za Austriju.

To je, kako kaže, intenzivan proces, a i zemlje EU moraju da urade svoj domaći zadatak da se ubrza taj proces.

Nehamer je naveo da je briga bila velika, jer je činjenica da Rusija ima veliki uticaj u ovom regionu, a i Kina želi da se pozicionira.

„Obaveza i interes članica EU je da se uputi signal da je saradnja sa Zapadnim Bakanom važna“, rekao je on.

Austrija, istakao je, sebe vidi kao most i ima interes da se pristupni proces Zapadnog Balkana ubrza.

„U vremenu u kojem živimo neophodno je da prijatelje približimo sebi. Imamo velike zadatke koje zajedno treba da savladamo. Austriji je veoma važno da budemo zajedno u ovom regionu, jer smo jednako pogođeni brojnim izazovima, kao što su bile ilegalne migracije. Austrija je i veliki investitor u Srbiji, jer je ovo tržište interesanto za Austriju i EU. Produbićemo dalje našu bilateralnu saradnju“, rekao je Nehamer.

Što se budućnosti tiče, kaže, zajedno zabrinuto gledamo prema Ukrajini, razmišljamo o ljudima koji su suočeni sa patnjom.

„Kao premijeri vidimo šta znači kada posledice tog rata postaju sve vidljivije po blagostanje u našim zemljama. Lakše možemo naći rešenje zajedno nego pojedinačno“, podvukao je on.

Istakao je da će Austrija dalje raditi na tome da bude most kako za Srbiju, tako i ostale zemlje Zapadnog Balkana i EU.

Nehamer je podvukao da će Austrija raditi na daljem produbljenju odnosa sa Srbijom i regionom.

„Ponosno mogu reći da mi imamo jednu od najvećih dijaspora iz Srbije u Austriji. Ponosni smo na naše državljane poreklom iz Srbije, koji poštuju svoju novu domovinu, a ne zaboravljaju maticu. To nas povezuje“, podvukao je on.

Nehamer je kazao da mu je bilo veliko zadovoljstvo da ponovo dođe u Beograd.

„Kao ministar unutrašnjih poslova imao sam odličan odnos i saradnju sa svojim kolegom iz Srbije i drago mi je da imam takav odnos i sa premijerkom“, podvukao je austrijski kancelar.

Nehamer:Cilj Austrije da smanji zavisnost od ruskog gasa

Austrija izuzetno zavisi od ruskog gasa i za nas će se u budućnosti postavljati pitanje kako da se dugoročno oslobodimo zavisnosti od fosilnih goriva, kao što su nafta i gas, izjavio je u Beogradu austrijski kancelar Karl Nehamer.

Nehamer je posle sastanka sa premijerkom Anom Brnabić, na zajedničkoj pres konferenciji rekao da se Austrija dugo uzda u obnovljive izvore energije, ističući da 75 odsto struje u toj zemlji potiče iz takvih izvora, a 25 odsto iz gasa.

„Tu moramo da napravimo napredak kako bi smo se oslobodili te zavisnosti, ali to ne može preko noći, to je dugoročni projekat“, rekao je Nehamer i dodao da u ovom trenutku Austrija treba da da razmišlja kratkoročno i srednjoročno o tom problemu.

Nagladio je da austrijska vlada radi na tome da obezbedi sigurnost ljudima za sledeću zimu jer je, kaže, veliki strah kod građana da će ostati bez energije.

„Takođe orijentišemo se na međunarodnom trzištu da bi dugoročno smanjili zavisnost od fosilnih goriva kao što su nafta i gas i da je dugorično smanjimo“, rekao je austeijski kancelar.

Brnabic: Principijelan stav Srbije o sukobu u Ukrajini

Stav Srbije je da osuđuje kršenje teritorijalnog integriteta Ukrajine, ali da ne želi da uvodi sankcije Rusiji, i to je, iako ga ne pozdravljaju u potpunosti ni EU i drugi partneri, a ni sama Ruska Federacija, principijelni stav zemlje koja je prošla kroz agresiju 1999. godine, a pre toga i kroz sankcije, od kojih su najviše trpeli građani, poručila je  premijerka Srbije Ana Brnabić.

Na pitanje austrijske novinarke kako bi opisala odnose sa Rusijom, da li su se promenili od početka napada i da li Srbija može da promeni poziciju u okviru priblizavanja EU i pridruži se sankcijama, Brnabić je rekla da su odnosi Srbije i Rusije tradicionalno jako dobri, jer dve zemlje vezuju istorija, tradicija i vera, ali u današnje vreme i energetika.

Brnabić je poručila da, u tom smislu, današnji odnosi Srbije sa Rusijom nisu mnogo drugačiji od odnosa bilo koje druge zemlje Evrope, koja je u velikoj meri zavisna od ruskog gasa.

„Imamo dobre ekonomske i političke odnose, a da li su promenjeni od početka rata u Ukrajini? Jesu, jer 75 odsto naše ekonomije čine investicije iz EU, a te kompanije moraju da sprovedu sankcije prema Rusiji, što se odražva i na našu ekonomiju“, rekla je premijerka.

Primera radi, jedna cementara u vlasništvu kompanije iz EU, ne može i da uveze ništa iz Rusije, niti da bilo šta u Rusiju izveze, što važi za sve kompanije iz zemalja EU, od proizvođača autodelova do IT kompanija.

Sve je to, podvlači, veliki izazov za našu ekonomiju.

„Stav Srbije je da osuđujemo kršenje teritorijalnog integriteta Ukrajine i poštujemo ga, ali ne želimo da uvodimo sankcije Rusiji. To nije nešto što u potpunosti pozdravljaju ni EU, ni drugi partenri ni Rusija, ali to je naš principijelni stav zemlje koja je prošla kroz agresiju 1999. godine, a pre toga mnogo godina bila pod sakncijamja, a trpeli su obični građani“, poručila je Brnabić.

Srbija je u dosta specifičnoj situaciji i, pored pritiska, zemlja je koja poštuje međunarodno pravo i principe, zaključila je Brnabić.

Brnabić:Sankcije kazna za običan narod,ne rešavaju problem

Premijerka Ana Brnabić izjavila je da se Srbija uskladila sa svim deklaracijama EU koje osuđuju kršenje teritorijalnog integriteta Ukrajine, ali da se nije pridružila uvođenju sankcija Rusiji jer, kako je rekla, ne smatra da će politika sankcija doprineti rešavanju rusko-ukrajinskog sukoba.

Brnabić je naglasila da Srbija ima poseban stav prema tom pitanju kao zemlja koja je pretrpela ozbiljne sankcije i koja ne smatra da će politika sankcija doprineti rešavanju rusko-ukrajinskog sukoba, osim što će, kaže, kazniti ““obične ljude““.

““U tom smislu, mi imamo poseban odnos prema uvođenju sankcija. Jasno smo podržali sve deklaracije kojima se osuđuje kršenje teritorijalnog integriteta, ali nismo one koje se tiču sankcija““, rekla je Brnabić posle sastanka sa austrijskim kancelarom Karlom Nehamerom na zajedničkoj pres konferenciji.

Odgovarajući na pitanje novinara da li je na sastanku bilo reci o usklađivanju spoljne politike Srbije sa EU i o energetici, Brnabić je kazala da Srbija ima obavezu da postepeno usklađuje spoljnu i bezbednosnu politiku sa EU navodeći da je u 2021. godini naša zemlja dostigla procenat pridruživanja EU od 65,31 odsto.

““Trudićemo se da kako se približavamo EU dodatno usklađujemo, a kada postanemo član EU taj procenat mora biti 100 odsto““, rekla je Brnabić.

Navela je da je sa austrijskim kancelarom razgovarala i o eneregitici zato što je, kaže, Austrija visoko zavisna od ruskog gasa, kao i Srbija.

Dodala je da Austrija ima mnogo energije iz obnovljivih izvora, ali i da će toj zemlji biti potrebno oko 10 godina da postane nezavisna od ruskog gasa.

““To je nešto o čemu mi razmišljamo, želimo da smo što nezavisniji u energetskom sektoru i zato smo počeli da gradimo gasni interkonektor od Niša do Dimitrovgrada, što je projekat koji finansira EU, kako bi imali izvor gasa preko Grčke i drugih zemalja““, rekla je premijerka.

Dodala je da to zahteva vreme i istakla da je energetska politika fokusirana na to da budemo što nezavisniji jer , kako je istakla, energetska bezbednost znači i nacionalnu bezbednost.

““Mi smo na tom putu, ali će i nama biti potrebno vreme da dojemo do što veće energetske nezavisnosti i oslanjanja na sopstevne izvore““, kazala je Brnabić.

 

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.

Povezane vesti

Vremenski podaci

Sreda
Vedro

Trenutna temperatura 28°C

Vedro

Četvrtak
Pretežno sunčano

Max: 36°C
Min: 23°C

Pretežno sunčano

Vremenska prognoza za 5 dana