„Amerika nikada jasnija da Priština treba da ukine takse“ Tanjug

Objavljeno: 08.02.2020. 10:52 Izmenjeno: 09.02.2020. 12:00

SAD nikada nisu imale jasniju poruku da Priština treba ukinute takse na robu iz centralne Srbije, izjavila premijerka Ana Brnabić.

foto Tanjug/AP-Photo-Risto-Bozovic

Nikada jasnija poruka SAD nije bila kao što je sada da je neophodno da Priština ukine takse na robu iz centralne Srbije i BiH, izjavila je premijerka Ana Brnabić, navodeći da su tu poruku, osim izaslanika američkog predsednika Ričarda Grenela, uputili i evropski komesar za proširenje Oliver Varheji, kao i Žozef Borel, novi šef diplomatije EU.

Brnabić je na TV Pink kazala da je Aljbin Kurti, dok nije postao premijer privremenih prištinskih institucija, dugo pričao i ocenila da je sada drugačija odgovornost na njemu. „Jedna je odgovornost kada ste u opoziciji, a druga je odgovornost kada ste direktno odgovorni za odnose Prištine i SAD“, kazala je Brnabić i izrazila nadu da će takse zaista i biti ukinute.

„To je odlično za Srbe na KiM, dobro je za ceo region zato što će se povući odluka za davanje nacionalne pripadnosti keksu i mleku. To je dobar signal za budućnost“, kazala je premijerka.

Ukidanje taksi je odlično i za sve ostale na KiM i za Albance koji su skupo platili cenu te političke odluke, kaže Brnabić, ističući da je plaćaju i danas i da će je plaćati sve dok se ta mera ne povuče.

Govoreći o reciprocitetu koji je Kurti spominjao kako bi takse bile ukinute, Brnabić kaže da nije sigurna o kojem reciprocitetu pričaju.
„Politika Vlada Srbije je potpuno jasna, nema tu sivih zona, nejasnoća, mi tražimo poštovanje svih potpisanih sporazuma, mi tražimo poštovanje CEFTA sporazuma, tu nema nejasnoća“, ističe premijerka.

Poručila je privremenim prištinskim institucijama da, ako im ne odgovara CEFTA sporazum, imaju na raspolaganju mnogo načina da pokrenu izmenu tog sporazuma.“Ali, dok se ne promeni, ima da se poštuje, to je osnovno u civilizovanom svetu“, zaključila je Brnabić.

Apelujem na dijalog o Zakonu o slobodi veroispovesti

Brnabić još jednom je, naglašavajući puno poštovanje prema državi Crnoj Gori i Vladi Crne Gore, apelovala da dođe do dijaloga o Zakonu o slobodi veroispovesti u toj zemlji.

„Ja bih kao predsednica vlade u Srbiji, da postoji 29 posto građana Republike Srbije koji se po bilo kom pitanju ne slažu sa nekim zakonom, sela i razgovarala. Ne bih išla glavom kroz zid, mislim da to nije dovoljan demokratski princip“, rekla je Brnabić na TV Pink.

Uz naglasak da je Crna Gora suverena država i da ona ima puno poštovanje prema vladi Crne Gore, Brnabić je ponovila molbu da se na najotvoreniji mogući način sasluša šta ljudi imaju da kažu, zašto su zabrinuti, šta je to što ih muči.

Podsetila je da je predsednik Aleksandar Vučić objasnio koliko je tanka linija između toga da mi podržavamo Srbe i toga da se mešate u unutrašnja pitanja.Istakla je da nikome ne odgovara nestabilnost i da je regionalna stabilnost princip broj jedan naše politike.

Kako je navela, Srbija je sada izašla iz jako teškog perioda, i merama fiskalne konsolidacije došla na zelenu granu, ali regionalna stabilnost i povezivanje su ključna stvar da nastavimo brzo da rastemo, još više radnih mesta, da rastu plate, penzije. „Zato smo ekstra oprezni kako se odnosimo prema ovo pitanju“, rekla je ona.

„Ali naša obaveza, dužnost, želja je da se nađemo na raspolaganju našim ljudima gde god oni u regionu ili šire živeli i to je još jedna razlika Srbije danas i Srbije nekada. Mi tu podrsku dajemo otvoreno“, rekla je Brnabić i dodala da Vučić redovno i otvoreno okuplja sve Srbe iz okruženja.

Dodala je da joj je drago što je evropski komesar Oliver Varheji rekao da Brisel s pažnjom prati situaciju oko Zakona o slobodi veroispovesti.

„Još jedan apel, molba za dijalog, 29 odsto stanonvištva, to su njihova osnovna ljudska prava, ako može da se uvaži. Želim da im se zahvalim jer to rade na najmirniji mogući način“, zaključila je Brnabić.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.

Povezane vesti

Vremenski podaci

Nedelja
Sumaglica

Trenutna temperatura 2°C

Sumaglica

Ponedeljak
Promenljivo oblačno

Max: 6°C
Min: -1°C

Promenljivo oblačno

Vremenska prognoza za 5 dana