Brnabić:Da dodatno učvrstimo i unapredimo odnose sa Nemačkom Tanjug

Objavljeno: 17.09.2019. 15:11 Izmenjeno: 18.09.2019. 12:14

Predsednica Vlade Srbije Ana Brnabić započela je sastankom sa predsednikom Saveznog udruženja nemačkih preduzeća srednje veličine, Mariom Ohovenom, dvodnevnu posetu Berlinu.

FOTO TANJUG/ VLADA REPUBLIKE SRBIJE/ SLOBODAN MILJEVIC/ nr

Brnabić će se sutra sastati sa nemačkom kancelarkom Angelom Merkel, a prema ranijoj oceni predsednice vlade, susret će biti prilika da se razmotre svi aspekti saradnje, kako na političkom, tako i na ekonomskom nivou.

Brnabić i Merkel će se nakon radnog ručka obratiti na zajedničkoj konferenciji za novinare.

Premijerka će nakon toga imati sastanak u udruženju porodičnih preduzeznika, a raygovaraće i sa direktorom BITKOM-a.

Reforme pozitivno,zamrznuti konflikt na KiM-izvor nestabilno

Reforme su pozitivan momenat, ali je zamrznuti konflikt na Kosovu i Metohiji izvor nestabilnosti- tako nemački privrednici vide poslovni ambijent u Srbiji, kako su preneli premijerki Ani Brnabić.

Predsednica Vlade Srbije predstavila je  predsedniku Saveznog udruženja nemačkih preduzeća srednje veličine, Mariu Ohovenu, poreski i pravni okvir koji Srbiju danas pozicionira kao zemlju koja svoju ekonomiju transformiše ka inovacijama i znanju.

Brnabić je novinarima u Berlinu posle tog sastanka prenela da su njeni sagovornici pozitivno ocenili reforme koje se sprovode u Srbiji, i kada je reč o e-upravi, ali i borbi protiv korupcije, a da su kao izvor nestabilnosti naveli odnose sa Prištinom i zamrznuti konflikt.

“To je potvrda koliko je važno što je predsednik Aleksandar Vučić otvorio temu dugoročne normalizacije odnosa sa Prištinom”, poručila je Brnabić.

Takođe, prema njenim rečima, predstavnici nemačkog udruženja su istakli i da se više mora uraditi na povezivanju i stabilnosti u regionu.

Brnabić je podsetila da je Nemačka najznačajniji spoljnotrgovinski partner, navodeći da trenutno 400 njihovih kompanija posluje u Srbiji i zapošljavaju 60. 000 radnika.

Ona je istakla i da su nemačka preduzeća koja posluju u Srbiji zadovoljna i da bi, prema sprovedenoj anketi, 80 odsto njih ponovo investiralo.

Sa Ohovenom, koji je inače potpredsednik svetskog udruženja malih i srednjih preduzeća i predsednik evropskog udruženja, Brnabić je razgovarala i o reformama koje se sprovode u obrazovnom sistemu.

“Razgovarali smo kako dodatno da sarađujemo u oblasti obrazovanja i preduzetništva i da Srbiju približimo nemačkoj privredi, posebno kada je reč o inovacijama, informacionim tehnologijama, investiranju u razvoj”, navela je Brnabić.

Premijerka je takođe prenela da je Srbija jedna od nakonkurentnijih destinacija za kompanije koje žele da investiraju u intelektualnu svojinu, ističući da su jutros u parlamentu usvojene izmene i dopune Zakona o intelektualnoj svojini.

Nemačko udruženje malih i srednjih preduzeća ima oko 270. 000 članova koji zapošljavaju oko devet miliona ljudi

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Povezane vesti

Vremenski podaci

Utorak
Slaba kiša

Trenutna temperatura 11°C

Slaba kiša

Sreda
Pljusak i grmljavina

Max: 17°C
Min: 10°C

Pljusak i grmljavina

Vremenska prognoza za 5 dana