Brnabić: Važno da EU da pozitivan signal i drugima u regionu Tanjug

Objavljeno: 26.10.2021. 18:34 Izmenjeno: 27.10.2021. 09:44

Članstvo u Evropsku uniju strateški je cilj Srbije, izjavila je premijerka Ana Brnabić na onlajn samitu pod nazivom „Njena moć“ u organizaciji časopisa Foreign Policy i istakla da je važno da i druge zemlje regiona napreduju na evropskom putu.

Brnabić je kazala da je za stabilnost regiona od velike važnosti da Evropska unija da pozitivan signal i drugim zemljama Zapadnog Balkana, posebno Severnoj Makedoniji i Albaniji.

„To je važno za stabilnost, integracija Zapadnog Balkana je u interesu EU, zemalja u regionu, svih nas“, poručila je Brnabić.

Komentarišući poslednji Izveštaj Evropske komisije o napretku Srbije u evrointegracijama, premijerka je kazala da je prepoznat napredak naše zemlje u svim oblastima.

Posle više godina Srbija ima tako pozitivan Izveštaj i preporuku Evropske komisije da se otvore dva klastera, ukazala je Brnabić i dodala da se sada radi sa svakom državom članicom individualno jer od njih zavisi da li će na Međuvladinoj konferenciji biti otvorena ta dva klastera.

Brnabić ističe da Srbija nastavlja sa reformama i to ne samo zbog evrointegracija, već i zbog napretka celog društva u Srbiji.

 

Digitalizacija pomogla u borbi protiv korone

Premijerka Srbije Ana Brnabić ocenila da je proces digitalizacije u našoj zemlji bio od velikog značaja u suočavanju sa posledicama prouzrokovanim virusom korona.

Brnabić je na onlajn samitu pod nazivom „Njena moć“ u organizaciji časopisa Foreign Policy kazala da su mnoge državne institucije za vreme pandemije uspele da funkcionišu upravu zahvaljujući elktronskom servisu eUprava.

Istakla je i da je na taj način omogućeno da đaci u Srbiji pohađaju školu bez prekida i to tako što je organizovana onlajn nastava.

„Veoma nam je pomoglo u kampanji vakcinacije. Napravili smo sistem na kojem su građani mogli u potpunosti da sve odrade vezano za vakcinaciju, omogućili smo elektronsko prijavljivanje i onda smo ih podsećali za revakcinaciju, kao što radimo i sada za treću, odnosno buster dozu“, kazala je premijerka.

Razgovor sa premijerkom vodila je urednica Foreign Policy Ejmi

Makinon koju je interesovalo i na koji način se Vlada Srbije suočila sa problemom odlaska mladog školovanog kadra iz zemlje.

Brnabić kaže da je Vlada učinila napore kako bi podržale te ljude da se vrate u zemlju i u tom smislu navodi da su uvedene poreske olakšice za kompanije koje zapošljavaju naše ljude iz dijaspore.

„Pružamo ljudima iz dijaspore podršku da se vrate u zemlju i vidimo da se to dešava, ali problem odliva mozgova i dalje postoji, samo u mnogo manjoj meri“, kazala je premijerka Srbije.

Brnabić je govorila i o položaju žena u društvu u Srbiji i u tom smislu navela da žene sve više zauzimaju važna mesta u vođenju zemlje, na državnom nivou, ali i na lokalnom.

Ipak, kako kaže, i kroz reforme pravosuđa se radi dosta kada je reč o borbi protiv nasilja nad ženama, ali i u ostvarivanju osnovnih prava žena.

„To je ozbiljno pitanje i za rešavanje svih problema u vezi toga potrebno je vreme“, navela je Brnabić.

Dodala je da je za vreme pandemije virusa korona u Srbiji primećen porast nasilja, ali i psihosomatski problemi poput napada panike, depresije i to ne samo kod žena, već u celoj populaciji.

 

Ne poričemo zločin u Srebrenici

Premijerka Ana Brnabić istakla je, na onlajn samitu pod nazivom „Njena moć“ u organizaciji časopisa „Forin polisi“, da Srbija ne poriče da se u Srebrenici dogodio strašan zločin, ali ne može da prihvati da se to karakteriše kao genocid.

Podsetila je da je Vlada Srbije usvojila deklaraciju u kojoj je rečeno da je to strašan zločin za koji su odgovorni pojedinci.

„Srbija je uradila sve što je u njenoj moći da pomogne Tribunalu u Hagu da donese presudu o tom zločinu“, kazala je Brnabić.

Na kritike da je deklaracijom Vlada porekla da se zločin dogodio, Brnabić kaže da je to pogrešno protumačeno, odnosno da Vlada Srbije negira genocid, ali ne poriče da se u Srebrenici desio užasan zločin.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.

Povezane vesti

Vremenski podaci

Nedelja
Vedro

Trenutna temperatura 22°C

Vedro

Ponedeljak
Pretežno sunčano

Max: 35°C
Min: 22°C

Pretežno sunčano

Vremenska prognoza za 5 dana