Brnabić: Uprkos krizi 2022. odlična za strane investicije tanjug

Objavljeno: 22.11.2022. 12:48 Izmenjeno: 22.11.2022. 13:38

„Radićemo i na digitalizaicji i uvođenje elektrinske uprave.

foto tanjug

 

Strane investicije i kriza obicno ne idu zajedno i investitori se u takvim uslovima teško odlučuju na nova ulaganja, ali srećom mi smo u uspeli da Srbiji ne bude tako i da uprkos krizama zbog kovida i rata u Ukrajini nastavljajmo da privlačimo strane direktne investicije, izjavila je premijerka Ana Brnabić.

Ona je na predstasvljanju „Bele knjige 2022“ Saveta stranih investitora navela da smo imali rekordnu 2021. kad je reč o stranim direktnim investricijama, ali da je i ova godina odlična, jer smo do oktobra imali neto prili stranih investiicija od 3,11 milijaradi evra, što je za 0,3 odsto vise nego u istom periodu prošle godine.

Kao veoma važno za investitore avela je da je Vlada formirala kancelariju za dualno obrazovanje koja bi trebalo da radi na tome da se poveća udeo praktične nastave u toj vrsti obrazivanja.

„Radićemo i na digitalizaicji i uvođenje elektrinske uprave.

NBS radi na tome da se uvedu digitalne menice i očekujume da se to desi u prvom kvartalu“, navela je Brnabić.

Bela knjiga analizira stanje i daje preporuke u oblastima koje Savet starnih investitora vidi kao prioritetne, a među ovogodišnjim su porezi, radnopravni propisi, digitaliazcija i elektronsko poslovanje, nekretninr, devizno poslovanje, farameceutska industrija, turizam i ugostitelstvo.

Našli smo kupca za Paraćinsku staklaru

Predsednica Vlade Ana Brnabić izjavila je da je nađen kupac za Fabriku stakla u Paraćinu i da će ona ili predsednik Srbije Aleksandar Vučić tim povodom sledeće sedmice posetiti Paraćin.

Premijerka je to izjavila odgovarajući na pitanja novinara o investiranju u Srbiju, a nakon predstavljanja „Bele knjige 2022“ Saveta stranih investitora.

„Doveli smo investitora koji je kupio tu fabriku, što nam je veoma važno jer smo u prethodnom periodu svo staklo morali da uvozimo“, rekla je premijerka.

Dodala je da je juče završena i neophodna procedura vezana za ovu kupovinu u Agenciji za privredne registre.

Odgovarajući na pitanje o reputacionom riziku Srbije za koji je na predstavljanju Bele knjige urednik ovogodišnjeg izdanja ove publikacije ekonomista Miroljub Labus rekao da se povećao od početka rata u Ukrajini, Brnabić je rekla da se Srbija ovim rizikom ozbiljno bavila.

„Mi smo nakon 24. februara imali mnogo pitanja i zahteva da pojasnimo poziciju Srbije i ti zahtevi su bili od strane i investitora koji su već ovde i onih koji su tek nameravali da dođu. Spremili smo dokument koji objašnjava poziciju Srbije i slali ga svima koji su bili zainteresovani. Dokument je imao dovoljno argumenata što pokazuje i činjenica da nije bilo odustajanja od investicija “ , rekla je Brnabić.

Istakla je da je Srbija ove godine imala više stranih investicija nego lane i da je sada naša pozicija mnogo jasnija, a reputacioni rizik manji nego što je bio u februaru, martu ili aprilu.

Čak se, kako je navela, okrenuo u drugom smeru jer su oni koji posluju u Srbiji lišeni rizika od vanrednih povećanja cena energenata i mogu da računaju na stabilnost u našoj zemlji.

Da odustajanja od investiranja nije bilo potvrdio je i izvršni direktor Saveta stranih Investitora Aleksandar Ljubić.

„Nijedan investitor ne razmišlja da ide iz Srbije. Srbija je i dalje sjajno mesto za investiranje“, rekao je on.

Upitana koje su teme i predlozi iz Bele knjige Saveta stranih investitora prioriteti za Vladu Srbije premijerka Brnabić je istakla da je ocena Saveta u krajnjoj liniji pozitivna po Srbiju ali da se uvek može i više i brže.

„Meni je zapalo za oko i o tome smo pričali u međusobnoim razgovoru predstavnika Vlade i Saveta da je veliki deo preporuka u knjizi u saglasju sa onim što mi mislimo da bi trebalo da uradimo. Imamo istu viziju toga gde treba da idemo“, navela je ona.

Savet stranih investitora danas je predstavio „Belu knjigu 2022“ koja predstvalja analizu stanja sa preporukama u oblastima poreza, radno-pravnih propisa, digitalizacije i elektronskog psolovanja, nekretnina i izgradnje, borbe protiv nedozvoljene trgovine i inspekciji, stečaja i deviznog poslovanja, farmaceutske industrije i turizma i ugostiteljstva.

Osim predsednice Vlade Srbije Ane Brnabić na predstavljanju su bili i ministri Tomislav Momirović, Goran Vesić, Dubravka Ðedović, Marko Blagojević, Mihailo Jovanović, Nikola Selaković, Rade Basta, Jelena Tanasković, Husein Memić.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.

Povezane vesti

Vremenski podaci

Nedelja
Pretežno vedro

Trenutna temperatura 32°C

Pretežno vedro

Ponedeljak
Sunčano

Max: 34°C
Min: 22°C

Sunčano

Vremenska prognoza za 5 dana