Brnabić: Upozoravali smo, pomoći ćemo narodu na KiM Tanjug

Objavljeno: 01.07.2019. 14:47 Izmenjeno: 02.07.2019. 11:28

Premijerka Srbije Ana Brnabić izjavila da je Beograd sedam meseci upozoravao na moguće posledice taksi koje je Priština uvela na srpsku robu i da je zatvaranje prodavnica na severu KiM upravo ta posledica, poručujući da će Beograd u svakom trenutku biti spreman da pomogne srpskom narodu na Kosmetu.

foto Tanjug

Na pitanje o situaciji na severu KiM, gde su danas zatvorene sve prodavnice u znak protesta zbog prištinskih taksi, Brnabić je istakla da je Beograd sedam meseci upozoravao, ali da joj se, nažalost, ne čini da je to ozbiljno shvaćeno od strane međunarodne zajednice.

“Osim usmenih poziva da se ukinu takse, ništa više nije urađeno, iako je mnogo toga moglo. I naravno da je došlo do ovoga”, konstatovala je Brnabić na konferenciji za novinare.

Dodala je da su prekidani alternativni pravci za robu, da je čak došlo do toga da se puca na kamione sa hranom, a da na to niko ne reaguje.

To je, ponovila je, posledica svega na šta Beograd ukazuje sedam meseci.

“Neverovatno je da dozvolite da u Evropi danas žive građani koji ne mogu da kupuju namirnice samo zato što one imaju nacionalnu i etničku osnovu. To nije Evropa kojoj pripadam”, poručila je premijerka.

Ona je ponovo izrazila nadu da će Evropa i SAD reagovati, iako, kaže, nije sigurna da imamo neke naročite osnove da to očekujemo.

Brnabić je napomenula da je odluka o zatvaranju prodavnica racionalna, jer se ne može više da se “na kašičicu” dobijaju stvari koje građani žele – ili ih ima ili ih nema.

Kako je rekla, vlasti u Prištini se trude da prekinu svaki vid alternativnih pravaca snabdevanja građana.

Premijerka je poručila da će Beograd pratiti situaciju i biti u svakom trenutku spreman da pomogne srpskom narodu na Kosovu i Metohiji.

 

Brnabić:Volela bih na KiM, zbog mira to pitanje ne otvaram

Predsednica vlade Ana Brnabić rekla je da bi volela da poseti Kosovo i Metohiju, ali da ovog trenutka topitanje ne otvara zbog intersa regionalnog mira i stabilnosti, jer su prištinske vlasti ranije zabranile ulazak u južnu srpsku pokrajinu.

Brnabić je odgovarajući na pitanja novinara, kada će kao premijerka posetiti KiM i da li oseća potrebu da ode u južnu pokrajinu, rekla da veruje da je novinarka koja je postavila to pitanje, informisana da je njoj, kao premijerki, ranije zabranjen ulazak na Kosovo i Metohiju.

Predsednica vlade je rekla da ima veliku želju da ode, ali ako bi to učinila, kaže, mogla bi da izazove dodatne tenzije.

Zato, kaže, u interesu regionalne stabilnosti i mira neće ići na KiM, konstatujući da Evropa na zabranu njenog ulaska na Kosovo od prištinskih vlasti nije reagovala i upitala da li su to onda vrednosti sa kojima se Evropa slaže.

Na pitanje šta je urađeno da se ispune zahtevi iz izveštaja Grupe država protiv korupcije GRECO, Brnabić je rekla da je vlada dosta uradila po tom pitanju, da nije urađeno sve, ali da se radi na ispunjavanju primedbi iz izvestaja.

Dodala je da je zamerano vlasti da kada je FATF stavio Srbiju na „sivu listu“, da se niko od „istraživačkih medija nije bavio“, time za koliko je moguće da se ispune ti zahtevi.

A prema njenim rečima, sve je urađeno u rekordnom roku.

Takođe, dodala je Brnabić, i u slučaju GRECO izveštaja, radi se na ispunjavanju svih uslova.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.

Povezane vesti

Vremenski podaci

Subota
Pretežno vedro

Trenutna temperatura 26°C

Pretežno vedro

Nedelja
Poslepodnevni pljuskovi

Max: 25°C
Min: 17°C

Poslepodnevni pljuskovi

Vremenska prognoza za 5 dana