Brnabić u Valjevu: Neophodan je brži razvoj i više projekata Tanjug

Objavljeno: 25.08.2020. 14:29 Izmenjeno: 26.08.2020. 11:06

Premijerka Srbije Ana Brnabić započela je posetu Valjevu sastankom sa gradonačelnikom tog grada Lazarom Gojkovićem, a sastanku prisustvuje i ministar poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva Branislav Nedimović.

Brnabić i Nedimović će nakon sastanka u Gradskoj kući obići Tehničku školu Valjevo, koja se nalazi u okviru strateškog plana Vlade Srbije kojim je planirano uspostavljanje 12 Regionalnih trening centara, kao i rekonstruisani deo Doma zdravlja, gde će im se pridružiti i ministar zdravlja Zlatibor Lončar.

Strateški plan, u okviru kojeg se nalazi i Tehnička škola Valjevo, Vlada je usvojila sa ciljem obezbeđivanja adekvatnih kadrova za privredu i dugoročno povezivanjeobrazovanja i tržišta rada, a njim će 12 srednjih stručnih škola sa najistaknutijim rezultatima u saradnji sa privredom i sprovođenju dualnih progragama unaprediti u Reginalne trening centre.

U unapređenje infrastrukture i modernizaciju opreme u tim školama planirano je ulaganje od 17 miliona evra kako bi mogle dodatno da razvijaju redovne dualne programe, a takođe i da se u njima vrše i obuke prekvalifikacije i dokvalifikacije za privredu.

Tehnička škola Valjevo je već sama, uz podršku GIZ-a, adaptirala i opremila dve radionice, a planirano je opremanje i preostalih radionica.

Radovima na rekonstrukciji Doma zdravlja obuhvaćena je kompletna rekonstrukcija objekta površine više od 5.000 metara kvadratnih, a ugovorena vrednost radova je 347 miliona 883.000 dinara.

Radovi na Domu zdravlja počeli su 13. novembra 2019. godine, rok za završetak je do kraja ove godine, a trenutno sun a 60 odsto i odvijaju se predviđenom dinamikom.

Brnabić je sa ministrima Branislavom Nedimovićem i Zlatiborom Lončarem obišla Tehničku školu Valjevo koja je jedna od 12 škola koje će postati Regionalni trening centri koji će spojiti obrazovanje i privredu i radove na rekonstrukciji Doma zdravlja.

Govoreći o Tehničkoj školi, premijerka je rekla da je jedna od najboljih u zemlji i da je iz tog razloga i ušla u listu centara koji će postati Regionalni trening centri za obuke koji će omogućiti dinamičniju privredu, ali i lakše zapošljavanje mladim ljudima.

Vlada Srbije je za projekat vezan za školu opredelila nešto više od milion evra, a kako je kazala Brnabić, čak 960.000 je opredeljeno za najmoderniju opremu.

Ta oprema će, prema njenim rečima, koristiti mladim ljudima da se edukuju i budu spremni za tržište rada, ali i privredi kojoj su sve više potrebni dobro obučeni kadrovi.

Od izuzetne važnosti za Valjevčane, kako je navela premijerka, jeste rekonstrukcija Doma zdravlja, koji je jedan od osam domova zdravlja u zemlji u kojima je rekonstrukcija u toku.

Podsetila je da je Vlada Srbija do sada završila kompletnu obnovu 77 domova zdravlja i ambulanti u 53 lokalne samouprave, a na taj način je odgovorila i na kritike dela opozicije kako je vlast novcem koji je utrošen za završetak Hrama Svetog Save mogla da napavi još jednu „Tiršovu“.

„Za ovaj Dom zdravlja opredeljeno je 350 miliona dinara, a on je samo jedan od osam domova zdravlja koje u ovom trenutku rekonstruišemo. Pored toga smo završili kompletnu obnovu 77 domova zdravlja i ambulanti u 53 lokalne samouprave. Osam u toku, a za sve to je uloženo oko 40 miliona evra i to je samo za nivo primarne zdravstvene zaštite“, kazala je Brnabić.

Dodala je i da se završava projektno-tehnička dokumentacija za obnovu Opšte bolnice, a upitana kada se može očekivati da počnu radovi na tom zdravstvenom objektu, Brnabić je kazala da se mora proveriti i da li ove godine ima prostora za to u budžetu.

U svakom slučaju, kako je navela, zdravstvo je prioritet ovoj Vladi, a ostaće prioritet i budućoj i taj projekat će biti urađen.

Premijerka je navela da su Valjevu potrebni i drugi projekti kako bi što više investitora došlo u taj grad i u tom smislu kazala da je strateški važan projekat, vrednosti 58 miliona evra, brza saobraćajnica koja će spojiti Valjevo sa autoputem Miloš Veliki.

Upitana da li su počeli radovi na saobraćajnici i da li je dobijena građevinska dozvola, Brnabić kaže da je građevinska dozvola za pripremne radove, koji su u toku, dobijena.

Jedan od najvažnijih projekata za Valjevo, kako smatra premijerka, je industrijska zona u tom gradu, za koju je potrebno 310 miliona dinara, a Vlada Srbije je opredelila 130 miliona, dok će Grad Valjevo dati dodatnih 180 miliona dinara.

Lažne afere koštaju građane,a ne kontrola poslovanja

Građane Srbije košta plasiranje laži o državnim kompanijama, a ne kontrola poslovanja bilo koje kompanije, kazala je premijerka Ana Brnabić komentarišući navode potrpredsednice S SP-a Marinike Tepić o kompaniji Telekom Srbija.

Brnabić je odgovarajući na pitanje novinara kazala da je Srbija slobodna zemlja u kojoj svako može da odluči o čemu će da priča i čime će da se bavi, ali je napomenula da lažne afere, poput one o Krušiku, koju je takođe Tepić plasirala, štete državi, ali i građanima.

„Njeno detoniranje košta i građane i budžet Srbije. Nisam rekla da kontrola poslovanja bilo koga košta građane Srbije, već da to čini plasiranje lažnih afera o našim kompanijama“, kazala je Brnabić.

Afera Krušik, kako je navela, koštala je i tu firmu, ali i Valjevo, te time i 3.200 zaposlenih u toj fabrici.

„Mogu da odluče da li se detoniraju ili ne, lažu ili ne, nisam videla da su se izvinili za svoje laži. Meni je neverovatno da Mariniku Tepić neko i dalje uzima za ozbiljno“, kazala je Brnabić.

Podsetila je da je Tepić kada je zbog epidemije virusa korona uveden policijski čas, lagala kako je to učinjeno kako bi građani Srbije bili zatvoreni, dok se migranti prevoze autobusima.

„Svi znaju da je to laž, a nijednom se nije izvinila ni za tu, ni za mnoge druge laži“, kazala je premijerka i istakla da joj nije jasno zasto se u sve to ne uključi Tužilaštvo.

Brnabić je navela i da je Telekom u poslednje dve godine u investicionom ciklusu, te da je dostigao konkurenciju.

„Ali ako neko želi da na račun Telekoma snaži SBB, kao što je nekada radio Dragan Ðilas, plašim se da to neće moći jer je Telekom u vlasništvu građana i države Srbije“, kazala je Brnabić.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.

Povezane vesti

Vremenski podaci

Sreda
Vedro

Trenutna temperatura 23°C

Vedro

Četvrtak
Pretežno sunčano

Max: 34°C
Min: 22°C

Pretežno sunčano

Vremenska prognoza za 5 dana