Brnabić u poseti Ovčarsko-kablarskoj klisuri tanjug

Objavljeno: 24.06.2022. 14:48 Izmenjeno: 25.06.2022. 10:59

Obilazak premijerke Ovčarsko-kablarskoj klisuri nastavlja se posetom Ovčar banji i otvaranjem Prirodnjačkog muzeja.

 

foto tanjug

Predsednca Vlade Srbije, Ana Brnabić posetila je Ovčarsko-kablarsku klisuru i jezero Međuvršje.

Tom prilikom je na pristaništu jezera premijerki predstavljen projekat izmuljivanja, a poseti su prisustvovali i predstavnici vlade Mađarske kao i kompanija koje će raditi na tom projektu.

U obilasku su sa premijerkom bili i ministarka zaštite životne sredine, Irena Vujović, ministar građevinarstva, saobraćaja i infrakstrukture Tomislav Momirovića i gradonačelnik Čačka, Milun Todorović.

Brnabić otvorila Prirodnjački centar u Ovčar banji

Predsednica Vlade Srbije, Ana Brnabić otvorila je Prirodnjački centar u Ovčar banji što je samo jedna od realizovanih investicija u velikom projektu revitalizacije Ovčarsko-kablarske klisure.

Brnabić je istakla značaj zajedničkog rada Vlade, resornih ministarstava i lokalne samouprave za uspešnost ovako velikih i značajnih projekata.

„U prethodnih, nešto duže od godinu dana, 16 meseci, uložili smo nešto više od 200 miliona dinara“, rekla je Brnabić i podsetila da je međuresorna radna grupa Vlade formirana u februaru 2021. godine i od tada je počelo planiranje i budžetiranje da bi se sve realizovalo.

Ona je istakla i da brzo i efikasno može da se radi kada se radi zajedno.

„Kada ne radi svako ministarstvo samo za sebe, kada se ne ponašamo kao da svako vodi svoju malu tvrđavu, kada zajedno radimo sa lokalnom samoupravom, imamo jednaku viziju, ukrstimo budzete i krenemo u implemetaciju”, kaže Brnabić.

Ona je ovom prilikom najavila i nove projekte. Jedan koji će upotpuniti ponudu koju pruža Ovčar banja, ali i drugi, a to je izmuljivanje jezera Međuvršje, što je i najznačajniji poduhvat u procesu revitalizacije ovog područja.

„Dva velika projekta tek dolaze. To je Rh centar i izmuljavanje jezera i čišćenje jezera. Na to se dalje nadograđujemo time što će grad Čačak graditi jednu energanu na biomasu. Tako da ćemo taj mulj da koristimo kao energent, pa ćemopraviti zelenu energiju od toga. I polako ulazimo u taj, čitav sistem cirkularne ekonomije u Republici Srbiji, a to sve počinjemo da radimo odavde, iz Ovčar banje, klisure iz grada Čačka”, zaključila je premijerka.

Otvaranju prirodanjačkog centra prisustvovali su i minstar građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture, Tomislav Momirović i ministarka zaštite životne sredine, Irena Vujović i gradonačelnik Čačka Milun Todorović.

„Završićemo izmuljavanje ovog jezera koje od 1954. kada je napravljeno nikada nije očišćeno. Završićemo sve aspekte ovog projekta, Ovčar banja će biti možda i najlepši deo naše države u narednim godinama. Ali bez podrške građana, bez sinergije sa njima pitanje je da li će to ostati u decenijama pred nama. Uložićemo maksimalnu energiju, na čelu sa predsednicom Vlade koja vodi ovaj projekat, da od Ovčar banje napravimo pravo malo čudo u zapadnoj Srbiji, na radost svih građana Čačka, svih žitelja Ovčar banje i cele zapadne Srbije”, rekao je Momirović.

Vujović je istakla da projekat značajan pre svega sa aspekta zaštite životne sredine.

„Govori u prilog tome i uredba Vlade koja je povećala nivo zaštite i proširila ovo zaštićeno područje prošle godine za duplo. Sa postojećih 2.250 hektara, dana imamo 4.910 hektara pod zaštitom. Ono što je novina jeste svakako da smo proglasili prvi stepen Vlade u određenim predelima. A to najbolje možete da vidite i zahvaljujućim eksponatima koji se danas nalazi ovde u Prirodnjačkom muzeja, zašto je biopotreban prvi stepen zaštite”, rekla je Vujović.

Todorović je ocenio da je projekat revitalizacije Ovčarsko-kablarske klisure značajan, ne samo za grad Čačak, već za čitavu zapadnu Srbiju.

„Podsetiću sve nas da smo pre godino i po dana usvojili Planski akt, proširili zaštićeno područje na skoro 5.000 hektara. Oko devedeset odsto pripada teritoriji grada Čačka, deset posto teritoriji opštine Lučani. Ali to je jedna zajednička, celovita akcija, veliki projekat države Srbije“, ukazao je Todorović.

On je podsetio da je na inicijativu predsednice Vlade i svih koji su zaduženi za lokalnu samoupravu počeo veliki izazov, a u stvari to je želja generacija ljudi koji žive u zapadnoj Srbiji.

„Mislim i na Čačak i na Lučane i na Požegu, Arilje, Ivanjicu i zaista čitavu zapadnu Srbiju. Uložili smo za nešto manje od dve godine 350 miliona dinara u ovaj predeo naše lepe zemlje. Oko 250 miliona, Vlada Republike Srbije, preko različitih projekata i preko minsitarstava, a ostalih 100 miliona grad Čačak”, istakao je Todorović.

 

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.

Povezane vesti

Vremenski podaci

Sreda
Pretežno vedro

Trenutna temperatura 32°C

Pretežno vedro

Četvrtak
Sunčano

Max: 34°C
Min: 22°C

Sunčano

Vremenska prognoza za 5 dana