Brnabić u Parizu, prvo aero-sajam, pa sastanci Tanjug

EkonomijaEkonomija Pocetna 19. 06. 2019. 10:25:21

Premijerka Srbije Ana Brnabić počela je posetu Parizu obilaskom avio-kosmičkog salona „Pariz Er Šou 2019“ u Buržeu, a tokom dana imaće sastanke s francuskim premijerom Eduarom Filipom i drugim francuskim zvaničnicima.

FOTO TANJUG/ KABINET PREDSEDNICE VLADE SRBIJE/ SLOBODAN MILJEVIC/bg

Brnabićeva je prvo obišla štand nemačke kompanije MTU „Aeroendžins“, koja će investirati u Srbiji u visoke tehnologije.

Ona se susrela sa članom Upravnog odbora kompanije Mihaelom Šrajegom, koji je početkom maja boravio u Beogradu, kada je potpisan Memorandum između MTU i Ministarstva privrede.

Kompanija, vodeći proizvođač avio motora, osnovana je 1934. godine u Minhenu, ima oko 10.000 zaposlenih, a godišnji prihodi dostižu 4,6 milijardi evra.

Prisutna je u 15 država sveta, među kojima su Velika Britanija, Francuska, Holandija, Poljska, SAD, Kanada…

Između ostalog, MTU ima vodeću ulogu u pružanju usluga održavanja i servisa za motor V2500, motor koji se nalazi u avionu „Erbas A 320“.

Premijerka je obišla i štand „Erbasa“.

Na ovogodišnjem sajmu će inače biti izložen višenamenski helikopter Erbas H145M koji je nabavljen i za potrebe Ratnog vazduhoplovstva i protivvazduhoplovne odbrane Vojske Srbije.

Vazduhopolovni sajam na aerodromu Burže održava se od 17. do 23. juna uz učešće 2.381 inostranog izlagača iz 48 zemalja, na površini od preko 130.000 kvadratnih metara zakupljenog prostora, a o sajmu će izveštavati skoro 3.500 novinara iz preko 60 zemalja.

Ustanovljen je 1909. godine a od 1953. se održava svake druge godine.

Do 1991. godine SFRJ je sa proizvodima svoje vazduhoplovne industrije sedam puta učestvovala na izložbi u Parizu – prvi put 1963. kada je svetskoj javnosti prikazan drugi prototip školsko-borbenog aviona Galeb, a poslednji put sa Super Galebom juna 1991.

Predsednica Vlade potom počinje političke razgovore u Parizu, i to prvo s predsednikom francuskog Senata Žerarom Laršerom, a zatim i s premijerom Eduarom Filipom, koji padaju u godini kada dve zemlje obeležavaju 180 godina od uspostavljanja diplomatskih odnosa.

Za danas je planirana i poseta Kulturnom centru Srbije u Parizu u kome se trenutno nalazi postavka izložbe „Sava Šumanović i tajna pod kupolom“ Galerije Matice srpske, otvorene u maju upravo povodom obeležavanja 180 godina diplomatskih odnosa dve zemlje.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Povezane vesti

Vremenski podaci

Ponedeljak
Pretežno oblačno

Trenutna temperatura 14°C

Pretežno oblačno

Utorak
Mogući pljuskovi

Max: 19°C
Min: 12°C

Mogući pljuskovi

Vremenska prognoza za 5 dana