Brnabić: U martu izmena zakona o strancima tanjug

Objavljeno: 21.02.2023. 13:44 Izmenjeno: 21.02.2023. 13:44

„Uvodi se jedinstven postupak, jedinstvena dozvola za rad, kompletan postupak je digitalizovan“, rekla je Sanja Gavrilović iz Ministarstva za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja. O

foto tanjug

 

Premijerka Ana Brbnabić rekla je da očekuje da u martu u skupštinsku proceduru uđu izmene zakona o strancima, koje donose pojednostavljene procedure. Na uručenju donacije kompanije MTU Vazduhoplovnoj akademiji, Brnabić je novinarima kazala da će izmenjenim zakonom o stranicima biti objedinjene radna i boravišna dozvola, a cela procedura biće elektronska. Ona je ocenila da to ide u prilog lakšem i bržem zapošljavanju. Brnabić je navela da je prošle godine za radnu dovolu bilo 35.000 zahteva stranaca, a da je odobreno 30.000, dok je 65.000 bilo zahteva za boravišnu vizu, najviše zbog spajanja porodica. Premijerka je rekla da se trend povećanja nastavio i ove godine, kada je za mesec i po bilo više od 8.000 zahteva. Zakon je trenutno u fazi javne rasprave.

Izmene Zakona o strancima i Zakona o zapošljavanju stranaca treba da omoguće lakše i fleksibilnije zapošljavanje stranaca, kao i da omoguće digitalizaciju tog procesa, rečeno je na javnoj raspravi o nacrtima ovih rešenja u Privrednoj komori Srbije. Cilj izmena i dopuna zakona je da se olakša ulazak, boravak i rad stranaca u Srbiji, rekao je Nenad Paunović iz Kabineta predsednice Vlade Srbije. Izmene su usmerene i na to da Srbija bude konkurentn na međunarodnom tržištu rada, posebo jer postoji nedostatak radne snage u mnogim zanimanjima, posebno kada je reče o niskokvalifikovanim radnicima, naveo je Paunović. Proces izmena i dopuna započet je 2019. godine, a predstavnica Ministarstva unutrašnjih poslova Zorica Vulić ukazala je da Zakon o strancima i Zakon o zaopšljavanju stranaca treba da se harmonizuju, jer su povezani. Kako je rekla, na taj način biće olakšan način zapošljavanja i boravka stranaca u Srbiji, a predloženo je da rok u kome bi ndležne institucije dale odgovor bude 15 dana od dana dostavljanja dokumentacije. Takođe, jedna od izmena biće skraćen period boravka za dobijanje stalnog boravka u zemlji, a sve aplikacije mogu da se podnesu elektronskim putem. „Uvodi se jedinstven postupak, jedinstvena dozvola za rad, kompletan postupak je digitalizovan“, rekla je Sanja Gavrilović iz Ministarstva za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja. Ona je ukazala da se mora štititi i domaće tržište rada, te da će Nacionalna služba za zapošljavanje i dalje sprovoditi test tržišta rada.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.

Povezane vesti

Vremenski podaci

Četvrtak
Pretežno vedro

Trenutna temperatura 32°C

Pretežno vedro

Petak
Sunčano

Max: 34°C
Min: 22°C

Sunčano

Vremenska prognoza za 5 dana