Zapadni Balkan povoljan za investicije Studio B

18. 06. 2019. 19:56:53

Zapadni Balkan je region povoljan za investicije, ocenjeno je u Londonu na konferenciji u organizaciji uglednog britanskog lista „Fajnanšel tajms“ (FT) i Komorskog investicionog sistema (KIF), a premijerka Srbije Ana Brnabić ukazala je na svetlu budućnost Srbije i regiona.

foto Tanjug

Brnabićeva je ukazala da Srbija iz godine u godinu napreduje, da je već više godina najuspešnija po privlačenju stranih direktnih investicija, i dodala da je to zahvaljujući reformama koje je sprovela.

Prenela je da je u prvih pet meseci zabeleženo već 1,2 milijardi evra investicija u Srbiju, što je za 17 odsto više nego u istom periodu rekordne prošle godine.

Ona je ocenila da je ovaj fantastičan rezultat važan za reforme koje su sprovedene i koje omogućavaju dobru budućnost, i najavila da će biti nastavljene reforme i da će se nastojati privući investicije koje nisu radno intenzivne, već u kreativnu industriju.

„Doprineli smo da region postane stabilniji, da se sve više povezuje. Ako tako nastavimo, pred nama je svetla budućnost“, naglasila je Ana Brnabić.

Upitana za kineske investicije, ona je rekla da Srbija ne poksusava da privlači samo kineske investicije, već se trudi da privuće investicije iz celog sveta.

Prema njenim rečima kineske investicije u infrastrukturu su veoma bitne, i to ne samo Srbiji, već celom Zapadnom Balkanu, te dodala da će na kraju ti projekti, kada region uđe u EU, postati evropski.

Istovremeno je ukazala da je hipokrizija kritikovati kineske investicije u zemlje regiona, a istovremeno se prihvataju u Zapadnoj Evropi ulaganja iz te azijske zemlje.

Podsetila je da je 90 odsto investicija iz Kine otišlo u zapadnoevropske zemlje i navela da je samo u Velikoj Britaniji investirala 70 milijardi evra.

Ana Brnabić je istakla da su proevropske snage u Srbiji na vlasti, a i da većina građana Srbije podržava evropski put.

„Verujem da je put važniji od destinacije, a put je pristupni proces, koji je vreme sprovođenja reformi. Što pre svi mi napredujemo na tom putu, i pored teškog i trnovitog puta, to će biti bolje po nas u regionu, ali i za EU. Nema Plana B. Naša spoljna politika ima dva strateška cilja – jedna je evropski put, a druga stabilnost u regionu“, objasnila je srpska premijerka.

Brnabićeva je kazala da je njen posao „Srbija u EU“, ali i dodala da pristupanje zavisi od same EU.

Albanski premijer Edi Rama rekao je da region prolazi kroz veoma interesantno vreme, u kojem su rezultati reformi vidljivi.Naveo je da Albanija snažno radi na sprovođenju reformi kako bi zemlja mogla snažnije da privuče investicije i ulagačima dala maksimalne garancije i predvidivost.

Premijer Severne Makedonije Zoran Zaev istakao je da je region Zapadnog Balkana danas drugačiji nego ranije.Prema njegovim rečima, mnoge stvari su se dogodile, a i zemlje regiona su odlučne da se povezuju.“Sledili smo pozitivan primer Srbije, koja je vodeća na putu ka EU. Reforme su donele napredak u ekonomiji“; podvukao je Zaev. Zaev je istakao da je zajedničko trzište Zapadnog Balkana zanimljivo za investitore, jer ono predstavlja tržište od 20 miliona stanovnika.On je dodao da EU ne mora danas, na ministarskom sastanku u Luksemburgu, da odluči o prijemu zemalja regiona u članstvo, ali je pozvao da donese hrabre odluke.

Predsednik EBRD-a Suma Čakrabarti ocenio je da je region Zapadnog Balkana veoma zanimljiv za investitore i najavio da će ta institucija nastaviti da sarađuje sa vladama i ulagačima iz regiona.Prema njegovim rečima, EBRD je odlučan da uradi još više, a posebno je zahvalio Zaevu i premijeru Grčke Aleksisu Ciprasu što su postigli hrabar sporazum koji je doprineo da Zapadni Balkan dođe ponovo u fokus stranih ulagača.Takođe je, kada je reč o Srbiji, rekao da je ta zemlja sprovela reforme koje su dovele do makroekonomske stabilizacije, i dodao da je Srbija jedna od zemalja s najboljim performansima sa EBRD-om.

Kako je najavljeno, Brnabić će na kraju posete na prestižnom Kraljevskom institutu za medunarodne poslove održati predavanje na temu “Srbija, Balkan i Evropska unija“.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Povezane vesti

Vremenski podaci

Ponedeljak
Slaba kiša

Trenutna temperatura 3°C

Slaba kiša

Utorak
Moguća kiša

Max: 4°C
Min: 3°C

Moguća kiša

Vremenska prognoza za 5 dana