Brnabić u Kikindi, Kanjiži i Novom Kneževcu Tanjug

Objavljeno: 22.10.2021. 17:37 Izmenjeno: 22.10.2021. 17:37

Predsednica Vlade Srbije Ana Brnabić, je boravila u poseti Severnobanatskom okrugu, tokom koje je obišla opštine Kanjižu i Novi Kneževac, a potom i grad Kikindu

FOTO TANJUG/ SINISA KOPUNOVIC, VOJNET

Predsednica Vlade Srbije u Kikindi je prvo posetila francusko-srpsku firmu „Mekafor“ kojoj je mašinstvo primarna delatnost i koja posluje sa svetskim brendovima u svetu auto-industrije i poljoprivrede, a u ovom gradu postoji od 2016. godine.

„Drago mi je što vidim da privreda u Srbiji raste i da se gradovi i opštine razvijaju. Da se radi mnogo na infrastrukturi i objektima javne namene, i u zdravstvu i u prosveti. Kompanija „Mekafor“ koju sam posetila, se širi u 2020. godini. Mi smo dali još nekih milion i dvadeset hiljada evra subvencija za dalje proširenje pogona koje je završeno i zapošljavanje još nekih 180 ljudi u naredne tri godine. Oni su izuzetni optimisti po pitanju svoje budućnosti u Kikindi“, kazala je premijerka.

Prilikom posete, obišla je i radove na rekonstrukciji Opšte bolnice Kikinda, koja je počela 1. septembra ove godine i za čiju prvu fazu je iz republičkog budzeta izdvojeno oko 334 miliona dinara, a u toku je i priprema projektne dokumentacije za drugu fazu.

„Očekujem da ćemo krajem oktobra 2022. godine završiti prvu fazu i krenuti sa realizacijom naredne. Ulaganje u zdravstveni sistem je nešto što je od izuzetnog značaja za Vladu RS i nešto što su naši građani, zdavstveni, medicinski i nemedicinski radnici zaslužili“, istakla je.

Pored rekonstrukcije kikindske bolnice, drugi projekat koji je od velikog značaja za ovaj grad je izgradnja Fabrike vode, čiji početak je najavljen krajem tekuće godine, a koji će koštati gotovo 10 miliona evra, od kojih je oko šest miliona evra obezbeđeno putem kredita KFW nemačke razvojne banke, a ostatak iz državne kase.

„Veliki, višedecenijski, pa i viševekovni problem Kikinđana – pijaća voda, polako se rešava. Završena je izrada projektno-tehničke dokumentacije i tenderi, te očekujem da već krajem ove godine krenemo u izgradnju Fabrike“, dodala je predsednica Vlade.

Treći projekat od velikog značaja za ovaj grad je izgradnja brze saobraćajnice Sombor-Kikinda u dužini od 175 kilometara, za vožnju do 100 km/h sa četiri trake, dve u jednom i dve u drugom pravcu.

„Za ovaj projekat tek treba da bude urađena projektno-tehnička dokumentacija, ali je u ovom momentu preliminarni iznos ove investicije oko milijardu evra. To je nešto što će kvalitativno i suštinski promeniti život u čitavoj Vojvodini i uticati na ekonomski rast i razvoj. Trenutno se radi na prvoj fazi urbanističke deonice od 22 kilometara u Somboru“, rekla je Ana Brnabić.

Gradonačelnik Kikinde Nikola Lukač zahvalio je na, kako je naglasio, ogromnoj pomoći Republike Srbije, Vlade i Pokrajinske vlade, gradu Kikindi.

„Obišli smo neke projekte koji su započeti, poput rekonstrukcije Opšte bolnice Kikinda, i razgovarali o budućim kao što je Fabrika vode čija realizacija se očekuje u narednom periodu, te saobraćajnica Sombor-Kikinda koja će za ovaj region i naš grad značiti mnogo pa i povećati investicione potencijale. Tu je još jedna stvar, a to je da ćemo zajedničkim snagama iznaći sredstva za opremanje za nove industrijske zone i time privući kako domaće tako i strane investitore““, rekao je Lukač.

On je izrazio nadu u ovako uspešnu saradnju i u budućnosti kako bismo. naglasio je, zajedno od Kikinde i Srbije napravili još bolje mesto za život i rad.

Predsednica Vlade Brnabić pohvalila je Kikindu u borbi protiv epidemije korona virusa, naročito u segmentu vakcinacije, ističući da je ovaj banatski grad od početka vakcinacije do danas bio jedan od vodećih, i u kojem je stopa vakcinisanog stanovništva trenutno nešto više od 57 odsto.

Predsednica Vlade je posetila i Kulturni centar Kikinda, gde su joj domaćini uručili brojne poklone.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.

Povezane vesti

Vremenski podaci

Petak
Vedro

Trenutna temperatura 32°C

Vedro

Subota
Poslepodnevni pljuskovi

Max: 33°C
Min: 23°C

Poslepodnevni pljuskovi

Vremenska prognoza za 5 dana