Brnabić u Briselu na sastanku Saveta za stabilizaciju Tanjug

Objavljeno: 25.01.2022. 10:10 Izmenjeno: 25.01.2022. 12:39

Brnabić će u odvojenim susretima razgovarati i sa visokim predstavnikom EU Žozepom Boreljom i komesarom za proširenje Oliverom Varhejijem.

foto Tanjug

 

Predsednica Vlade Republike Srbije Ana Brnabić boravi u poseti Briselu gde  učestvuje na sastanku Saveta za stabilizaciju i pridruživanje Srbije sa Evropskom unijom.

U delegaciji sa premijerkom Brnabić je i  ministarka za evropske integracije Jadranka Joksimović.

Predsednica Vlade Srbije sastaće se sa najvišim predstavnicima Evropske unije – predsednicom Evropske komisije Ursulom fon der Lejen, predsednikom Evropskog saveta Šarlom Mišelom i sa novoizabranom predsednicom Evropskog parlamenta Robertom Metsolom.

U okviru posete, planirani su i sastanci sa potpredsednikom Evropske komisije Fransom Timermansom, evropskim komesarom za pravosuđe Didijeom Rejnerdsom, kao i sa predsednikom Odbora za spoljne poslove Evropskom parlamenta Dejvidom Mekalisterom.

Cilj sastanka Saveta za stabilizaciju i pridruživanje je pregled opšteg napretka Srbije u oblasti pristupnog procesa, unutrašnjih refromi, usklađivanju sa EU zakonima, ali i spoljnom i bezbednosnom politikom, regionalna saradnja, dijalog Beograda i Prištine kao i pregled opšte situacije na Zapadnom Balkanu.

Na satanku će biti predstavljeni i dalji prioriteti kojima Srbija treba da se postveti i u okviru Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju sa EU.

Oko 12:30 časova, između dva dela sastanka Saveta za stabilizaciju i priduživanje, previđeno je i zajedničko obraćanje medijima Brnabić, Borelja i Varhejija.

U popodnevnim časovima Brnabić će se sastati sa Mišelom, a zatim i predsednicom Evropske komisije, Ursulom fon der Lajen.

U sedištu Evropske komisije, premijerka Srbije razgovarće sa potpredsednikom Komsisije, Fransom Timermansom i komesarom za pravosuđe, Dijeom Rejndersom.

Zvaničnu posetu Briselu, Brnabić završva sastankom sa novoizabranom predsednicom Evropskog parlamenta, Robertom Metsolom, nakon čega će se iz Brisela obrati domaćim medijima.

Brnabić bilateralno sa Varhejijem i Boreljom pred Savet

Premijerka Srbije Ana Brnabić sastala se u Briselu sa komesarom za proširenje EU, Oliverom Varhejijem.

Sastanak je prilka da se direktno razgovara o postignutom napretku Srbije u EU refromama, posebno kada je reč o vladavini prava i nedavno održanom referendumu o izmena Ustava u oblasti pravosuđa.

Brnabić i Varheji će razmotriti i naredne korake koji predstoje Srbiji na putu ka članstvu EU i pripreme za otvaranje novih klastera.

Srbija je u decembru prošle godine otvorila klaster 4 koji obuhvata oblasti Zelene agende i održivog povezivanja.

Za otvaranje u ovoj godini već je spreman klaster 3 koji sadrži osam poglavlja konkurentnosti i inkluzivnog rasta, a radi se i na pripremi za otvaranje klastera 5 koji obuhvata poglavalja iz oblasti poljoprivrede, resursa i kohezije.

Za 11 časova planiran je sastanak premijerke Brnabić sa šefom diplomatije EU, Žosepom Boreljom.

Od 11:30 u zgradi Saveta EU u Briselu počinje šesti sastanak Saveta za stabilzaciju i pridruživanje između EU i Srbije (ŠP) kome će predsedvati šef diplomatije EU, Borelj, a delegaciju Srbije će predvoditi predsednica Vlade, Ana Brnabić i ministar za evropske integracije, Jadranka Joksimović.

Očekuje se da se nakon Saveta za stabilizaciju i pridruživanje, oko 14 časova, na zajedničkoj konferenciji za štampu javnosti odbrate Brnabić, Borelj i Varheji.

 

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.

Povezane vesti

Vremenski podaci

Petak
Vedro

Trenutna temperatura 35°C

Vedro

Subota
Poslepodnevni pljuskovi

Max: 33°C
Min: 23°C

Poslepodnevni pljuskovi

Vremenska prognoza za 5 dana