Brnabić: Uvek ćemo biti uz naš narod na KiM tanjug

Objavljeno: 05.09.2022. 11:07 Izmenjeno: 06.09.2022. 11:27

Ovo je prva poseta Brnabić južnoj pokrajini od 2017. godine.

foto alo /kosovo online

 

Posetom Kosovskoj Mitrovici predsednica Vlade Srbije Ana Brnabic zapocela je  jednodnevni boravak na Kosovu i Metohiji.

Brnabić je posetu započela obilaskom Multimedijalnog centra u Kosovskoj Mitrovici, gde su je dočekali gradonacelnik Milan Radojević, predstavnici Srpske liste Goran Rakić i Igor Simić, kao i veliki broj okupljenih građana sa zastavama Srbije i transparentima podrške.

Na administrativnom prelazu Jarinje je pojačano prisustvo policije, iz bezbednosnih razloga, potvrđeno je Tanjugu u policiji Kosovske Mitrovice.

Vidljive su policijske patrole i na ulazu u Kosovsku Mitrovicu i u samom gradu.

Brnabić će tokom posete obići i Zvečan i Leposavić.

Zajedno sa premijerkom, u poseti KiM su i direktor Kancelarije za Kosovo i Metohiju Petar Petkovic i direktor Kancelarije za IT i eUpravu Mihailo Jovanovic.

Brnabić ce u Kosovskoj Mitrovici pored Multimedijalnog centra, koji je prvi takav Centar na severu KiM, obići i Duhovnu akademiju, posle čega je predvidena poseta manastiru Banjska, u opštini Zvecan.

Posle toga, u opštini Leposavić, predsednica vlade ce posetiti socijalno ugroženu porodicu braće Radosavljević, koja se zvanično useljava u novu kuću izgradenu sredstvima Vlade Srbije, a preko Kancelarije za Kosovo i Metohiju.

Premijerka ce posetu Kosovu i Metohiji završiti obilaskom porodičnog poljoprivrednog gazdinstva.

Poseta premijerke Kosovu i Metohiji najavljena je u cetvrtak, 1. septembra, u skladu sa Sporazumom o zvanicnim posetama, a sa ciljem da prenese poruke za očuvanje mira i stabilnosti, u okviru kojih se jedino može ostvariti ostanak i opstanak Srba na Kosmetu.

Brnabic: Uvek ćemo biti uz naš narod na KiM

Premijerka Ana Brnabić poručila je tokom posete Kosovu i Metohiji, da će Srbija uvek biti uz svoj narod na Kosovu i Metohiji.

„Ogromno mi je zadovoljstvo i velika čast što sam na Kosmetu. Želim odavde, sa KiM, da pošaljem jasnu poruku, poruku mira stabilnosti i tolerancije i poruku predsednika Srbije Aleksandra Vučića da ćemo uvek biti uz naš narod na KiM“, rekla je Brnabić obraćajući se okupljenima u zgradi Multimedijalnog centra u Kosovskoj Mitrovici.

Brnabić je istakla da je ovo izuzetno težak i kompleksan trenutak, ali da je zadovoljna što je, uprkos provokacijama, sačuvan mir.

„Interesi Srbije su mir i stabilnost“, poručila je Brnabić.

Napomenula je da je država u proteklih nekoliko godina investirala na KiM više nego u poslednjih 40 godina.

„Država je na usluzi svojim građanima i sve što smo uradili u centralnoj Srbiji, želimo da uradimo i pomognemo Srbima na KiM“, rekla je Brnabić.

Dodala je da je važno što je u Kosovskoj Mitrovici napravljen centar u kojem će deca moći da uče savremene tehnologije, jer će to, uz obezbeđivanje mir, obezbediti prosperitet na KiM.

„Da porodice ovde ostanu, da ovde vide svoju budućnost, da vide rast plata i penzija. Bićemo uz srpski narod i drago mi je što sam ovde, u ovim teškim okolnostima“, rekla je Brnabić.

Ona je poručila da je najvažnija tema, što će, kaže, svuda ponavljati i od koje neće odustati – Zajednica srpskih opština.

Uvek možete da se oslonite na vašu Srbiju

Premijerka Ana Brnabić, poručila je građanima u Kosovskoj Mitrovici, koji su se okupili u velikom broju kako bi je dočekali i pozdravili, da uvek mogu da se oslone na svoju Srbiju, koja će uvek biti uz njih, a da se njoj danas ispunio san da poseti Kosmet.

„Drago mi je što sam danas na KiM. Danas mi se ispunio taj san. Nadam se da je ovo samo prvi put i da ćemo dolaziti ovde, kao tim, sa predsednikom Aleksandrom Vučićem, da ćemo obilaziti mnogo projekata na KiM, kako bi ste vi imali bolji kvalitet života“, rekla je Brnabić građanima ispred Multimedijalnog centra u Kosovskoj Mitrovici.

Brnabić su u Kosovskoj Mitrovici dočekali brojni građani, koji su nosili zastave Srbije, ako i poruke podrške, na kojima je pisalo da su „Srbi sa KiM uvek uz svoju državu“, „Naša premijerka Ana Brnabić“, „Vaša poseta za nas je velika čast“…

Premijerka im je poručila da uvek mogu da se oslone na svoju Srbiju.

„Ovde sam da vam prenesem velike pozdrave predsednika Aleksandra Vučića, da vam prenesem poruku da će Srbija uvek biti uz vas. Nadam se da ste to i vi osetili u prethodnih nekoliko godina, jer smo mnogo novca uložili, i nastavićemo to da radimo“, rekla je Brnabić.

Ona je navela da je ovo težak period, a da je 31. jul bio izuzetno težak, te naglasila da niko ne sme da ugrozi naš narod na Kosmetu.

„Moja poruka danas je – mir, stabilnost, tolerancija, bezbednost. Poruka je da ulažemo u zdravstvo, obrazovanje, a za sve to je potreban mir. Mir i stabilnost gotovo po svaki cenu“, rekla je Brnabić.

Ukazala je da je „crvena linija“ za Beograd bezbednost Srba na KiM.

„Nećemo dozvoliti pogrom i nove “Oluje“. Imamo lidera Aleksandra Vučića, koji se izborio za srpske lične karte. Tako ćemo se izboriti i za tablice, za Zajednicu srpskih opština, i od toga nećemo odustati“, rekla je Brnabić.

Zahvalila je svim Srbima što ostaju na KiM.

„Bez obzira na sve krize, naći ćemo novac i nastavićemo da ulažemo u KiM. Ostajte ovde i računajte na podršku Vlade Srbije“, rekla je Brnabić.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.

Povezane vesti

Vremenski podaci

Subota
Pretežno vedro

Trenutna temperatura 32°C

Pretežno vedro

Nedelja
Sunčano

Max: 34°C
Min: 22°C

Sunčano

Vremenska prognoza za 5 dana