Brnabić: O odgovornosti posle korone

Objavljeno: 26.11.2020. 18:22 Izmenjeno: 27.11.2020. 11:08

Premijerka Ana Brnabić poručila je u Domu Narodne skupštine da niko u sistemu ne beži od odgovornosti u vezi sa borbom protiv korona virusa, ali smatra da odgovornost treba tražiti kada prođe izuzetno teška situacija iz koje će, uverena je, Srbija izaći kao pobednik

FOTO TANJUG/ VLADA REPUBLIKE SRBIJE/ SLOBODAN MILJEVIC/ nr

Premijerka Ana Brnabić poručila je u Domu Narodne skupštine da niko u sistemu ne beži od odgovornosti u vezi sa borbom protiv korona virusa, ali smatra da odgovornost treba tražiti kada prođe izuzetno teška situacija iz koje će, uverena je, Srbija izaći kao pobednik. Kaže da je ponosna zbog borbe koja i dalje traje, da je sada teže nego ikada i da će biti teško dok ne dođe vakcina. Srbija će, obećala je premijerka, biti među prvim zemljama koje će dobiti vakcinu.

Premijerka je istakla da je samo Nacionalnom savetu albanske nacionalne manjine u prethodnih šest godina dala podršku od više od milion evra.

Odgovarajući na izjave poslanika Šaipa Kamberija da je isticanje albanskih simbola u Srbiji zabranjeno i žaleći se na odnos države prema Albancima, ona je odgovorila da je Srbija otvoreno društvo i da predstavnici manjina u njoj uživaju velika prava.

Navela je da pored podrške Nacionalnom savetu albanske manjine, u poslednjih šest godina u iznosu od miliona evra, država, kaže, daje podršku i učenicima i studentima u Preševu, Bujanovcu i Medveđi, kao i preko Ministarstva kulture i informisanja za kulturne programe, medije i inormisanje na jeziku nacionalnih manjina.

Tu novčanu pomoć za mlade, ekonomiju i malim i srednjim preduzećima, dodaje Brnabićeva, Vlada Srbije daje kroz Koordinaciono telo za Preševo, Bujanovac i Medveđu.

Istakla je da se trenutno u Bujanovcu sprovodi program dodele bespovratnih sredstava za mala i srednja preduzeća u iznosu od 30 miliona dinara, dok je u poslednjih osam godina država za tu vrstu podrške preduzećima u te tri opštine izdvojila više od 300 miliona dinara.

Brnabićeva je navela i da država daje stipendije za školsku 2019/2020. godinu, koju je, kaže, dobilo 300 učenika, a država je za to izdvojila 16,2 miliona dinara.

Uz to, navodi, pet generacija studenata iz tih opština dobija stipendije za studiranje na fakultetima u Novom Sadu.

Od 2009. godine, ističe, đaci prvaci iz Bujanovca, Medveđe i Preševa dobijaju školski pribor i rančeve.

Tokom kovid krize, navodi Brnabićeva, u Bujanovcu je zaposlen 21 zdravstveni radnik, a u Preševu 25.

Istakla je da je zvanično korišćenje 11 različitih jezika dozvoljeno u 42 lokalne samouprave, kao i da više od 44.000 učenika pohađa školu na jednom od osam jezika nacionalnih manjina.

„Čini mi se da nacionalni saveti i nacionalne manjine imaju u Vladi Srbije dobrog partnera koji je uvek bio otvoren da ih sasluša i uvek će slušati probleme sa kojima se manjine susreću“, rekla je Brnabićeva.

Ističe da bi bila jako srećna da takav položaj imaju Srbi u zemljama regiona, da mogu da uče na srpskom jeziku i da dobijaju novac od vlada tih država da bi sačuvali kulturu, tradiciju i pismo.

Ministarka za ljudska i manjinska prava i društveni dijalog Gordana Čomić rekla je da je nedavno započela razgovore sa savetima nacionalnih manjina.

Kaže da se na tom sastanku razgovaralo o izmeni i dopuni zakona o savetima nacionalnih manjina, izmeni i dopuni zakona o popisu stanovništva, kako se upotrebljava službeni jezik, pismo i simboli…

Najavila je da će do 15. decembra biti još jedan takav sastanak i pozvala sve nacionalne manjine da ukažu na svoje probleme kako bi se njihov položaj u društvu još više unapredio.

„Srbija garantuje prava manjinama i ima obavezu da sluša manjine“, zaključila je Čomić.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Povezane vesti

Vremenski podaci

Četvrtak
Pretežno vedro

Trenutna temperatura 9°C

Pretežno vedro

Petak
Promenljivo oblačno

Max: 16°C
Min: 9°C

Promenljivo oblačno

Vremenska prognoza za 5 dana