Brnabić: Srbija nikad nije išla ovakvom brzinom ka EU

Objavljeno: 25.01.2022. 14:59 Izmenjeno: 27.01.2022. 10:31

Brnabić je istakla da se većina građana na referendumu o ustavnim promenama u oblasti pravosuđa, 16. januara, izjasnila pozitivno, odnosno rekla da su građani glasali da imamo veću vladavinu prava, nezavisno sudstvo i samostalno tužilaštvo.

foto Tanjug

 

Premijerka Ana Brnabić izjavila je  u Briselu da je uspehom referenduma o ustavnim promenama u oblasti pravosuđa učinjen veliki korak u daljim evropskim integracijama Srbije, poručujući da će Srbija nastaviti sa reformama u četiri najvažnije oblasti – vladavini prava, oblasti javne uprave, ekonomiji i u zelenoj agendi.

„Nakon Međuvladine konferencije od 14. decembra prošle godine, kada smo otvorili klaster 4, koji se odnosi na zelenu agendu i održivi razvoj, danas dolazimo u Brisel sa izuzetno dobrim vestima, koje se tiču našeg daljeg evropskog puta“, rekla je Brnabić na zajedničkoj pres konferenciji sa Žozepom Boreljom i Oliverom Varheijem posle Saveta za stabilizaciju i pridruživanje između EU i Srbije.

„To je ogroman uspeh za Srbiju, velika stvar koju smo uspeli da uradimo i ponosna sam na taj uspeh. To je jedna od velikih stvari na našem EU putu, jer je to osnovna reforma kada se govori o reformama u oblasti vladavine prava“, rekla je Brnabić.

Dodala je da će se bez pazue nastaviti rad na reformama u oblasti vladavine prave, sa svim partnerima, kako bi se bez odglaganja formirala Radna grupa, bez čekanja na izbore 3. aprila, kako bi se već započeo rad na setu zakona u oblasti pravosuđa, budući da je kratak period usklađivanja sa Ustavom, od kako parlament potvrdi izmene najvišeg pravnog akta.

„Nastavljamo u istom duhu i sa istim entuzijazmom, pokazali smo da možemo mnogo i treba bez pauze da radimo na tome“, rekla je Brnabić.

Poručila je da će se nastaviti i reforme u oblasti javne uprave, koje će ojačati tržišnu ekonomiju, ekonomiju generalno, kao i reforme koje se tiču zelene agende, unapređenj zaštite životne sredine i tranzicije ka zelenoj, održivoj i cirkularnoj ekonomniji.

„Te četiri oblasti ostaju naši ključni prioriteti u evropskim integracijama“, poručila je Brnabić.

Premijerka je rekla da je Srbija ostvarila odlične ekonomske uspehe, uprkos kovidu 19, te da je važno da naša zemlja bude spremna za članstvo u EU.

Navela je da je rast BDP-a Srbije u 2021. bio 7,5 odsto, jedan od najboljih u celoj Evropi, da će prosečna plata u decembru prošle godine biti veća od 600 evra, uz podatak da su strane direktne investicije u 2021. iznosile 3,9 milijardi evra, što pokazuje da je Srbija stabilna destinacija za investicije, dodajući da je preko 60 odsto tih investicija iz država članica EU.

„Čini mi se da nikada ranije nismo na ovako pozitivan način, ovom brzinom išli ka Evropskoj uniji“, poručila je Brnabić.

Premijerka Srbije je poručila i da je važna regionalna saradnja, jer sve što je postignuto od 2014. do sada, može da se poremeti ako nema mira i stabilnosti u regionu.

„Regionalna saradnja, bolje povezivanje i razumevanje u regionu su ključni za dalji proces evropskih integracija. Veliki deo razgovora bio je o regionalnom pozvezivanju, saradnji i odnosima u regionu, te šta je ono što Srbija radi i može da uradi da region bude još stabilniji i bezbedniji i da još brže napreduje ka EU“, rekla je Brnabić.

Srbija je apsolutno bezbedna zemlja, i bezbedniji smo time što imamo međunarodnu saradnju i što je tako efikasno razmenjujemo informacije sa drugim državama, istakla je  u Briselu premijerka Ana Brnabić.

Brnabić je, na konferenciji za štampu, posle sastanka Saveta za stabilizaciju i pridruživanje Srbije sa EU, odgovarajući na pitanje koliko je Srbija spremna da ispuni bezbednosne standarde, pošto 18 godina nakon ubistva premijera(Zorana Ðinđića) postoje pretnje za život predsednika Aleksandra Vučića i koliko je Srbija bezbedna zemlja, kazala da se radi o zlonamernom pitanju.

Kako je reklapitanjem se insinuira da Srbija nije bezbedna zemlja samo zato što je dobila informacije o planiranom atentatu iz Europol-a.

“To upravo pokazuje suprotno, a to je da Srbija jeste bezbedna zemlja, jer su naše obaveštajne službe dobro povezane i sarađuju sa službama širom sveta. Da to nismo ne bi bili bezbedna zemlja”, podvukla je ona.

Brnabić je naglasila da je Srbija bezbedna zemljaupravo zbog toga što ima tako efikasnu razmenu informacija.

Prema njenim rečima ovo pitanje nije bilo tema razgovora, jer se ne tiče politike, već bezbednosti i borbe protiv organizovanog kriminala.

Dodala je da je bilo reči o borbi protiv organizovanog kriminala, pri čemu je konstatovano da Srbija ispunjava sve standarde u tome.

“Srbija je prosperitetna zemlja i predsednik Aleksandar Vučić dobija pretnje upravo zato što se bori da postanemo zemlja u kojoj postoje jake institucije i vladavina prava. Njegov život je ugrožen što se bori za vladavinu prava, borbu protiv mafije, organizovanog kriminala”, kazao je on.

S tim u vezi je ukazala da je sproveden referendum, koji je “izgurala”kako je rekla SNS.

“Mi nismo dobili podršku ni organizacija civilnog društva, koje svakodnevno pričaju da se bore za nezavisno sudstvo, a kada je došao istorijski dan da kažemo “da” za nezavisno sudstvo i vladavinu prava rekle su glasajte “ne””, ukazala je ona.

Cilj otvaranje klastera 3,i priprema jos jednog do kraja godine

Premijerka Ana Brnabić izjavila je  u Briselu da će Srbija nastaviti da radi na otvaranju klastera 3, na narednoj međuvladinoj konferenciji u junu, kao i na pripremi još jednog klastera za otvaranje do kraja godine.

Na pitanje šta su planovi Srbije za 2022. godinu, kada je reč o evropskim integracijama, premijerka je rekla:

„Svakako da ćemo raditi sa državama članicama i Evropskom komisijom da otvorimo klaster 3 na sledećoj međuvladinoj konferenciji, nadam se u junu, tokom francuskog predsedavanja, kao i da pripremimo još jedan a otvaranje do kraja 2022“.

To bi, ističe, bio veliki pomak.

„Ambicionozniji smo od toga, ali da vidimo, prvo će biti izbori, pa da vidimo ko ima odgovornost da se bori za Srbiju u EU“, rekla je Brnabić.

Ona je ponovila da je ovo momentum za Srbiju koji nije viđen ranije, otvaranjem četiri pregovaračka poglavlja, ali i „revolucionarnim korakom“ u oblasti vladavine prava, izglasavanjem izmena Ustava u oblasti pravosuđa.

„Taj momentum ne smemo da izgubimo, zato nećemo da se zaustavljamo ni da pravimo pauzu, bez obzira na izbore. Naša je odgovornost da nastavimo da radimo na ovome“, rekla je Brnabić i dodala da sve to pokazuje da je Srbija posvećena reformama, pre svega u oblasti vladavine prava.

Brnabić i Mišel o evrointegracijama, odnosima Srbije i EU…

Predsednica Vlade Ana Brnabić sasatala se u sedištu Saveta EU u Briselu sa predsednikom Evropskog saveta Šarlom Mišelom.

Dvoje zvaničnika Srbije i EU razgovararaju o evropskom putu Srbije, ukupnim odnosima Srbije i EU, ali i situaciji u regionu i Evropi.

Nakon razgovora sa predsednikom Evropskiog saveta, premijerka će odrzati bilateralne razgovore sa predsednicom Evropske komisije Ursulom fon der Lajen i sa predsedicom Evropskog parlamenta Robertom Metsolom.

Planirano je da se Brnabić oko 19 časova obrati medijima ispred zgrade Evropskog parlamenta u Briselu.

 

 

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.

Povezane vesti

Vremenski podaci

Sreda
Vedro

Trenutna temperatura 33°C

Vedro

Četvrtak
Pretežno sunčano

Max: 37°C
Min: 22°C

Pretežno sunčano

Vremenska prognoza za 5 dana