Brnabić: Srbija najviše uradila u oblasti vladavine prava

Objavljeno: 17.12.2021. 17:15 Izmenjeno: 20.12.2021. 13:33

Premijerka Srbije Ana Brnabić i ministar za evropske integracije Jadranka Joksimović priredile su  prijem za ambasadore zemalja članica EU, povodom otvaranja klastera 4, koji se odnosi na zelenu agendu, u pregovorima Srbije sa Unijom

FOTO TANJUG/ RADE PRELIC/ bg

Brnabić je istakla da će 2021. godinu pamtiti po tome što je Srbija najviše uradila u oblasti vladavine prava i zahvalila na tome što je EU otvaranjem Klastera 4 nagradila sav trud koji je Srbija uložila u proces evrointegracija.

Ona je navela da je i vlada koju vodi radila naporno, kao i da se išlo do detalja u reforme u kojima su ostvareni i konkretni rezultati.

„Ovo je za nas ogromna motivacija, vetar u leđa da nastavimo da radimo ne samo nesmanjenim enuzijazmom, već da pojačamo napore i da radimo više i bolje kako bi u 2022. imali još više rezultata, otvorenih klastera i poglavlja“, poručila je Brnabić.

Šef delegacije EU Emanuel Žiofre rekao je da EU nakon otvaranja Klastera 4 sa radošću čeka dalji napredak Srbije u reformama, posebno u oblasti pravosuđa, i dodao da očekuje da će referendum zakazan za 16. januar dodatno utabati stazu reformi i pravosudni sistem učiniti nezavisnijim i efikasnijim.

Žiofre je istakao da promene mogu da učine pravosudni sistem nezavisnim i efikasnijim i naglasio da će od toga dobrobit imati građani, ali i biznis skektor posebno u oblasti privlačenja investicija.

„Volimo Srbiju, želimo da ona postane deo naše porodice. Svesni smo njene lepote, jakih strana i potencijala da radimo zajedno kako bi se suočili sa izazovima i opasnostima“, kazao je Žiofre i naglasio da EU sa Srbijom želi zajedno da radi na rešenjima koja će doneti budućim generacijama prosperitet .

Žiofre je zahvalio premijerki i Joskimović, kao i svima drugima koji su radili vredno na procesu evrointegracija i naglasio da je otvaranje Klastera 4 u kojem su četiri poglavlja izuzetno dobar povod za proslavu kao i praznici koji dolaze.

„Kao što znate pregovori i napredovanje ka EU zavisi od učinjenog i ostvarenog. Članice EU su prepoznale napore u oblasti vladavine prava ali i druge aspekte. Delimo vaš optimizam, svakako otvaranje Klastera 4 daje podstrek na evropkom putu Srbije“, rekao je amabsador.

Naglasio je da otvaranje Klastera 4 daje novi okvir u saradnji Srbije i EU i u oblasti zaštite životne sredine, što je dobra vest za građane kao i za poslovne aspekte i otvaranje novih radnih mesta.

Ministar za evropske integracije Jadranka Joksimović zahvalila je i novoj pregovarackoj kordinacionoj strukturi i timu predsednice vlade, kao i saradnicima i svim koordinatorima klastera iz svih ministarstava.

„Svi ste radili vredno i to je urodilo plodom“, poručila je Joksimović.

 

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.

Povezane vesti

Vremenski podaci

Sreda
Vedro

Trenutna temperatura 34°C

Vedro

Četvrtak
Pretežno sunčano

Max: 36°C
Min: 24°C

Pretežno sunčano

Vremenska prognoza za 5 dana