Brnabić: Srbija kreće u pravom smeru, postajemo tolerantniji Tanjug

Objavljeno: 15.09.2019. 18:06 Izmenjeno: 16.09.2019. 11:41

Organizacija Parade ponosa važna je za Srbiju, poručila je premijerka Ana Brnabić i dodala da je to dan kada se ponovo šalju poruke ljubavi, mira i tolerancije, onih vrednosti koje u našoj zemlji treba čuvati i promovisati.

FOTO TANJUG / ANDRIJA VUKELIC / bb

„Mislim da se Srbija kreće u pravom smeru i da naše društvo postaje tolerantnije“, ocenila je Brnabić uoči početka Parade ponosa.

Prema njenim rečima, i dalje postoji mnogo problema sa kojima se pripadnici LGBT populacije susreću i svakim danom ih svi pomalo rešavamo.

„I ovaj Prajd služi podizanju svesti i građenju tolerancije. Meni je važno da se o ljudskim pravima govori svakog dana, a danas na prvom mestu govorimo o pravima LGBT populacije“, rekla je Brnabić i dodala da ne smemo da živimo u društvu u kojem se ljudi dele politički, po seksualnoj orijentaciji, veri…

Upitana o incidentima tokom karavana Prajda u Novom Pazaru i Valjevu, Brnabić je kazala da je svaki početak težak, a da je najbolji put borbe za prava LGBT zajednice pokazan u Beogradu.

„Svake godine je sve lakše i lakše je kada imate vladu koja obezbeđuje da svi imaju jednake uslove“, rekla je Brnabić.

Na pitanje da li će zakon o registrovanom partnerstvu i o rodnom identitetu koji traže priipadnici LGBT biti usvojen, premijerka je kazala da je za donošenje bilo kog zakona potrebna većina u parlamentu i podsetila da su o tom zakonu govorili i dok je ona bila ministar državne uprave i lokalne samouprave.

Kaže da je država sa nevladinim organizacijama radila i nacrt zakona o registrovanom partnerstvu.

„Za Srbiju i za mene kao predsednicu vlade je važno da te zakone nisam ja potezala, jer ja nisam premijerka LGBT populacije, već pripadnica LGBT, a premijerka sam svih građana i borim se za prava svih“, rekla je Brnabić.

Ona ističe da je posebno važno što nije krila i što je od početka priznala da je lezbijka i kaže da je i pre nje, i u vreme demokrata, u vlasti bilo pripadnika LGBT, ali da se u to vreme nisu borili za njihova prava, dok ti isti, dodaje ona, njoj prigovaraju da ne radi dovoljno za LGBT zajednicu.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Povezane vesti

Vremenski podaci

Utorak
Slaba kiša

Trenutna temperatura 13°C

Slaba kiša

Sreda
Moguća kiša

Max: 17°C
Min: 13°C

Moguća kiša

Vremenska prognoza za 5 dana