Brnabić: Srbija ceni stav Rumunije u vezi sa KiM tanjug

Objavljeno: 28.11.2022. 09:54 Izmenjeno: 30.11.2022. 12:46

Minhenski sastanci lidera su poseban format Minhenske bezbednosne konferencije na kojima se razgovara o aktuelnim izazovima i međunarodnoj bezbednosnoj politici.

foto Vlada

 

Premijerka Ana Brnabić sastala se  u Bukureštu s rumunskim kolegom Nikolaeom Chukom i ocenila da dve zemlja nastavljaju da jačaju sveukupnu bilateralnu saradnju i političke odnose.

Brnabić je navela da je cilj i da se ekonomska saradnja podigne na još viši nivo.

“Radićemo na projektnom povezivanju i povezivanju privrednih komora dve zemlje”, navela je Brnabić na Instagramu.

Ona je istakla da Srbija veoma ceni i zahvalna je Rumuniji na principijelnom stavu povodom Kosova i Metohije.

“Mir i stabilnost su naš cilj”, poručila je Brnabić i dodala da se nada skoroj poseti premijera Rumunije Srbiji.

Posetu Bukureštu, Brnabić je nastavila učešćem na Minhenskom sastanku lidera na kojem se, kako su naveli organizatori, razgovara o posledicama ruskog napada na Ukrajinu.

Premijerka će učestvati i na okruglom stolu koji se tiče povezivanja na zapadnom Balkanu.

Na tom sastanku će, pored premijerke, biti specijalni izaslanik EU za dijalog Beograda i Prištine Miroslav Lajčak, specijalni izaslanik Nemačke za Balkan Manuel Saracin, visoki predstavnik u BiH Kristijan Šmit, ministarka spoljnih poslova Slovenije Tanja Fajon i drugi.

Minhenski sastanci lidera su poseban format Minhenske bezbednosne konferencije na kojima se razgovara o aktuelnim izazovima i međunarodnoj bezbednosnoj politici.

Sastanci se održavaju jednom ili dva puta godišnje u prestonicama širom sveta. Prošli je organizovan u Vašingtonu, a ovo je prvi put da se događaj održava u jugoistočnoj Evropi.

Brnabić je posetu Bukureštu započela juče sastankom sa privrednicima. Trgovinska razmena Srbije sa Rumunijom prošle godine je bila veća od dve milijarde evra.

Premijerka Ana Brnabić, koja će danas u Bukureštu učestvovati na Minehnskom sastanku lidera u okviru predstojeće Minhenske bezbednosne konferencije, započela je svoju posetu Rumuniji sastankom sa privrednicima.

Među učesnicima sinoćneg sastanka bio je i Dušan Vilms, vlasnik trgovinskog lanca „Remarkt“, koji je ukazom predsednika Aleksandra Vučića ove godine odlikovan „Zlatnom medaljom za zasluge“.

Srbija i Rumunija oduvek imaju dobre odnose, a preko privredne saradnje oni mogu biti još bolji, rekao je Vilms novinarima u Bukureštu.

On je primetio da mnogo Rumuna posećuje Beograd i da dnevno ima dva organizovana leta.

„Moram priznati da je jako lepo biti Srbin u Rumuniji pošto nas jako vole, jako se dobro razumemo, imamo sličnosti u jeziku i jako su otvoreni prema svemu što dolazi iz Srbije i to nam mnogo pomaže u poslovanju“, rekao je Miron Radić, direktor vinarije „Liliac“, u kojoj je zaposlen od 2012.godine i koja ima svoju proizvodnju u Transilvaniji.

„Fino je videti kako se razvijaju dve države istim tempom“, rekao je direktor vinarije.

Ambasador Srbije u Rumuniji Stefan Tomašević, koji je prisustvovao sastanku premijerke sa privrednicima, rekao je novinarima da je obim trgovisnke razmene između dve zemlje u 2021. iznosio 2,25 miliajrdi evra, dodajući da je to istorijski maksimum, ali da je, kaže, i dalje daleko od stvarnih potencijala.

„Jedna od sjajnih prilika da se to poveća je i večeras kada je naša predsednica Vlade u Bukureštu. Mi smo uspeli da započnemo neke stvari koje su veoma važne kada je u pitanju promocija srpskih prozivoda uz organizaciju Biznis foruma. Svakako ima još prostora da se trgovinska saradnja unapredi“, rekao je ambasador.

Istakao je da su dobri odnosi dve zemlje veoma značajni za srpsku nacionalnu manjinu, dodajući da su Srbija i Rumunija kroz istoriju redak primer na Balkanu jer nisu bile ni u kakvim sukobima.

„Imali smo dve kraljice rumunskog porekla i puno potencijala za razvoj naše saradnje“, rekao je Tomašević.

Rumunija ne namerava da promeni stav po pitanju KiM

Premijerka Ana Brnabić izjavila je, posle sastanka sa rumunskim kolegom Nikolaeom Chukom, da Rumunija ne namerava da promeni svoj stav po pitanju KiM.

Brnabić je na pitanje novinara da li joj je Chuka možda preneo da je od Rumunije neko tražio da promeni stav, imajući u vidu da postoje saznanja da tzv. Kosovo planira da aplicira za člantvo u EU, rekla da ga to nije ni pitala, jer, kako je rekla, zna da trpe pritiske.

“Mislim da svako od nas zna da ovih pet država članica EU koje ne priznaju jednostrano proglašenu nezavisnost Kosova trpe stalno velike pritiske zato što postoje neke druge države članice koje uvek vuku na tu stranu da EU ne bude statusno neutralna, a ona jeste statusno neutralna”, rekla je Brnabić u Bukureštu.

Ona je istakla da je Srbija u poslednjih 48 sati čula od partnera u Španiji, a sada i u Rumuniji, da ne nameravaju da promene svoj stav po pitanju KiM.

Premijerka je ocenila da je to izuzetno pohvalno i dobro za čitavu stabilnost evropskog kontinenta, ali i u svetu zato što su to, kako je istakla, zemlje koje se pridržavaju osnovnih principa međunarodnog prava, ali i Povelje UN, a to je nepovredivost teritorijalnog integriteta međunarodno priznatih država kao što je Srbija.

“I to je zaista osnovni princip međunarodnog prava i te zemlje time čuvaju i međunarodni pravni poredak”, poručila je premijerka.

Minhenski sastanak lidera prošao bez delegacije Prištine

Premijerka Ana Brnabić izjavila je da Minhenskom sastanku lidera, koji se održava u Bukureštu, nije prisustvovao niko iz prištinske delegacije, što, kako je ocenila, dovoljno govori o političkoj poziciji Rumunije.

Rumunija je jedna od zemalja koja ne priznaju samoproglašenu nezavisnost tzv. Kosova, podsetila je Brnabić i dodala da Rumunija ide i više od toga i ne poziva njihove delegacije na događaje.

“Meni je ovo bilo prvi put da sam u zemlji koja je domaćin međunarodnog skupa, a koja je toliko striktna. Rumunski premijer danas na sastanku mi je ponovio da Rumunija nastavlja da vodi politiku poštovanja teritorijalnog integriteta Srbije i od toga neće odustati bez obzira na bilo kakve pritiske”, rekla je Brnabić novinarima u Bukureštu.

Premijerka je danas prisustvovala Minhenskom sastanku lidera, koji se održava u okviru predstojeće Minhenske bezbednosne konferencije, a skup je održan iza zatvorenih vrata.

Jedan od panela odnosio se na zapadni Balkan.

“Na tom sastanku iza zatvorenih vrata smo razgovarali o evropskim integracijama čitavog regiona, bilo je govora o regionalnim inicijativama kao što je Otvoreni Balkan, o dijalogu između Beograda i Prištine i konstruktivnoj ulozi predsednika Aleksandra Vučića i svih nas u Beogradu kako bi se našao neki kompromis i očuvao mir i stablnost, ne samo na zapadnom Balkanu već i u čitavoj Evropi”, rekla je Brnabić.

Minhenski sastanci lidera su poseban format Minhenske beznednosne konferencije koji okupljaju oko 50 zvaničnika na visokim pozicijama kako bi razgovarali o aktuelnim izazovima i međunarodnoj bezbednosnoj politici.

Sastanci se održavaju jednom ili dva puta godišnje u različitim prestonicama širom sveta.

Planira se osnivanje zajedničke srpsko-rumunske komore

Premijerka Ana Brnabić ocenila je da ima dodatnih potencijala za saradnju sa Rumunijom i dodala da se planira osnivanje zajedničke srpsko-rumunske privredne komore.

Brnabić je novinarima u Bukureštu rekla da će po povratku u Beograd uputiti zvaničan poziv premijeru Rumunije Nikolaeu Chuku da poseti Srbiju.

“Ekonomski postoji dobra razmena, a ima još mnogo prostora da je unapredimo. Prilikom njegove posete, a nadam se da će prihvatiti poziv, plan je da potpišemo sporazum o saradnji između dve privredne komore i da osnujemo zajedničku srpsko-privrednu komoru”, rekla je Brnabić.

Ona je navela da je sa Chukom najviše razgovarala o energetici, ocenjujući da je celokupan razgovor bio sadržajan.

“Razgovor je trajao duže nego što je bilo predviđeno, a opet nismo iscprli sve teme što najbolje govori o potencijalima naše političke, ali i privredne saradnje”, rekla je premijerka.

Navodeći da je robna razmena prošle godine iznosila više od dve milijarde evra, Brnabić je istakla da je izvoz Srbije u Rumuniju bio 1,1 milijardu evra i da poslednjih deset godina beležimo suficit u izvozu.

“Ako gledate samo EU, Rumunija je treća izvozna destinacija posle Nemačke i Italije, a četvrta najveća izvozna destinacija u globalu”, rekla je ona i dodala da joj je bilo važno što se sinoć u Bukureštu srela sa našim privrednicima, od kojih neki rade za multinacionalne kompanije i “vuku” proizvode iz Srbije, te plasiraju na rumunsko tržište.

Najavila je da će i sa ostalim ambasadama prilikom njenih poseta da vidi da se organizuju sastanci sa privrednicima.

Kada je reč o projektima i saradnji sa Rumunijom, Brnabcih je navela da treba da se završi dalekovod sa rumunske strane između Pančeva i Rešice, pomenula je gasnu interkonekcije, te da se razmatra izgradnja Ðerdapa 3 što bi bila investicija od preko milijardu evra.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.

Povezane vesti

Vremenski podaci

Petak
Pretežno vedro

Trenutna temperatura 1°C

Pretežno vedro

Subota
Moguća kiša

Max: 8°C
Min: 1°C

Moguća kiša

Vremenska prognoza za 5 dana