Brnabić: Srbija će pomoći u istrazi Tanjug

Objavljeno: 17.01.2018. 08:11 Izmenjeno: 17.01.2018. 19:19

Premijerka Srbije Ana Brnabić izjavila je da će Vlada Srbije pružiti svu moguću pomoć u istrazi ubistva Olivera Ivanovića, a da će Srbija ukoliko joj ne bude dozvoljeno da učestvuje u istrazi, pokrenuti sopstvenu.

„Ovo je izuzetno težak dan za Republiku Srbiju. Održali smo i sednicu Saveta za nacionalnu bezbednost. Situacija je teška, nadam se da ce ostati mirna, ali ovo je svakako ogroman udarac i za Srbiju i za regionalnu stabilnost i bezbednost“, izjavila je Brnabić za Radio Slobodnu Evropu.

Ona je ponovila da je Vlada Srbije zvanično zahtevala da Srbija učestvuje u istrazi ovog zločina i da čeka odgovor od nadležnih institucija.

„Ono što je takode važno je da cemo ukoliko nam ne bude dozvoljeno da učestvujemo u istrazi, svakako pokrenuti sopstvenu“, rekla je Brnabić dodajući da se i dalje nada razumu i kooperativnosti i tome da ce Srbiji biti omoguceno da ucestvuje u istrazi.

„Na održanoj sednici Saveta za nacionalnu bezbednost konsultovali smo se sa Bezbednosno-informativnom agencijom i sa Vojno-bezbednosnom agencijom i one ce zajedno raditi na ovome. Jedino što je u ovom trenutku važno je da se ubice pronadu, da se privedu pravdi i da odgovorni za ovo delo odgovaraju“, istakla je premijerka.

Na pitanje da li bi odvojena istraga, budući da je Tužilaštvo Srbije pokrenulo istragu povodom ubistva Ivanovica, mogla biti kontraproduktivna po saradnju sa Kosovom, Brnabić je odgovorila da je jedino važno da se nađu zlocinci.

„Da li Srbija ima puno poverenje u institucije na Kosovu i Metohiji da ce zlocinci biti pronadeni? Najiskrenije, ja nažalost ne mogu da kažem da Srbija ima puno poverenje. Toliko zlocina na Kosovu nikada nije otkriveno. Takode mi je žao što na toliko stvari koje su se desile u poslednjih desetak dana niko nije odgovorio“, ukazala je Brnabić.

Upitana na šta konkretno misli, premijerka je rekla da smo „čuli samo zaglušujucu tišinu iz Brisela“, a da konkretno misli na izjavu u kojoj se Srbija upozorava da će se doći do Niša, kao i na to da su pre desetak dana postojale pretnje da ce se ponovo aktivirati Oslobodilacka Vojska Kosova.

„Razmišljam o tome da, nažalost, Vlada Republike Srbije zbog svih dešavanja u prošlosti ne može svoje gradane na Kosovu i Metohiji efektivno da zaštiti. Ali ocigledno je da ne mogu da ih zaštite ni oni koji danas imaju kontrolu na Kosovu i Metohiji“, istakla je Brnabić.

Ona je navela da je posebno boli kao predsednicu Vlade Srbije, i o cemu će sa Briselom razgovarati, „ta zaglušujuca tišna i na pretnje da može ponovo da se aktivira OVK samo zato što „Priština treba da ispuni nešto što je bilo do njihovog medunarodnog dogovora, sporazuma, oko osnivanja Suda za ratne zlocine“.

„Ali isto tako “da cemo doci do Niša“ i direktnih pretnji svim gradanima Republike Srbije. I danas je kulminiralo ovim ubistvom. Ovo ubistvo naravno najteže pada porodici Olivera Ivanovica. Ali, ovo ubistvo je najstrašniji udar na Srbiju, na sve ono što je Srbija u poslednjih nekoliko godina radila kako bi se normalizovali odnosi sa Prištinom“, istakla je Brnabić.

Ona je dodala da je to udarac i na potpisivanje Briselskog sporazuma i na njegovu punu implementaciju, kao i na konacno objedinjavanje snaga kroz Srpsku listu na Kosovu, kao i na deset lokalnih samouprava na Kosovu koje vodi Srpska lista, a takođe i na ucešce u Vladi Kosova.

„Na sve to što je Srbija uradila poslednjih godina, kako bi pokazala i kako bi se konacno etablirala kao stabilan, predvidiv, tolerantan partner. Dogodio se pucanj u sve to“, istakla je premijerka.

Upitana kako pretnje povezuje sa ubistvom, budući da istraga još nije mnogo pokazala, ona je navela da nema informacije i da ne bi insinuirala na to ko je pocinilac.

„Ali bih htela da kažem da u celoj atmosferi koju imamo, da ne govorim o poslednjim godinama nego o poslednjim nedeljama, ovo je tek jedna od strašnih stvari. Ovo je najstrašnija od svih strašnih stvari“.

Na pitanje da li je možda prerano da se takav teret stavlja na albansku stranu, Brnabic je rekla da ga ne stavlja, ali ukazuje na celu atmosferu i da niko ne reaguje iz dana u dan.

„Iz jedne pretnje u drugu pretnju. I ne stavljam znak jednakosti izmedu toga. Samo kažem da u jednom trenutku neko treba da reaguje. Da Srbija ovo ne može da radi sama. A da Srbija ovo radi apsolutno sama pokušavajuci da normalizuje odnose sa Prištinom vec poslednjih iks – ipsilon godina, da kažemo najmanje od potpisivanja Briselskog sporazuma“.

Na podsećanje novinara RSE na atmosferu pred lokalne izbore na Kosovu u junu koja nije bila povoljna po opozicione snage kojima je pripadao Oliver Ivanović i da li atmosfera politicke borbe u kojoj se ne biraju sredstva može uticati da se jedna ovakva stvar dogodi Brnabic je odgovorila da je to strašno reci.

„Da je jedna stvar da li ste politicki neistomišljenici, politicki protivnici i da li nekoga želite da ubijete ili nekog želite da vidite mrtvog. Strašno je stavljati znak jednakosti izmedu takvih stvari. Meni je strašno što se danas u Srbiji takve stvari rade. Takve optužbe se potpuno jasno, potpuno nedvosmisleno stavljaju na teret i predsedniku Republike i Vladi Republike Srbije. Mi nismo bili neprijatelji sa Oliverom Ivanovicem. Mi smo bili politicki neistomišljenici“, istakla je Brnabić.

Ona je podsetila i da je Vlada Republike Srbije snosila troškove odbrane gospodina Olivera Ivanovića i da je to bila obaveza Vlade Srbije.

„To smo učinili i to pokazuje da postoje neke stvari koje nisu domen politicke borbe. Vi možete da budete politički neistomišljenici, ali to ne znaci da ste neprijatelji. Pored toga je svakako ovo nešto što najmanje odgovara Srbiji. Srbiji koja je, uprkos svemu, uvek insisitrala na dijalogu, ostala za stolom i pored brojnih pretnji i uvreda“, kazala je Brnabić.

Ona je dodala da je Srbija pokazala da je tolerantna, fleksibilna i stabilan partner.

„I onda se desi ovako nešto i posle toga imate optužbe na račun predsednika i Vlade Republike Srbije od toga da ste izdajnik, do toga da ste ubica. A to da ste izdajnik i da ste ubica su dijametralno suprotne stvari“, kaže Brnabić.

Na pitanje da li postoje indicije kada bi tehnicki dijalog u Briselu mogao da bude nastavljen, ona kaže da je upravo završila sastanak sa Markom Đuricem jer je htela sa njim da vidi kakva je bila atmosfera u Briselu pošto se ubistvo desilo pola sata pre početka dijaloga.

„U ovom trenutku ja najiskrenije ne mogu da govorim o nastavku dijaloga. Previše je rano i previše sam pod utiskom da bih govorila o nastavku dijaloga“, kaže Brnabić.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.

Povezane vesti

Vremenski podaci

Sreda
Vedro

Trenutna temperatura 28°C

Vedro

Četvrtak
Pretežno sunčano

Max: 36°C
Min: 23°C

Pretežno sunčano

Vremenska prognoza za 5 dana