Brnabić: Srbi sa KiM samo traže poštovanje Sporazuma tanjug

Objavljeno: 16.11.2022. 10:36 Izmenjeno: 18.11.2022. 10:19

Svi računaju da će Srbija uvek biti fleksibilna i tolerantna preko svake mere.

Srbi sa Kosova i Metohije ne traže mnogo, oni samo traže poštovanje Briselskog sporazuma, poručila je premijerka Ana Brnabić i dodala da je saglasna sa šefom evropske diplomatije Žozepom Boreljom da 21. novembar ne bi trebalo dočekati bez dogovora.

Brnabić, koja boravi u poseti Singapuru, na pitanje šta očekuje od nedelje, 21. novembra, u ponoć, za Tanjug je rekla da je saglasna sa Borelom da 21. novembar ne bi trebalo dočekati bez dogovora.

„Ne mogu naši evropski partneri i naši partneri u SAD-u više da tolerišu jednostrano kršnje svih sporazuma koji su potpisani i ja se nadam da će svakako doći do dogovora“, rekla je Brnabić.

Podvukla je da Srbi sa KiM traže da Priština krene u implementaciju Briselskog sporazuma, potpisanog 2013. godine, koji garantuje EU, da se poštuju svi sporazumi koji se tiču tablica, a koji su potpisani ranije.

Istice da nije sigurna šta će se dešavati od nedelje u ponoć, ali da Srbija ima mnogo toga da izgubi imajući u vidu koliko je ekonomski napredovala.

„Koliko smo naporno radili na tome da izgradimo Srbiju, ovako kao što jesmo poslednjih godina, a onda vas Priština i Kurti vrate da rešavate neke stvari, koje su već rešene“, konstatovala je Brnabić i dodala da svi računaju da će Srbija uvek biti fleksibilna i tolerantna preko svake mere.

„Ovde se radi i o vladavini prava i o tome da je kredibilitet EU doveden u pitanje, ako se ne implementira Briselski sporazum“, navela je premijerka.

:Briselski sporazum ne može se prenositi na druge

Briselski sporazum je potpisan 2013. godine, on mora da se sprovede i ne može se prenositi na neke druge sporazume, rekla je u Singapuru za Tanjug predsednica Vlade Srbije Ana Brnabić.

Ona je to izjavila komentarišući navodne predloge međunarodne zajednice, prenete u pojedinim medijima, o deeskalaciji situacije na severu KiM, među kojima se ističe zahtev da se o osnivanju Zajednice opština sa srpskom većinom, čije je formiranje već predviđeno briselskim sporazumom, razgovara u okviru francusko-nemačkog plana za rešenje kosovskog pitanja.

Premijerka je istakla da je Briselski sporazum prvi sporazum o normalizaciji i da on mora da se implementira.

„On je već dogovoren, on je već potpisan i njegova implementaciju garantuje Evropska unija. Ne možete da kažete “Beograd je ispunio sve dogovore iz Briselskog sporazuma, a to što Priština nije ispunila, pa šta da se radi“, to nije fer“, istakla je premijerka.

Kako kaže, ovde je na liniji čitav kredibilitet EU.

„Potpis visokog predstavnika EU je na tom dokumentu, ja ne znam kako možemo uopšte da razgovaramo o takvim stvarima i nadam se da je to lažna vest ili poluinformacija, zato što ne bi imala nikakvog smisla“, ocenila je Brnabić.

Premijerka kaže da nije upoznata sa navodima albanskih medija da je dogovor o deeskalaciji na severu KiM već postignut, te da će u petak biti obelodanjen.

Na pitanje da li ima prostora za dijalog u ovim okolnostima, Brnabić odgovara da ga ne vidi.

„Nisam optimista, ne znam kakav bi dodatni dogovor mogao da bude postignut, s obzirom na to da je Priština prekršila sve dogovore koji su ranije bili postignuti i da mi tražimo samo poštovanje tih potpisanih sprazuma. Znam da predsednik Vučić daje sve od sebe, znam i da je u stalnoj komunikaciji sa Srbima sa KiM i da pokušava da nađe neko rešenje koje bi opet dalje osiguralo mir i stabilnost na našim prostorima“, istakla je premijerka.

Pojedini mediji na albanskom objavljuju non pejpere, ali i navodna ekskluzivna saznanja da je načelno postignut dogovor o deeskalaciji situacije na KiM.

Prištinska Koha objavila je još jedan, navodni non-pejper, ovog puta o Zajednici opština sa srpskom većinom, koji je, kako navodi ovaj medij, prateći pravni dokument francusko-nemačkog predloga.

Kao rešenje zastoja u formiranju ZSO u tom dokumentu navodi se usvajanje novog zakona kako bi obaveza Prištine iz prvog briselskog sporazuma da osnuje ZSO bila realizovana preko parlamenta, a ne vlade.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.

Povezane vesti

Vremenski podaci

Petak
Pretežno oblačno

Trenutna temperatura 11°C

Pretežno oblačno

Subota
Jak vetar

Max: 14°C
Min: 6°C

Jak vetar

Vremenska prognoza za 5 dana