Brnabić: Sraman izveštaj Fridom Hausa tanjug

Objavljeno: 20.04.2022. 16:13 Izmenjeno: 22.04.2022. 12:26

Premijerka je rekla da svako ko imalo razume političke okolnosti, ljudska prava, medijske slobode i vladavinu prava zna da to nije tačno.

 

foto tanjug

Ocena Fridom hausa da je Srbija najviše nazadovala tokom prošle godine, a Priština najviše napredovala je sramna, poručila je premijerka Ana Brnabić.

„Tokom 2021. završili smo javnu raspravu i priveli kraju proces izmene Ustava, 16. januara smo imali uspešan referendum koji prvi put u istoriji Srbije obezbeđuje potpunu samostalnost tužilaštva i nezavisnost sudstva“, podsetila je Brnabić.

Sa druge strane, navela je da je prošle godine na KiM, za 20 odsto uvećan broj napada na Srbe na KiM.

Sve to, istakla je, kulminiralo je time što je 16. januara Priština zabranila Srbima učestvovanje na referendumu, a nakon toga 3. aprila na izborima.

„Priština je zabranila osnovno ljudsko pravo, pravo glasa. I, onda imate Fridom haus koji kaže da je Srbija najviše nazadovala, ali je zato Kosovo najviše napredovalo i naši mediji koji na sva usta objavljuje tu vest“, rekla je premijerka.

Ona kaže da je reč o istim medijima koji su godinama objavljivali da je Srbija na sivoj listi GRECO grupe zemalja koje se bore protiv korupcije u Savetu Evrope, zato što smo na listi globalno nezadovoljavajućih zemalja, a da kada se u martu pojavio novi izveštaj, koji je rekao da se Srbija izuzetno popravila i da nije više na toj listi, niko ni jednu reč nije objavio.

„Toliko o objektivnosti i uticaju različitih međunarodnih organizacija na to šta se dešava na Balkanu i kako je ko predstavljen i na kraju pohvaljen za to što radi. Taj izveštaj Fridom hausa pohvaljuje Prištinu što je Srbima oduzela osnovno ljudsko pravo da glasa“, poručila je premijerka.

Govoreći o sitaciji u južnoj pokrajini, Brnabić je rekla da je situacija kompleksna, pre svega zbog ponašanja Prištine.

„Priština ne želi da pregovara. To je jasno Vašingtonu, Briselu, Parizu, Londonu, Berlinu. Šta će uraditi tim povodom videćemo. Prošlo je devet godina od Briselskog sporazuma, nemamo i dalje ZSO, a Priština otvoreno kaže da neće implementirati Briselski sporazum i da on za njih ne postoji“, istakla je premijerka.

On kaže da će njena vlada, kao ozbiljna i odgovorna vlada koja poštuje međunarodne ugovore i sporazume, čekati da vidi šta će uraditi oni koji su supotpisnici tog sporazuma, pre svega EU.

„Danas je Lajčak u Beogradu, svakako želim da čujem šta će dalje uraditi“, rekla je Brnabić.

U rezervama svega više nego dovoljno

Robne rezerve su pune i imamo više nego dovoljno svega, za građane Srbije i za privredu, poručila je premijerka Ana Brnabić i dodala da traje istraga o mahinacijama u robnim rezervama, kao i da će odgovarati svi za koje se pokaže da su činili zloupotrebe.

„Robne rezerve su pune. Bilo je nekih mahinacija i zloupotreba, nadležni organi istražuju to, ali imamo pune robne rezerve. Puni su nam i silosi“, rekla je Brnabić i dodala da je važno i da se silosi isprazne, jer dolazi nova žetva.

Premijerka je, odgovarajući na pitanja novinara u Kuršumlijskoj banji, rekla da je najvažnije da domaće potrebe uvek budu zadovoljene, da budemo u tom smislu potpuno bezbedni, što, ističe, sada i jeste slučaj.

Ona je dodala da su proizvođači, izvoznici, odnosno trgovci tražili nešto veće kvote za izvoz.

„Traže da dozvolimo za mesec dana izvoz od 350.000 tona kukuruza i pšenice, a mi smo dozvoli 150.000 tona. U utorak ću ponovo imati sastanak sa udruženjem “Žita Srbije“, da vidimo kako to ide“, rekla je Brnabić.

Podsetila da je da vlada dozvolila izvoz za Albaniju i Severnu Makedoniju, ali da u ovom trenutku nije ni približno dostignut nivo izvoza u odnosu na postignute ugovore.

„Pogledaću i da li tu postoji problem, ako država može da pomogne, transportom ili logistički. Svakako, gledaćemo da balansiramo, da ispraznimo te silose, ali da u svakom trenutku budemo bezbedni“, rekla je premijerka.

Brnabić je ponovila da ne postoji nikakva bojazan i da Srbija svega ima i previše, pa je zato i dozvoljen izvoz, ali uz kvote, kako bi sve moglo da bude kontrolisano.

Kad je reč o zloupotrebama u robnim rezervama, o kojima je govorio i predsednik, Brnabić je rekla da traje istraga i da će ko god je odgovoran za te mahinacije, odgovarati i da neće biti zaštcihenih.

„Sačekala bih da se završi istraga, da vidimo tačno koliko čega fali i ko je odgovoran za to. Sada imamo više nego dovoljno svega za građane Srbije i za privredu“, rekla je Brnabić.

Na pitanje koliko se robe i koje čuva kod privatnika i kako se to kontroliše, Brnabić je rekla da zavisi koja roba je u pitanju i kako se čuva, a kontrolu vrše Direkcija za robne rezevre i određena ministarstva.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.

Povezane vesti

Vremenski podaci

Utorak
Vedro

Trenutna temperatura 24°C

Vedro

Sreda
Poslepodnevni pljuskovi

Max: 36°C
Min: 23°C

Poslepodnevni pljuskovi

Vremenska prognoza za 5 dana