Brnabić sa Erdoganom u Antaliji Tanjug

Objavljeno: 17.06.2021. 12:06 Izmenjeno: 18.06.2021. 10:08

Predsednica Vlade Ana Brnabić sastala se u Antaliji sa turskim predsednikom Redžepom Tajipom Erdoganom

Na sastanku su konstatovani bliski odnosi dve države, koje se zasnivaju na prijateljstvu dva predsednika.

Erdogan je preneo da se raduje poseti predsednika Srbije Aleksandra Vučića, koja bi trebalo da usledi u narednom periodu.

Premijerka Srbije se zahvalila za donacije Turske tokom pandemije.

Na sastanku se razgovaralo o ekonomskoj saradnji, kao i o zajedničkim infrastrukturnim projektima, te saradnji u kulturi.

Predsednica Vlade Srbije u Turskoj učestvuje na Samitu Procesa saradnje u Jugoistočnoj Evropi.

Brnabić na plenarnom sastanku PSuJIE u Antaliji

Predsednica Vlade Srbije Ana Brnabić učestvuje na plenarnoj sednici Procesa saradnje u Jugoistočnoj Evropi, u Antaliji.

Pre početka sastanka, domaćin skupa, turski predsednik Redžep Tajip Erdogan dočekao je učesnike, među kojima su i predsednici Crne Gore i Severne Makedonije Milo Ðukanović i Stevo Pendarovski, predsedavajući Predsedništva BiH Milorad Dodik, premijer Hrvatske Andrej Plenković, predsednica privremenih institucija u Prištini Vjosa Osmani i drugi.

Skupu u Antaliji pored učesnika Procesa saradnje prisustvuje i visoki predstavnik EU za spoljnu politiku i bezbednost Žozep Borel.

Očekuje se da na plenarnoj sednici budu usvojena zajedničku Deklaracija, kao i Strateški dokument za Jugoistočcnu Evropu 2030.

Otvarajući skup predsednik Turske poručio je da se nada da će epidemija korona virusa, kao najveća zdravstvena kriza, biti savladana solidarnošću i saradnjom.

Erdogan je naveo da je Turska u svojim bilateralnim i multilateralnim aktivnostima u jugoistočnoj Evropi uvek vodila računa o saradnji i zajedničkim interesima.

“Tripartitni mehanizmi uspostavljeni između Turske, Bosne i Hercegovine, Srbije i Turske, BiH i Hrvatske najbolji su primeri za to i ni na koji način nisu alternativa drugim inicijativama”, rekao je Erdogan.

On je naveo i da Turska, uprkos svim nepravdama s kojima se suočavala, želi da se njena borba za punopravno članstvo okonča.

Brnabić:Priština se danas pozvala na Briselski sporazum

Premijerka Srbije Ana Brnabić izjavila je da su plenarni sastanak Procesa saradnje JIE u Antaliji obeležile dve stvari – činjenica da je i Priština glasala za sve dokumente iako je u njima Kosovo označeno sa zvezdicom, kao i to što se predsednica privremenih prištinskih institucija Vjosa Osmani u jednom trenutku pozvala na Briselski sporazum.

Na sednici su usvojene zajednička Deklaracija kao i Strateški dokument za Jugoistočnu Evropu, kao i godišnji izveštaj Saveta za regionalnu saradnju.

“Meni je važno da su svi dokumenti usvojeni, jer mogu biti usvojeni samo jednoglasno. Da je bilo ko glasao protiv, ne bi mogli da se usvoje. Zanimljivo je da Vjosa Osmani, iako je izrazila rezervisanost, nije

glasala protiv, niti je bila uzdržana”, rekla je Brnabić.

Dodala je da, primera radi, u Strateškom dokumentu na svakom mestu gde se pominje Kosovo, ono nije smo sa zvezdicom, već i sa fusnotom.

Pored toga, kako je rekla, zanimljivo je da se Osmani čak u jednom trenutku pozvala na Briselski sporazum i rekla da po njemu ne ide fusnota svaki put, već samo prvi kad se pominje Kosovo.

“Sada vidimo da se pozivaju na Briselski sporauzm, a kada im ne odgovara, onda to ne postoji…To je takva politika koja ne prestaje da iznenađuje sa skupa na skup. Čula sam danas da se Osmani poziva na Briselski sporazum i ne mogu da sakrijem sreću i nadam se da će se konačno vratiti Briselskom sporazumu, pre svega da Priština formira Zajednicu srpskih opština”, rekla je Brnabić.

To je, kaže, danas bilo konstruktivno sa njihove strane, i potpuno suportno svemu što se čulo u prištinskom parlamentu – da neće dopuštati usvajanje takvih dokumenata.

“To su dve stvari koje su obeležile ovaj skup za mene”, rekla je Brnabić.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.

Povezane vesti

Vremenski podaci

Utorak
Pretežno oblačno

Trenutna temperatura 3°C

Pretežno oblačno

Sreda
Mogući pljuskovi

Max: 10°C
Min: 2°C

Mogući pljuskovi

Vremenska prognoza za 5 dana