Brnabić se sastala sa radnicima Fijata tanjug

Objavljeno: 03.06.2022. 10:28 Izmenjeno: 03.06.2022. 12:58

Brnabić je poručila radnicima da će Vlada Srbije dati sve od sebe da bi ih zaštitila.

Premijerka Ana Brnabić sastala se  predstavnicima sindikata i radnika Fijata, koji kažu da očekuju značajane pomake od tog razgovora.

Pre početka sastanka, jedan od predstavnika sindikata zaposlenih u Fijatu Zoran Mirković rekao je da očekuju da se „ova saga završi“, do dođe do „krupnog pomaka“, neke finalizacije i dogovora.

Dodao je da je premijerka tražila četiri dana bez protesta, što će biti ispoštovano, i neće biti protesta do utorka, ali, kako je rekao, ako do tada ništa ne bude dogovreno, već od srede najavljuje proteste.

Mirković je ponovio da je sustsina sindikalnih zahteva da odlazak radnika iz Fijata bude iskuljčivo na dobrovoljnoj osnovi.

Dodao je da je „Stelantis“ toliko novca dobio od države, da ne bi sada smeo da otpušta radnike.

Sastanku u Vladi Srbije, prisustvuje i ministarka za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja Darija Kisić.

Deo radnika Fijata juče ujutru okupio se ispred fabrike u Kragujevcu, nezadovoljni dinamikom rešavanja njihovog statusa, a premijerka Brnabić juče je razgovarala sa predstavnicima Stelantisa.

Pomak u pregovorima, radnici Fijata odlažu proteste

Predstavnici sindikata i radnika Fijata preneli su novinarima, posle dvosatnog sastanka sa premijerkom Anom Brnabić u vladi, da je došlo do pomaka u
razgovorima, jer će svi koji odu u inostranstvo da rade u drugim Fijatovim fabrikama imati garantovan posao na budućoj liniji za proizvodnju električnog modela u Kragujevcu.

Takođe, naveli su da je 500 radnika višak, a odbili su da govore o visini otpremnina iako je o tome bilo reči na sastanku.

Očekuju da premijerka nastavi razgovore sa Stelantisom o visini otpremnina i da početkom nedelje ona dođe u Kragujevac.

Na sastanku je, prema njihovim rečima, dogovoren moratorijum odnosno prekid razgovora rukovodstva Fijata oko viška zaposlelnih do 20. juna.

Predstavnici zaposlenih rekli su da su svesni da su pregovori teški i da će za sada odložiti proteste.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.

Povezane vesti

Vremenski podaci

Subota
Vedro

Trenutna temperatura 24°C

Vedro

Nedelja
Pretežno sunčano

Max: 35°C
Min: 22°C

Pretežno sunčano

Vremenska prognoza za 5 dana