Brnabić: Saradnja sa Majkrosoftom izuzetno važna tanjug

Objavljeno: 14.06.2022. 18:29 Izmenjeno: 16.06.2022. 10:23

Ugovor sa kompanijom „Microsoft“ je prvi Government ugovor koji je Republika Srbija sklopila sa nekom IT kompanijom, još sad već davne 2001. godine.

foto tanjug

 

Predsednica Vlade Ana Brnabić razgovarala je sa generalnom menadžerkom „Microsoft Multi-Country“ regije za srednju i istočnu Evropu Mišel Simons i tom prilikom istakla da je saradnja Vlade sa tom kompanijom izuzetno važna, imajući u vidu strateške prioritete vlade u vezi sa digitalizacijom, jačanjem sveukupnog IKT sektora i posebno unapređenjem elektronske uprave.

Brnabić je zahvalila kompaniji „Microsoft“ koja dovodi ljude iz celog sveta da rade u Srbiji, saopšteno je iz vlade.

Sastanku su prisustvovali i predstavnici kompanije Microsoft na čelu sa direktorom „Microsoft Srbija“ Milanom Gospićem.

Jedna od najvećih prednosti saradnje je i postojanje lokalne „Microsoft“ kancelarije u Srbiji koja ima izuzetnu saradnju sa Kancelarijom za IT i eUpravu. Na sastanku se razgovaralo o tome na koji način ova kompanija može da iskoristi kapacitete Državnog data centra u Kragujevcu.

„Srbija je ubrzala svoj put digitalne transformacije. Vidimo pregršt izvršnih primera u poslednje tri godine – Srbija je među vodećim zemljama u Evropi na području ICT izvoza i udela žena među ICT stručnjacima prema našem Digital Futures Indeksu koji meri razinu digitalizacije“, rekla je Simons.

Ona je navela i da će politika vlade i ulaganja u digitalnu tehnologiju i usluge podstaknuti inovacije, stimulisati rast i pokrenuti društvene promene u budućnosti.

„Zajedno sa našim partnerima, tu smo da podržimo Srbiju da postane digitalno središte ovog dela Evrope“, rekla je Mišel Simons, generalna menadžerka kompanije za regiju od 24 zemlje među koje spada i Srbija.

Kao posebno važne oblasti za nastavak saradnje u narednom periodu istaknute su obrazovanje i zdravstvo, te mogućnost da ova kompanija podrži razvoj BIO4 kampusa za biotehnologiju, biomedicinu, bioinformatika i biodiverztitet u Beogradu.

Razgovaralo se takođe i o budućoj saradnji u oblasti veštačke inteligencije, pre svega na projektima sa Institutom za veštačku inteligenciju.

„Microsoft veruje u potencijal Srbije i to je poruka današnje posete i sastanka sa predsednicom Vlade Srbije. Prisutni smo 20 godina u zemlji, a već 16 godina ovde radi i jedan od globalno najinovativnijih Razvojnih centara naše kompanije. Imamo odličnu saradnju sa državom na planu digitalizacije, sa fokusom na javne digitalne servise, zdravstvo, edukaciju i inovacije.

Digitalizacija je potreba društva i privrede, jer su vidljivi konkretni rezultati koje prepoznaju i građani i industrija. Ostajemo snažan partner na putu dalje digitalizacije javnog sektora i industrije, kako bismo dodatno ojačali ekonomiju“, izjavio je Gospić.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.

Povezane vesti

Vremenski podaci

Četvrtak
Pretežno vedro

Trenutna temperatura 32°C

Pretežno vedro

Petak
Sunčano

Max: 34°C
Min: 22°C

Sunčano

Vremenska prognoza za 5 dana