Brnabić sa rektorima, dekanima i studentima o finansiranju obrazovanja tanjug

Objavljeno: 22.03.2023. 10:13 Izmenjeno: 24.03.2023. 09:26

Na sastanku  učestvuju i potpredsednik Vlade i ministar finansija Siniša Mali, ministar prosvete Branko Ružić i ministarka nauke, tehnološkog razvoja i inovacija Jelena Begović.

foto tanjug

 

Predsednica Vlade Srbije Ana Brnabić sastala se sa rektorima državnih univerziteta u Srbiji, dekanima fakulteta Univerziteta u Beogradu i Nišu, kao i Studentskom konferencijom univerziteta Srbije (SKONUS) i studentskim parlamentima tih fakulteta, povodom finansiranja visokog obrazovanja. Na sastanku  učestvuju i potpredsednik Vlade i ministar finansija Siniša Mali, ministar prosvete Branko Ružić i ministarka nauke, tehnološkog razvoja i inovacija Jelena Begović.

Na sastanku je dogovoreno da Ministarstvo prosvete sa kabinetom premijerke oformi Radnu grupu koja će raditi na nacrtu zakona o finansiranju visokog obrazovanja, a poziv za učešće u Radnoj grupi podržali su i prihvatili svi učesnici sastanka, saopštila je vladina pres služba. Premijerka Brnabić naglasila je da je sastanak prvenstveno organizovan da bi se našao način za još bolju saradnju, navodi se u saopštenju vladine pres službe. Ona je, takođe, dodala da država ulaže velika sredstva u obrazovanje, ali da treba da se poveća transparentnost, da se vide rezultati ulaganja, kako bi Srbija imala visoko obrazovanje koje će biti usklađeno sa potrebama države, privrede i studenata, Brnabićeva je istakla da treba uspostaviti održivost sistema visokog obrazovanja, ali uz jačanje veza tržišta rada, istraživačke delatnosti i podsticanja razvoja, odnosno pružanja podrške promenama, inovacijama i deficitarnim oblastima. Premijerka je rekla da je uspostavljanjem Jedinstvenog informacionog sistema u prosveti omogućeno da Vlada ima odgovore na pitanja na koje do sada nije imala – koliko dugo studenti studiraju, koliko ih napusti programe posle prve godine ili u bilo kom trenutku tokom studiranja, a koliko ih nastavi školovanje, koji je institucionalni trošak za svaki program godišnje i za svaki studijski program, koliko diplomaca se zaposli i koliko brzo, a ove informacije mogu biti polazni osnov pri izradi novog zakona i podzakonskih akata. Sastanku su prisustvovali i potpredsednik Vlade i ministar finansija Siniša Mali, ministar prosvete Branko Ružić i ministarka nauke, tehnološkog razvoja i inovacija Jelena Begović, dodaje se u saopštenju.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.

Povezane vesti

Vremenski podaci

Četvrtak
Delimično oblačno

Trenutna temperatura 17°C

Delimično oblačno

Petak
Poslepodnevni pljuskovi

Max: 25°C
Min: 17°C

Poslepodnevni pljuskovi

Vremenska prognoza za 5 dana