Brnabić sa predstavnicima ACEBA o investicijama SAD u Srbiji tanjug

Objavljeno: 17.06.2022. 17:30 Izmenjeno: 17.06.2022. 17:30

Moramo da ubrzamo proces tranzicije i da pređemo na zelenu energiju, koja predstavlja budućnost, podvukla je premijerka.

Predsednica Vlade Srbije Ana Brnabić razgovarala je putem video-linka sa predstavnicima Američko-centralno evropske asocijacije (ACEBA) o novim investicijama iz SAD u Srbiju, saopšteno je iz Vlade Srbije.

Sagovornici su premijerki tokom onlajn sastanka postavili niz pitanja o privrednim oblastima pogodnim za ulaganja i uslovima poslovanja, posebno se interesujući o potencijalima koje otvara inicijativa Otvoreni Balkan.

Brnabić je ukazala da je najveći potencijal za ulaganje IT sektor, u kojem se, kako je istakla, beleže najveći rast i značajan izvoz.

Srbija je u potpunosti spremna za četvrtu industrijsku revoluciju, podvukla je premijerka i napomenula da je potrebno fokusirati se na razvoj veštačke inteligencije koja se može primeniti u različitim oblastima – od zdravstva do auto-industrije.

Govoreći o energetici, Brnabić je izrazila očekivanje da će i budućoj vladi na prvom mestu u agendi biti to pitanje, budući da, kako je navela, 70 odsto energenata dolazi od uglja, odnosno iz termoelektrana, dok preostalih 30 odsto čine solarni i vodni resursi.

SAD su jedan od najvećih stranih investitora u Srbiji sa ukupnim iznosom investicija od približno četiri milijarde američkih dolara u periodu od 2001. godine.

Kako se navodi, današnji online okrugli sto je uvod za planiranu posetu predstavnika Asocijacije koja se očekuje u drugom delu godine.

ACEBA je vodeća američka poslovna asocijacija fokusirana na saradnju sa zemljama Centralne i Istočne Evrope, na čijem je čelu bivši zamenik pomoćnika sekretara za trgovinu SAD Erik Stjuart.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.

Povezane vesti

Vremenski podaci

Subota
Pretežno vedro

Trenutna temperatura 32°C

Pretežno vedro

Nedelja
Sunčano

Max: 34°C
Min: 22°C

Sunčano

Vremenska prognoza za 5 dana