Brnabić sa Pičom o energetici i bilateralnoj saradnji tanjug

Objavljeno: 31.08.2022. 19:09 Izmenjeno: 02.09.2022. 13:19

Ujedinjeno Kraljevstvo, kako je istakao Pič, podržava izgradnju bolje perspektive za mlade ljude u regionu, a pre svega kroz infrastrukturno i ekonomsko povezivanje i jačanje političke stabilnosti regiona.

foto tanjug

 

Predsednica Vlade Srbije Ana Brnabić razgovarala je sa specijalnim izaslanikom Ujedinjenog Kraljevstva za Zapadni Balkan Stjuartom Pičom o situaciji u regionu, unapređenju bilateralnih odnosa dve zemlje i aktuelnoj energetskoj situaciji.

Predsednica Vlade istakla je da je strateški cilj Srbije evropski put, naglasivši da će buduća vlada nastaviti reformske procese, ali da je neophodan pozitivan impuls evropske zajednice i brže otvaranje klastera.

Kada je u pitanju regionalna saradnja, premijerka Brnabić je naglasila da Srbija podržava i aktivno učestvuje u intenziviranju saradnje kroz različite inicijitive i da je, kako je prenela, opredeljena za čvršću saradnju regiona kroz infrastrukturne i ekonomske projekte, podsećajući i na sve benefite koji su, pre svega, kroz inicijativu Otvoreni Balkan ostvareni za građane tri zemlje učesnice inicijative.

Specijalni izaslanik čestitao je Srbiji na organizaciji Prvog međunarodnog sajma vina u Beogradu, koji predstavlja dodatnu podršku saradnji i ekonomskom povezivanju, a ujedno menja i perspektivu regiona u budućnosti, saopšteno je iz Vlade Srbije.

Ujedinjeno Kraljevstvo, kako je istakao Pič, podržava izgradnju bolje perspektive za mlade ljude u regionu, a pre svega kroz infrastrukturno i ekonomsko povezivanje i jačanje političke stabilnosti regiona.

Na sastanku je bilo reči i o potencijalima koje nudi britanski kreditni mehanizam UK EF (UK Export Finance), koji je već delom uključen u finansiranje izgradnje Moravskog koridora.

Govoreći o dijalogu Beograda i Prištine, Brnabić je navela da očekuje smirivanje tenzija, podsećajući da je Beograd opredeljen za očuvanje mira i stabilnosti.

Na sastanku je bilo reči i o saradnji u oblasti energetske bezbednosti, za koju je predsednica Vlade navela da će biti jedan od prioriteta naredne vlade, a za šta je Pič iskazao spremnost za saradnju.

Premijerka Brnabić istakla je da se Srbija zalaže za intenziviranje srpsko-britanske saradnje, pre svega u oblasti ekonomije i zahvalila specijalnom izaslaniku na bilateralnoj podršci u reformskim procesima koje Srbija sprovodi.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.

Povezane vesti

Vremenski podaci

Subota
Pretežno vedro

Trenutna temperatura 32°C

Pretežno vedro

Nedelja
Sunčano

Max: 34°C
Min: 22°C

Sunčano

Vremenska prognoza za 5 dana