Mladi doktoranti dobili posao – 50 elektronskih potpisa Tanjug

Objavljeno: 23.06.2018. 13:41 Izmenjeno: 24.06.2018. 13:01

Pedeset mladih doktoranata potpisalo je elektronski ugovore o radu, a svoje prve poslove dobiće na fakultetima i naučnim institutima.

foto Tanjug
Premijerka Ana Brnabić poručila je da će vlada Srbije nastaviti da ulaže u obrazovanje i nauku, da veruje da Srbija ima hrabrosti da postane pobednik u novom svetu u kojem se znanje i ideje cene više nego ikada ranije, i navela da smo na dobrom putu, što pokazuje i činjenica da je izvoz IT sektora u aprilu ove godine za 44 odsto veći nego u istom periodu prošle godine.

Kako je rekla, oni su prava elita našeg društva, a znanje je najveća vrednost 21. veka, čestitajući im početak karijere u istraživačkom radu.

Premijerka je rekla da je Vlada Srbije kreirala projekat „hiljadu mladih doktoranata“ i ocenila da su oni, i budući mladi istraživači, pokretač i motor razvoja, oni koji će umeti da odgovore na izazove, da budu kreativni i oni koji su Srbiji neophodni.

„Ako zajedno ostanemo na tom putu kojim smo krenuli, verujem da ćemo biti impresionirani rezultatima. Verujem da Srbija ima tu vrstu hrabrosti da postane pobednik u novom svetu u kojem se znanje i ideje cene više nego ikada ranije i verujem da uimamo znanje za to doba“ rekal je Brnabić.

Kako je rekla, digitalizacija simbolizuje prelazak iz nefikasnog doba u moderno doba, a oni su svojim eklektronskim potpisom to danas i pokazali.

Ona je ukazala na saradnju privrede i nauke i podvukla da upravo inovacije i kreativne delatnosti bazirane na znanju i idejama jesu izvor ekonomskog prosperiteta ta danas.

Prema njenim rečima, vlada je upravo IT sektor prepoznala kao nosioca tih promena, a izvoz u tom sektoru raste 20 odsto godišnje, podaci pokazuju da je ove godine i 32 odsto a samo u aprilu 44 veći nego u istom periodu prethodne godine.

Podvukla je da imamo kapacitete da bduemo deo sveta koji se ubrzano menja pred našim očima.

„Ubrzani rast BDP je ključni prioritet kojem smo posvećeni i ulaganje u ove oblasti je ulaganje u našu budućnost koju danas zajedno stvaramo“ kazala je premijerka.

Doktorantima je poručila da su građiani sveta i da joj je drago što će svoj dalji razvoj ostvariti u Srbiji, u svojoj zemlji i dodala da će Vlada Srbije nastaviti da ulaže napore i kreira ambijent za istraživački rad i u kome će oni ostati u svojoj zemlji, zasnovati svoje porodice, ali će vlada raditi i na tome da vrati mlade talente koji su otišli iz zemlje.

Navela je da je budžet za nauku povećan 15 odsto ove godine, da će dogodine biti i veći, a da će se osnovati Fond za nauku koji će sledeće godine početi sa radom.

„Ovo je samo početak, ali važan početak. . . imamo viziju pobedničke Srbije digitalnog doba“ rekla je premijerka i podvukla da će vlada nastaviti dalja ulaganja. Kako je rekla sve što je postignuto i što se radi je zahvaljujući merama fisklane konsoldacije koje je sprovela prethodna vlada koju je vodio predsednik Aleksandar Vučić.

Vlada Srbije će ovakav pozitivan trend ulaganja u nauku nastaviti i u narednim godinama, jer želimo da obezbedimo sigurnu budućnost srpske nauke, koja je bila i biće zamajac razvioja naše države“ rekla je Brnabić.

 

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.

Povezane vesti

Vremenski podaci

Utorak
Pretežno vedro

Trenutna temperatura 13°C

Pretežno vedro

Sreda
Malo i umereno oblačno

Max: 19°C
Min: 8°C

Malo i umereno oblačno

Vremenska prognoza za 5 dana