Brnabić sa delegacijom Odbora Senata Francuske Tanjug

Objavljeno: 22.05.2018. 20:23 Izmenjeno: 22.05.2018. 20:23

Predsednica Vlade Ana Brnabić rekla je danas u razgovoru sa delegacijom Odbora Senata Francuske za evropske poslove da je Srbija izuzetno posvećena reformama države kako bi u budućnosti postala ravnopravan partner, a ne samo jedna od članica Evropske unije.

 

Navela je da Srbija razume i podržava težnju Francuske i drugih država Evropske unije ka unutrašnjem jačanju i reformama u samoj Uniji, imajući u vidu da je to važno ne samo za njene članice, već i za Srbiju i ostale zemlje Zapadnog Balkana koje su na putu pristupanja.

„Članstvo u Evropskoj uniji, koja je pre svega zajednica vrednosti i prava, predstavlja deljenje vrednosti i principa, uključujući poštovanje vladavine prava i borbu protiv korupcije, navela je premijerka.

Predsednik Odbora za evropske poslove u Senatu Francuske Žan Bize potvrdio je da Srbija i region Zapadnog Balkana imaju jasnu evropsku perspektivu, što je još jednom potvrđeno i na prošlonedeljnom Samitu lidera Zapadnog Balkana i Evropske unije u Sofiji.

Bize je istakao da je neophodno da Beograd i Priština nastave dijalog, kako bi se došlo do obostrano prihvatljivog rešenja, uz snažniju podršku Evropske unije.

Brnabić je ponovila spremnost Srbije za dijalog i pronalaženje kompromisnog rešenja koje će obezbediti stabilnost i normalizaciju odnosa Beograda i Prištine, dodajući da je Srbija implementirala brojne sporazume postignute u okviru dijaloga prethodnih godina, ali da je neophodno i da druga strana pristupi implementaciji dogovorenog, pre svega formiranju Zajednice srpskih opština.

Bize je naglasio da će Francuska nastaviti da podržava Srbiju na njenom evropskom putu. Razgovore sa zvaničnicima u Srbiji ocenio je kao izuzetno pozitivne i istakao da je impresioniran vizijom koju predsednica Vlade i lideri Srbije imaju za svoju zemlju.

Premijerka Brnabić izjavila je da očekuje da predsednik Francuske Emanuel Makron poseti Srbiju do kraja ove godine, što bi, prema njenim rečima, bila izuzetna prilika da se učvrsti prijateljstvo dve države, navedeno je u saopštenju Kancelarije za saradnju s medijima Vlade Srbije.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.

Povezane vesti

Vremenski podaci

Sreda
-

Trenutna temperatura 22°C

-

Četvrtak
Pretežno sunčano

Max: 29°C
Min: 19°C

Pretežno sunčano

Vremenska prognoza za 5 dana