Brnabić: Put Srbije – mir, saradnja i zajednički prosperitet Tanjug

Objavljeno: 05.11.2019. 08:48 Izmenjeno: 05.11.2019. 22:14

Privredni rast i razvoj u 21. veku mogu se postizati isključivo u saradnji sa drugim državama, a ne na njihov račun, poručila je na otvaranju Sajma izvoza u Šangaju predsednica srpske vlade Ana Brnabić i istakla da je Srbija važno čvorište inicijative „Pojas i put“.

foto Tanjug

Premijerka Srbije je, uz predsednika Kine Si Ðinpinga, Francuske Emanuela Makrona, grčkog premijera Kirijakosa Micotakisa i premijera Jamajke Endrua Holmesa, jedan od glavnih govornika na otvaranju Sajma EXPO, koji je okupio oko 150 zemalja i regiona i 3.000 kompanija koje će se predstaviti na 400.000 kvadratnih metara izložbenog prostora.

Brnabić je poručila da je Srbija, jasno i nedvosmisleno napravila svoj izbor – put mira i saradnje i put opšteg i zajedničkog prosperiteta.

„Naše strateško opredeljenje je da, kao zemlja kandidat za članstvo u Evropskoj uniji, svakodnevno menjamo sebe i neprestano gradimo partnerske odnose sa što većim brojem država u svetu, aktivno radeći na rešavanju otvorenih pitanja u našem regionu“, istakla je premijerka Srbije.

Takva politika je, ukazala je ona, ne samo vrednosno ispravna, već donosi i konkretnu korist za građane, privredu, ali i partnere Srbije.

Brnabić je istakla da Vlada Srbije želi dodatno da produbi saradnju sa Kinom, i da dve zemlje dele istu ekonomsku viziju 21. veka – viziju održivog razvoja, ekonomske međuzavisnosti, balansirane trgovine, miroljubive i uzajamno korisne saradnje. „I da napred, svi mi, možemo samo zajedno“, poručila je Brnabić.

Ona je primetila da se ovogodišnji sajam u Šangaju održava u vreme kada se svetska ekonomija i međunarodna trgovina nalaze na raskršću, a pred svima se nalazi suštinski izbor između dve vizije, odnosno dve paradigme međunarodnih ekonomskih odnosa u 21. veku.Na jednoj strani je, ističe, put miroljubive koegzistencije, saradnje i zajedničke budućnosti, koji podrazumeva dalju globalizaciju, jačanje ekonomske međuzavisnosti, dijalog među civilizacijama i intenziviranje međuljudskih veza. Na drugoj strani su, kaže, protekcionizam, carinske i necarinske barijere, trgovinski ratovi.

Kako je rekla, umesto budućnosti u kojoj, umesto da zajedno radimo za opšte dobro, i udruženim resursima i sredstvima, nalazimo rešenja za izazove – od klimatskih promena, migracija, do digitalizacije, često biramo da se zatvaramo, ne komuniciramo i bežimo od problema, u nadi da će upravo nas ti problemi obići, a da će neko drugi morati sa njima da se bori.“U nadi da će naše zajedničke probleme i izazove rešavati neka druga zemlja i nacija, pojedinačno i, istovremeno, u nadi da će naša privreda, naučnici, inovatori, biti zaštićeni ne tako što ćemo ulagati u njih da postanu konkurentniji, već tako što ćemo sprečavati druge da se sa njima takmiče. Za mene, to je put koji će svima nama, svakoga dana, donositi više problema i manje opšte koristi i blagostanja, umesto da svaki dan ovaj svet, naš zajednički, postaje bolje mesto za život svih nas“, rekla je Brnabić.

Iznela je podatke da je Srbija u 2018. godini smo ostvarila stopu privrednog rasta od 4,4 odsto, najvišu u prethodnoj deceniji, da je više nego prepolovljena nezaposlenost, smanjen javni dug na 52 procenta BDP-a, uz najviše privučenih stranih direktnih investicija od svih zemalja sveta u odnosu na veličinu naše ekonomije.

Istakla je da upravo zahvaljujući politici otvorenosti i saradnje, iskrene posvećenosti boljitku Srbije, ali i svih partnera – bilo da su oni u Evropi, Aziji, Americi ili Africi, kompanije koje posluju u Srbiji mogu pod povlašćenim uslovima i bez carina da izvoze svoje proizvode kako na tržište EU, tako i na tržišta država Evroazijske ekonomske unije i Turske.Iako smo mala zemlja, po bilo kojim parametrima neuporediva sa veličinom, snagom i resursima Kine, mi delimo isti put – put partnerstva, otvorenosti i saradnje, umesto barijera i zatvaranja“, poručila je Brnabić.

Ona je navela da je Kina, sa konstantno visokim stopama privrednog rasta i doprinosom globalnom ekonomskom rastu od skoro 30 procenata u 2019. godini, danas najbolji primer da se rast i razvoj u 21. veku mogu isključivo postizati u saradnji sa drugim državama, a ne na njihov račun. „Snažno podržavamo nastavak kineske politike otvaranja i reformi u novoj eri. Ova politika ne samo da doprinosi daljem napredovanju Kine, već otvara niz razvojnih prilika za ostale zemlje širom sveta“, dodala je Brnabić.

Poručila je da je Srbija odlučna da u potpunosti iskoriti tu jedinstvenu istorijsku razvojnu priliku.

Prema njenim rečima, benefiti čeličnog partnerstva Kine i Srbije se osećaju u svakodnevnim životima građana, a Srbija je država sa najvećim brojem projekata i potpisanih ugovora sa Kinom u mehanizmu saradnje „17+1″.“Srbija je važno čvorište na mapi inicijative „Pojas i put““, podvukla je premijerka Brnabić.

Navela je da Srbija, sa kineskim kompanijama radi na razvoju i promociji transportnog koridora „Europe-Asia Land-Sea Expreš Line“ od luke Pirej u Grčkoj, preko Beograda u Srbiji, do Budimpešte u Mađarskoj, dok kineske kompanije, potput Hbisa, Ziđina, Linglonga… ne samo da doprinose reindustralizaciji Srbije i regionalnom infrastrukturnom povezivanju, već i služe kao most međuljudske i kulturne saradnje naših dveju država.

„Vizija Vlade Srbije je da u godinama pred nama saradnju između Srbije i Kine još više produbimo. Da pokažemo da komplementarnost naših ekonomija, uprkos razlikama u veličini, može da dođe do izražaja i u drugim oblastima, poput IT-ja, veštačke inteligencije, robotike, digitalne poljoprivrede“, navela je Brnabić.

Zbog svega toga, Vlada Srbije je prisutna u Šangaju, sa brojnom delegacijom, upravo kako bi pokazali da dve zemlje dele istu ekonomsku viziju 21. veka, viziju saradnje.

U tom smislu, dodala je da joj je drago što je i predsednik Francuske Emanuel Makron podelio isti viziju povezivanja Evrope i Kine, što su, dodala dobre vesti i za Srbiju.

Ona je još jednom čestitala domaćinima i predsedniku Siju 70. godina prosperiteta Kine i zahvalila se na podršci ekonomskom razvoju Srbije, saradnji, i otvorenosti za inicijative, ideje, proizvode i prijateljstva iz Srbije.

Navela je da joj je velika čast što ima priliku da, u ime Srbije, učestvuje na 2. Kineskom međunarodnom uvoznom sajmu u Šangaju.

Brnabić je dodala da Srbija, kao prijatelj, sa pažnjom prati i raduje se zbog rezultata koje je Kina postigla u proteklim decenijama, a koji se najbolje vide u dinamičnom i snažnom ekonomskom rastu, dramatičnom smanjenju siromaštva i ulaganjima u ljude.

Brnabić je po svečanom otvaranju sa liderima drugih zemalja obišla Sajam.

Brnabić održala predavanje na Đaotong Univerzitetu u Šangaju

Brnabić je, u okviru posete Kini, održala predavanje studentima Šangajskog Ðaotong Univerziteta, drugom po veličini u Šangaju, osnovanog još 1896. godine.

Premijerka je visokoškolcima, među kojima je bilo kineskih, ali i srpskih studenata koji su izabrali Šangaj i Ðaotong Univerzitet za svoje usavršavanje, govorila o odnosima Srbije i Kine, ali i predstavila Srbiju i njena nastojanja da postane jedan od lidera u razvoju inovacionih tehnologija.

Studentima je bilo omogućeno da premijerki postavljaju pitanja, a jedan od njih bio je i Dušan, kojeg je zanimalo kako bi ona ocenila znanje građana Srbije o mehanizmu saradnje „Pojas i put“ i na koji način studenti mogu doprineti daljoj saradnji Srbije i Kine.

Brnabić je izrazila zadovoljstvo što vidi studente iz Srbije u Kini, na Ðaotong Univerzitetu, zbog čega je, kaže, veoma ponosna.
„Nadam se da ćete se vratiti u Srbiju, nakon studija. Treba nam vaša pomoć“, poručila im je Brnabić.

Prema njenim rečima, građani Srbije znaju mnogo o kineskim investicijama u našoj zemlji i podršci koju nam pruža Kina, koja je jedan od najvećih prijatelja Srbije.

U prilog tome, navela je da je prvi infrastrukturni projekat u okviru saradnje „Pojas i put“, izgradnja Pupinovog mosta, u Beogradu, kao i da su deo važnog međunarodnog koridora, Koridora 11, zajedno gradile srpske i kineske firme, uz značajne kineske investicije u Srbiji.
„Sve ove stvari su primetne u Srbiji“, rekla je Brnabić.

Ona je navela da Srbija ponekad trpi kritike zbog bliske saradnje sa Kinom, a nalazi se na EU putu, ali je istakla da je čak 90 odsto kineskih investicija u Evropi, zapravo – u Zapadnoj Evropi.

U svom obraćanju, Brnabić je izrazila zadovoljstvo što je kineski predsednik Si Ðinping na otvaranju Sajma izvoza u Kini istakao da ta zemlja ostaje otvorena za saradnju sa svim zemljama sveta, što je, kaže, prava poruka u vreme kada svet postaje sve kompleksnji i kada se, dešavaju protekcionizam i trgovisnki ratovi, umesto da se insistira na komunikaciji, saradnji i otvorenosti na dobrobit svih.

Posebno je istakla da joj je drago što je i francuksi predsednik Emanuel Makron, koji je jedan od ključnih ljudi u Evropksoj uniji, govorio o značaju saradnje Kine i Unije, što je, dodala je, dobra vest za Evropu, ali i za ceo svet.

Brnabić je rekla da Srbija nije član EU, ali je u procesu pristupanja Uniji, a istovremeno je veoma blizak prijatelj i partner Kini, na šta je naša zemlja ponosna. „Manja smo zemlja, imamo manje stanovnika, resursa, ali delimo iste vrednosti, a to su otvorenost, spremnost za saradnju sa svima partnerima, iz Evrope, Azije, Afrike… Delimo viziju predsednika Sija da je jedini put i način da svet napreduje u saradnji“, rekla je Brnabić.

Posebno je istakla učešće Srbije u mehanizmu „17 + 1“, odnosno saradnje Kine i zemalja Centralne i Istočne Evrope, kao i to što je Srbija zemlja sa najviše potpisanih ugovora sa Kinom, od svih 17 partnera.

„To znači da smo se pozicionirali kao jedan o ključnih igrača u inicijativi “Pojas i put““, podvukla je ona.

Kada je reč o situaciji u Srbiji, Brnabić je rekla da je pre šest godina zemlja bila nekoliko koraka do bankrota, u teškoj ekonomskoj situaciji, a da su u međuvremenu sprovedene teške reforme, zahvaljujući predsedniku Srbije Aleksandru Vučiću, koji je veliki prijatelj Kine.
„Zato danas imamo drugačiju Srbiju“, dodala je premijerka.

Kako je navela, nakon finansijske konsolidacije, glavni izazov vlade na čijem je čelu je transformacija ka ekonomiji zasnovanoj na znanju i inovacijama.“Zato Srbija ulaže mnogo u digitalizaciju obrazovanja, javne uprave i ekonomije“, dodala je Brnabić.

Kako je rekla, reforma obrazovnog sistema je potrebna da bi se mladi osposobili za poslove koji ih čekaju u budućnosti, a koji danas možda čak i ne postoje, a uz digitalizaciju obrazovanja mladi se uče kako da misle logički i da rešavaju probleme.

Istakla je da Srbija ulaže u start ap kompanije, razvoj inovacija i naučna istraživanja, te navela da će do kraja mandata vlade koju vodi Srbija imati tri naučno-tehnološka parka.

Za razvoj inovacija i start ap firmi, vlada je uvela i poreske olakšice, dodala je ona.

Na pitanje kineskog studenta o saradnji Srbije i Kine, Brnabić je rekla da dve zemlje imaju strateško partnerstvo, da Srbija podržava politiku jedne Kine, dok Kina podržava teritorijalni integritet Srbije i jak je partner koji Srbiju podržava u međunarodnoj arena, pre svega u Ujedinjenim nacijama.

Podsetila je da kineski partneri rade na izgradnji puteva i pruga u Srbiji, a posebno je podsetila da je kineski Hbis, preuzimanjem Železare Smederevo, jedne od najvažnijih srpskih kompanija, spasio čeličanu, i sačuvao više hiljada radnih mesta.

Na kraju predavanja, premijerka je dobila na poklon od rektora monografiju Univerziteta, a ona je uzvratila slikom naive iz Kovačice, koju je, uz želje da ih podsećaju na Srbiju, tokom prvog dana posete uručila i predstavnicima kineskih kompanija.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Povezane vesti

Vremenski podaci

Utorak
Vedro

Trenutna temperatura 32°C

Vedro

Sreda
Pretežno sunčano

Max: 32°C
Min: 21°C

Pretežno sunčano

Vremenska prognoza za 5 dana