Brnabić: Predsednik Vučić se bori za kompromis i bezbednost građana Tanjug

Objavljeno: 14.06.2018. 17:00 Izmenjeno: 14.06.2018. 22:06

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić ulaže više od 80 odsto svog vremena u nalaženje kompromisa za KiM, koji će doprineti bezbednosti građana Srbije, ali i našeg stanovništva u južnoj srpskoj pokrajini, njihovog prava na život i rad, izjavila je danas premijerka Ana Brnabić.

„Za kompromis je potrebno najmanje dvoje, međutim sada je to više činilaca. Ljudi u Prištini su rekli da nemaju svoju spoljnu politiku, već da je to za njih spoljna politika SAD-a“, rekla je Brnabić.

Kaže da je upravo iz tog razloga ukazala da je potrebno razgovarati i sa partnerima iz SAD-a o tome kakav je dugoročan kompromis potreban, kao i sa kolegama iz Brisela, koji garantuju Briselski sporazum, koji više od pet godina nije implementiran, navela je Brnabić.

Kada je Brisel pritisnuo Prištinu da implementira Briselski sporazum u delu za Zajednicu sprskih opština, onda su, kaže, počeli da pričaju da ZSO nije važna i da ćemo da gubimo vreme.

„To tako ne može. Imate Srbiju i predsednika koji ulaže ogromne napore i hrabrost da izađe iz zone komfora da bismo mi pokazali da je Srbija spremna na kompromis“, rekla je Brnabić.

Tako je odgovorila na pitanje novinara da li smatra da će pritisak na Beograd po pitanju rešavanja kosovskog pitanja biti pojačan, a proces ubrzam, s obzirom na ubrzan proces rešavanja odnosa između Grčke i Makedonije i BiH i Republike Srpske.

Ipak, premijerka je poručila da ukoliko nemamo drugu stranu koja je dovoljno odgovorna da implementira ono što je potpisala, onda se neće razgovarati ni o drugim pitanjima.

Brnabić je rekla i da veruje da će to biti teški razgovori u budućnosti, sve teži, dok se briselski sporauzm ne implementira.

Brnabić: Ostaću konstruktivna za razgovor sa medijima

Predsednica Vlade Srbije Ana Brnabić izjavila je danas da će ostati kontruktivan partner u razgovorima sa medijskim udruženjima bez obzira na njihove kritike na račun Vlade Srbije.

Upitana o komentarima pojedinih novinarskih udruženja iz Srbije i Vojvodine, koja nisu uzela novac za svoje projekte smatrajući kriterijume u Ministarstvu kulture i informisanja nelegitiminim, premijerka je naglasila da je započelo rešavanje problema sa Ministarstvom finansija o tome da li se PDV plaća na sredstva koja novinarska udruženja dobijaju na konkursima ili ne.

„Čini mi se da smo dali jedan dobar signal da želimo da radimo na rešavanju tih problema“, rekla je Brnabić.

Istakla je da sada postoji i taj mehanizam kako rešavati te probleme i da ako žele novinarska udružanja mogu da uzmu novac iz konkursa, ako ne žele ne moraju.

„Mi smo tu da razgovaramo o njihovim problemima. Samo mi se ne sviđa taj trend da imate dva sastanka na kojima je sve ili skoro sve što su razna medijska udruženja sa dosta različitim zahteva tražili, sve im je prihvaćeno, ali i pored toga vi idete dalje u javnost i kritikujete Vladu Srbije“, kaže Brnabić.

Navela je da je sa medijskim udruženjima imala dva sastanka, te da za razliku od njih, neće komentarisati kakvi su ti sastanci bili i neće „zamerati medijskim udruženjima na raznim stvarima koji su pokazali na sastanku“.

„Vidim da su oni odmah izašli sa tih sastanaka i krenuli da kritikuju Vladu Srbije. Ja ću ostati konstruktivan partner, neću iznositi svoje kritike u javnosti, zato postoji radna grupa da se ne kritikujemo međusobno u javnosti ako smo sve već pokazali spremnost da razgovaramo“, kaže Brnabić

Naglasila je da i pored toga što smatra da nije konstruktivno to što medijska udruženja iznose kritike, ona će se truditi da bude konstruktivna i u ponedeljak, kada je zakazan sledeći sastanak, nastaviće rad sa novinarskim udruženima u rešavanju problema.

Pored rada na medijskoj strategiji, Brnabić je navela da se izašlo u susret zahtevima nekih medijskih udruženja da se formira i koordinaciono telo ili radna grupa koja će rešavati kontinuirano probleme sa kojima se susreću mediji i to telo će, kaže, biti u okviru njenog kabineta.

„Što se tiče medija, znate da smo mi upravo zato što medijska strategija nije imala legitimitet jer su medijska udruženja izašla iz radne grupe pokrenuli ponovo proces izrade medijske strategije“, podsetila je premijerka.

Dodala je da su sada pozvali i OEBS i Delegaciju EU u Srbiji, kao i sve ostale partnere koji hoće da se uključe, i da su u ovom trenutku najaktivniju uogu uzele norveška ambasada i Fondacija Konrad Adenauer kako bi pomogli da se dođe do jedne kvalitetne medijske strategije.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.

Povezane vesti

Vremenski podaci

Ponedeljak
Pretežno vedro

Trenutna temperatura 15°C

Pretežno vedro

Utorak
Mogući pljuskovi

Max: 18°C
Min: 10°C

Mogući pljuskovi

Vremenska prognoza za 5 dana