Brnabić: Opozicija nije želela da razgovara o alternativnom predlogu tanjug

Objavljeno: 03.04.2024. 11:54 Izmenjeno: 03.04.2024. 14:02

Predsednica Skupštine Srbije Ana Brnabić izjavila je da joj je izuzetno žao što nisu postigli dogovor sa opozicijom na Kolegijumu o kome se raspravljalo o primeni preporuka ODIHR i izbornim uslovima za predstojeće beogradske i lokalne izbore, ali da opozicija nije želela ni da razmotri alternativne predloge koje je iznela. „Predstavnici opozicije okupljeni oko koalicije […]

Predsednica Skupštine Srbije Ana Brnabić izjavila je da joj je izuzetno žao što nisu postigli dogovor sa opozicijom na Kolegijumu o kome se raspravljalo o primeni preporuka ODIHR i izbornim uslovima za predstojeće beogradske i lokalne izbore, ali da opozicija nije želela ni da razmotri alternativne predloge koje je iznela. „Predstavnici opozicije okupljeni oko koalicije ‘Srbija protiv nasilja’ nisu želeli da razmotre alternativni predlog. Nisam došla da kažem ‘ne’ već sam od ponedeljka razmišljala šta sam mogla da im ponudim da im izađemo u susret da se dođe do kompromisa. Kompromis je ključna reč“, poručila je Brnabić na konferenciji za novinare u holu Skupštine Srbije. Ona je dodala da je opozicija, nažalost, ponovila svoj ultimatum. „Ne mislim da je dobro, posebno u politici, razgovarati jezikom ultimatuma i nadam se da će ponovo razmotriti ono što smo im ponudili“, dodala je Brnabić. Ona je rekla da joj je posebno zabrinjavajuće što su predstavnici SPN odbili eksplicitno da rade zajedno na daljoj implementaciji preporuka ODIHR. „Moja vrata ostaju otvoreno i time sam zaključila današnji sastanak“, rekla je Brnabiić.

Šef poslaničkog kluba Narodni pokret Srbije Miroslav Aleksić izjavio je da na skupštinskom Kolegijumu nije postignut dogovor sa predstavnicima vlasti o beogradskim izborima, ukoliko ih, kako je rekao, uopšte bude. „Vlast je izabrala da izađe na izbore bez opozicije“, ocenio je Aleksić na konferenciji za novinare u holu Skupštini Srbije. On nije rekao da li će opozicija bojkotovati izbore, već da će odluku o budućim aktivnostima doneti narednih dana. Aleksić je ocenio i da vlast nije pokazala iskrene namere povodom izbora. „Želeli smo da se izborimo za elementarne uslove i očigledno je da nemaju nameru bilo šta da promene. Ne pristaju da se izbori održe u istom danu, za to nema objašnjenja i ne pristajanje na to potvrđuje da nameravaju da nastave sa preseljenjem i fantomskim biračima“, tvrdi Aleksić. Dodao je da ih je predsednica parlamenta obavestila da će danas raspisati izbore i da je opozicija dobila potvrdu da je za vlast neprihvatljivo da se spoje beogradski i drugi lokalni izbori. On smatra da je 18. april rok do kada bi mogao da se izmeni Zakon o lokalnim izborima tako da se pomeri rok za raspisivan izbora sa 120 na 150 dana i da se svi održe 2. juna. „O tome su odlučili da nema daljih razgovora“, rekao je Aleksić i dodao da samim tim ne mogu da nastave razgovore o drugim preporukama. Na pitanje da li će čekati 18. april ili je već danas doneta odluka o bojkotu, Aleksić je rekao: „Ili imamo izbore ili nemamo izbore, na krađu ne pristajemo“. Što se tiče prepouka ODIHR, on tvrdi da vlast nije skoro ništa uradila povodom preporuka kao što su pritisak na birače, ravnopravan tretman u medijima i drugo. Poslanik koalicije NADA Vojislav Mihailović izjavio je da vlast nema želje ni političke volje da izađe u susret oko tri zahteva opozicije koji su, kako je rekao, minimum minimuma da bi izbori bili koliko-toliko fer i pošteni. „U slučaju da oni istrajavaju na ovom svom stavu, ti izbori neće biti izbori i sigurno da mi ne možemo izaći na takve izbore, a ni takvi izbori neće biti važeći“, poručio je Mihailović.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.

Povezane vesti

Vremenski podaci

Četvrtak
Pretežno vedro

Trenutna temperatura 32°C

Pretežno vedro

Petak
Sunčano

Max: 34°C
Min: 22°C

Sunčano

Vremenska prognoza za 5 dana