Brnabić: Od početka godine šest sastanaka sa HR, važno za dalje razgovore tanjug

Objavljeno: 23.06.2023. 17:17 Izmenjeno: 27.06.2023. 16:28

. Hvala svima na svemu, uloženi trud i sredstva nisu bila uzaludna“, poručio je Žigmanov.

Premijerka Ana Brnabić izjavila je da poseta hrvatskog premijera Andreja Plenkovića Subotici i njena nedavna poseta Zagrebu daju pozitivan impuls za formriranje znatno boljih odnosa u budućnosti. „Izuzetno je važno da samo započeli sa intenziviranjem dijaloga i poseta, i samo u ovoj godini imali smo šest poseta, odnosno sastanaka na visokom i najvišem nivou. Verujem da će ovo biti izuzetno važno za dalje stvaranje klime za razgovore i približavanje rešavanju otvorenih pitanja naše dve zemlje, a koja su otvorena više decenija“, istakla je Brnabić na svečanosti povodom otvaranja Hrvatskog doma – Matice i proslave praznika hrvatske zajednice u Srbiji – Dana rođenja biskupa Ivana Antunovića koja je počela intoniranjem srpske i hrvatske himne. Ona je podsetila da je i u Zagrebu, u aprilu ove godine, rekla da Srbija smatra da su odnosi sa Hrvatskom veoma važni i iskreno je zaintresovana za razvijanje sveokupnih odnosa i unapređenja uzajamno korisne saradnje. „Zato mi je posebno drago da je predsednik Vlade Hrvatske andrej Plenković u Subotici nakon nepuna dva meseca od kada smo se videli u Zagrebu i kada smo zajedno prisustvovali skupštini SNV“, istakla je premijerka. Dodala je da Srbija i Hrvatska dele mnogo toga, i lepog i ružnog, i, kako je navela, svakako nije tajna da nas još uvek opterećuju teške posledice zajedničke istorije što je neretko dovodilo do zahađenja odnosa. „Svako pa i najmanje zahlađenje odnosa uvek se prvo oseti među pripadnicima manjinskih nacionalnih zajednica, odnosno Srba u Hrvatskoj i Hrvata u Srbiji. I to je takođe jedan od razloga zbog kojeg je predsednik Srbije Aleksandar Vučić najavio da će Srbija iskreno raditi na otopljavanju odnosa sa Hrvatskom u nadi da ćemo sve dati da najpre poštujemo jedni druge, da sarađujemo uz razumevanje i sagledavanje zajedničkih interesa i potreba na bazi evropskih vrednosti, a što bi doprinelo daljem prosperitetu čitavog regiona“, poručila je Brnabić.

Plenković: Na sastanku u Subotici danas smo govorili o svim otvorenim temama i svemu što opterećuje odnose dve zemlje, ali smo otvorili i konkretna pitanja privredne saradnje i boljeg infrastruktrunog povezivanja, a Hrvatska sa optimizmom gleda i na evropski put Srbije.

Ministar za ljudska i manjinska prava i društveni dijalog Tomislav Žigmanov poručio je na otvaranju Hrvatske kuće u Subotici „Matica“ da mu je „srce puno“ i poručio da će se nastaviti sa novim ostvarenjima.
„Hvala svima na svemu, srce je puno i sa novim žarom u novim područjima, sa novim ostvarenjima idemo dalje. Sada je drugačiji kontekst i učestvujemo u procesima donošenja odluka u Vladi Srbije, zastupljeni smo i u regionalnoj administraciji Pokrajinske vlade i Grada Novog Sada“, rekao je Žigmanov.
On je naglasio da će nastaviti da budu konstruktivni i doprinose razvoju i radu.
„Hrvati u Srbiji su lojalni i pouzdani građani koji hoće dobro svima, da sačuvaju svoje ime i otvore perspektivu svima onima koji dolaze iza nas. Hvala svima na svemu, uloženi trud i sredstva nisu bila uzaludna“, poručio je Žigmanov.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.

Povezane vesti

Vremenski podaci

Subota
-

Trenutna temperatura 20°C

-

Nedelja
Malo i umereno oblačno

Max: 26°C
Min: 17°C

Malo i umereno oblačno

Vremenska prognoza za 5 dana